Κυριάκος Νασόπουλος
-
Κινητοποίηση συλλογικοτήτων για το δικαίωμα στη στέγη την Πέμπτη στις 7 μ.μ., στο Σύνταγμα
Μπορεί η πανδημία και τα μέτρα της καραντίνας να έδωσαν μια μικρή παράταση στα σχέδια κυβέρνησης, τραπεζών και επενδυτικών funds ενάντια στην προστασία της κατοικίας χιλιάδων νοικοκυριών, η επιστροφή στην «κανονικότητα» όμως φέρνει μαζί της και την επιστροφή στη μέγγενη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και των εξώσεων. Το αμέσως προσεχές διάστημα έχουν ήδη εξαγγελθεί περίπου 2.800 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.
Μέσα σε αυτό το ζοφερό σκηνικό, η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει προ ψήφιση στην βουλή εντός του Ιουλίου τον νέο πτωχευτικό κώδικα, ο οποίος και θα βάλει οριστικό τέλος και στο ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Κύκλοι της κυβέρνησης προσπαθούν μάταια να πείσουν με διάφορες διαρροές ότι είναι σε εξέλιξη «εξαντλητικές» διαπραγματεύσεις με τους τραπεζίτες και τους θεσμούς, σε μια προσπάθεια… σωτηρίας της λαϊκής κατοικίας. Η γνωστή ιστορία του καλού και του κακού λύκου.
Την ίδια στιγμή όμως οι κυβερνητικές «τυμπανοκρουσίες» για ρύθμιση που θα προβλέπει την παραμονή όσων θα χάσουν τα σπίτια τους ως ενοικιαστών σε αυτά, μόνο οργή και αγανάκτηση προκαλεί. Συγκεκριμένα, όπως προβλέπει το προσχέδιο του νέου πτωχευτικού κώδικα, θα δημιουργηθεί ένας δημόσιος φορέας (Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης), ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει την πρώτη κατοικία νοικοκυριών που θεωρούνται… ευάλωτα, πριν αυτά να βγουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες. Τότε τα «τυχερά» νοικοκυριά θα μπορούν να παραμένουν στα σπίτια τους πληρώνοντας για τα επόμενα… τουλάχιστον 12 χρόνια ενοίκιο στο κράτος, μέχρι ότου αποπληρωθεί πλήρως το ποσό που έδωσε ο Φορέας.
Το νέο πτωχευτικό κώδικα, με τον οποίο καταργείται και το τελευταίο ελάχιστο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας των λαϊκών νοικοκυριών ετοιμάζεται να ψηφίσει η κυβέρνηση εντός του Ιουλίου, με την σύμφωνη γνώμη τραπεζιτών και θεσμών.
Κατά τα άλλα, σύμφωνα με τα συστημικά ΜΜΕ τα «επίμαχα» στοιχεία του πτωχευτικού κώδικα, είναι τα εξής:
α) Ο χρόνος για την πλήρη απαλλαγή ενός φυσικού προσώπου από τα χρέη που τον βαρύνουν μετά την πτώχευση, με την κυβέρνηση να προτείνει απαλλαγή ένα χρόνο μετά την έκδοση της σχετικής δικαστικής απόφασης, ενώ οι τράπεζες αντιπροτείνουν η πλήρης απαλλαγή να επέρχεται στην τριετία.
β) Η δυνατότητα ενός φυσικού προσώπου να ρυθμίσει τα χρέη του εξωδικαστικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα δημιουργηθεί, κάτι με το οποίο φαίνεται να αντιδρούν οι τράπεζες.
γ) Η αξία της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται, η οποία με βάση την πρόταση της κυβέρνησης ορίζεται στο.. ιλιγγιώδες ποσό των 200.000 ευρώ εάν πρόκειται για άγαμο οφειλέτη (με προσαύξηση κατά 40.000 ευρώ για έγγαμο και 20.000 ευρώ για κάθε παιδί), ενώ οι τράπεζες φέρεται να αντιπροτείνουν τις 75.000 ευρώ.
Λαϊκές συλλογικότητες και συνελεύσεις, πρωτοβουλίες κατοίκων και εργατικές συσπειρώσεις που καιρό τώρα δίνουν τη μάχη της προστασίας της λαϊκής στέγης σηκώνουν το γάντι και δηλώνουν ότι δεν θα κάτσουν με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στο νέο γύρο της επίθεσης που σηματοδοτούν ο νέος πτωχευτικός νόμος και η τέταρτη ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η κατοικία αποτελεί αναφαίρετο καθολικό κοινωνικό δικαίωμα την οποία οφείλει να εξασφαλίζει το κράτος, και όχι απλώς την πρόσβαση στη στέγη αλλά αντιθέτως στην αξιοπρεπή και ασφαλή διαβίωση για τον καθένα και την καθεμία.
Πρώτος σταθμός αποτελεί η συγκέντρωση που καλούν στο Σύνταγμα την Πέμπτη 2 Ιουλίου, στις 7 το απόγευμα, και διεκδικούν μεταξύ άλλων προστασία της πρώτης κατοικίας από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τις εξώσεις, διαγραφή όλων των οφειλών των εργαζόμενων νοικοκυριών, ανέργων και μακροχρόνια ανέργων, σε τράπεζες, εφορία, ταμεία, δήμους, προστασία των ενοικιαστών από τις αυξήσεις και τις εξώσεις, στέγαση όλων των προσφύγων μέσα στις πόλεις.
«Η ρητορική της κυβέρνησης για ευνοϊκές ρυθμίσεις των οφειλών είναι μια ακόμα κοροϊδία καθώς από τις ρυθμιζόμενες οφειλές κάθε είδους, αποκλείει όσες προϋπήρχαν της αρχής της πανδημίας. Και αν όλα αυτά μοιάζουν και είναι πολύ απειλητικά, ξέρουμε ότι με την συσπείρωση και την κοινή δράση μας μπορούμε να τα σταματήσουμε», αναφέρουν μεταξύ άλλων στο κάλεσμά του οι συλλογικότητες.
Μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής και ενώ η συλλογή υπογραφών βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη, στην κινητοποίηση καλούσαν οι: Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για συντονισμό, Συντονισμός Συλλογικοτήτων Αττικής (ΣΥΣΑ), Action Against Regeneration & Gentrification (ΑΑRG), Δίκτυο πολιτών Χολαργού-Παπάγου, Ενωτική Πρωτοβουλία κατά των πλειστηριασμών, Λαϊκή Συνέλευση Γκύζη-Πολυγώνου, Το Μυρμήγκι-Στέκι Αλληλεγγύης Κυψέλης και Πρωτοβουλία Κατοίκων Εξαρχείων.