Δημήτρης Τζιαντζής
▸Το φυλάκιο στις Καστανιές Έβρου επισκέφτηκε ο Χοσέπ Μπορέλ, ιδιότυπος «υπουργός Εξωτερικών» της ΕΕ, και περπάτησε μέχρι την «αλυσίδα» στη συνοριακή διάβαση με την Τουρκία, διαπιστώνοντας, όπως είπε, «το βαθμό ετοιμότητας των ελληνικών δυνάμεων». Στη συνέχεια, επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Δεν ήταν φειδωλός στις δηλώσεις. Είπε ότι τα «σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», εξέφρασε ικανοποίηση που αυτά «φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα», ενώ τόνισε πως «η στήριξη της ΕΕ προς αυτόν το σκοπό θα είναι διαρκής». Παράλληλα, τόνισε ότι οι ανησυχίες της Ελλάδας είναι και ανησυχίες της ΕΕ. Την επόμενη μέρα, που ο ισπανός επίτροπος της ΕΕ επισκέφτηκε την Κύπρο και πέταξε πάνω από τις περιοχές των γεωτρήσεων, είπε ακριβώς το ίδιο για τις κυπριακές ανησυχίες.
Η επίσημη ευρωπαϊκή στήριξη στην πολιτική κλειστών συνόρων και αποτροπής έρχεται παρά το γεγονός πως οργανώσεις όπως η Διεθνής Αμνηστία και ακόμα και η γνωμοδότηση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της γερμανικής Βουλής έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η ελληνική στάση στον Έβρο και το Αιγαίο αποτελεί παράβαση του διεθνούς δικαίου. Ωστόσο, για την ΕΕ, το σημαντικό είναι ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κάνει τη βρόμικη δουλειά για λογαριασμό της και κρατά τις «προσφυγικές ροές» μακριά, κάνοντας παράλληλα τα στραβά μάτια σε μη νόμιμες πρακτικές, όπως η χρήση εκτοξευτήρων νερού, ανεμιστήρων και δακρυγόνων ακόμα και εναντίον άοπλων γυναικών και παιδιών.
«Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα ελληνικά και ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα», τόνισε ο Μπορέλ. Αυτό που δεν λέει ο Μπορέλ είναι ότι παράλληλα η ΕΕ προστατεύει και τα «εσωτερικά σύνορα», έτσι ώστε, στην περίπτωση που οι πρόσφυγες περάσουν στην Ελλάδα, να μην μπορέσουν να φτάσουν ποτέ στην κεντρική Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι απλά το πρώτο μεγάλο οχυρό εντός ΕΕ, κάτι σαν τη «νυχτερινή περίπολο» στο τείχος της σειράς Game of Thrones, που έχει αποστολή να φυλάει τα «7 Βασίλεια» από τις «ορδές των αγρίων».
Η επίσκεψη του Χοσέπ Μπορέλ στον Έβρο έρχεται την ώρα που η ΕΕ έχει βάλει «στον πάγο» τη δημοσιοποίηση της πρότασης της Κομισιόν για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς σημειώνονται μεγάλες διαφωνίες ανάμεσα στις χώρες όσον αφορά τη διαχείριση του ζητήματος. Το Συμβούλιο Κορυφής ζήτησε από την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον να περιμένει πρώτα να υπάρξει συμφωνία των «27» για τον προϋπολογισμό της ΕΕ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Δεν είναι τυχαίο που στις δηλώσεις, μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη-Μπορέλ, δεν υπήρχε η παραμικρή αναφορά στη «δίκαιη κατανομή» των προσφύγων ανάμεσα στις χώρες της ΕΕ. Η πολυθρύλητη «ευρωπαϊκή αλληλεγγύη» εκφράστηκε μόνο στην υποστήριξη στο σφράγισμα των συνόρων στον Έβρο και στην προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας και Κύπρου. Ταυτόχρονα, αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση η βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία και η «αποκατάσταση της εμπιστοσύνης» στην κατεύθυνση μιας αναθεωρημένης «κοινής δήλωσης» για το προσφυγικό. Τα μόνα που μένουν εκτός είναι τα δικαιώματα των προσφύγων.