Ηλίας Σμήλιος
▸Κερδοφορία των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος
Μετά το Βόλο, και στη Θεσσαλονίκη προχωράει ο σχεδιασμός για καύση απορριμμάτων με ευθύνες κυβέρνησης, Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και την ανοχή των δήμων. Στο όνομα της μείωσης του όγκου των απορριμμάτων, προωθούν σχέδιο υποβάθμισης των φιλικών προς το περιβάλλον διαδικασιών όπως ανακύκλωση, κομποστοποίηση κ.ά., εξυπηρετώντας τα συμφέροντα της «βιομηχανίας των απορριμμάτων».
Από πέρσι ξεκίνησαν διαδικασίες για Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) στον Αγ. Αντώνιο Θέρμης, με σκοπό την παραγωγή SRF-RDF, δηλαδή απορριματογενούς καυσίμου που για λόγους μείωσης του ενεργειακού κόστους επιζητούν η ΑΓΕΤ-Lafarge στο Βόλο, η ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία και γενικά ενεργοβόρες βιομηχανίες. Αδιαφορούν για τους μεγάλους κινδύνους για τη δημόσια υγεία από την παραγωγή διοξινών, φουρανίων κ.ά. από την καύση τους.
Παρά τις αντιδράσεις, την Τετάρτη 3 Ιουνίου ανακοινώθηκε νέα, γιγαντιαίων διαστάσεων, ΜΕΑ Δυτικού Τομέα Θεσσαλονίκης στη Μαυροράχη Λαγκαδά, σε απόσταση αναπνοής από το ΧΥΤΑ (χωματερή) που προκαλεί τεράστια προβλήματα στην περιοχή και ειδικότερα στο υδάτινο σύστημα των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης — σε αυτήν τη ΜΕΑ προβλέπεται και η παραγωγή SRF-RDF.
Την Παρασκευή 12 Ιουνίου, παρά την καθολική εναντίωση της κοινωνίας, το υπουργείο «Περιβάλλοντος» ανακοίνωσε τροποποίηση Περιβαλλοντικών Όρων, επιτρέποντας την καύση απορριμμάτων από την τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία. Με θράσος, μάλιστα, χαρακτηρίζει το SRF-RDF «εναλλακτικό καύσιμο» και βαφτίζει τη ρύπανση με διοξίνες και φουράνια δράση φιλική προς το περιβάλλον, αγνοώντας τις επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τις βλαβερές συνέπειες της καύσης απορριμμάτων.
Η Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης Ενάντια στην Καύση Απορριμμάτων καλεί σε πάλη με βάση το παράδειγμα του λαού του Βόλου, προτάσσοντας την προστασία της δημόσιας υγείας, την εξοικονόμηση φυσικών και ενεργειακών πόρων και την αξιοποίηση της τεχνολογίας και των επιστημών για μια άλλου τύπου διαχείριση απορριμμάτων, με επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση και κομποστοποίηση. Σε σύγκρουση με τη δήθεν «πράσινη», αλλά κατάμαυρη πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που υπηρετεί την κερδοφορία του κεφαλαίου, σε βάρος της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος.