Γράμμα από την Ολλανδία
Δημήτρης Παυλόπουλος
Την επόμενη εβδομάδα, στην Ολλανδία αναμένεται να βρίσκονται 1.600 ασθενείς σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, από τους οποίους 1.100 με κορονοϊό. Πολύ σύντομα δεν θα υπάρχουν αρκετές κλίνες στις ΜΕΘ και η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει επειγόντως λύσεις. Έλλειψη αναμένεται να παρουσιαστεί και στις αναπνευστικές συσκευές. Στα νοσοκομεία του νότου, όπου έχουν εμφανιστεί τα περισσότερα κρούσματα, επικρατεί κατάσταση πολέμου. Επείγοντα περιστατικά που δεν σχετίζονται με τον κορονοϊό δεν αντιμετωπίζονται και οι γιατροί παραπονούνται ότι περνούν ατέλειωτες ώρες, προσπαθώντας να τους βρουν άλλο νοσοκομείο. Οι ίδιοι έχουν αρχίσει να νιώθουν σημαντική πίεση και προειδοποιούν ότι αν τα κρούσματα αυξηθούν περαιτέρω, θα αντιμετωπίσουν καταστάσεις ανάλογες με αυτές που ζει η Ιταλία.
Οι περιορισμένες δυνατότητες περίθαλψης των κρουσμάτων του κορονοϊού σχετίζονται με την κυριαρχία των ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στον χώρο της υγείας. Τα τελευταία χρόνια, το σύστημα λειτουργεί όλο και περισσότερο με στόχο τη μείωση του κόστους. Από την πρώτη στιγμή, η δεξιά κυβέρνηση Ρούτε προσπάθησε να ισορροπήσει μεταξύ του περιορισμού των θυμάτων και των οικονομικών επιπτώσεων. Η λογική της ελεγχόμενης ανάπτυξης «ανοσίας αγέλης» στον πληθυσμό καθόρισε τα μέτρα της κυβέρνησης. Έτσι, καθυστέρησε σημαντικά να κλείσει τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, καθώς και να απαγορέψει τις πολυπληθείς εκδηλώσεις.
Την ίδια στιγμή, δεν ακολουθεί τις οδηγίες του ΠΟΥ για συνδυασμό του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών με μαζικούς και στοχευμένους ελέγχους για τον ιό. Η οδηγία του κρατικού υγειονομικού φορέα (RIVM) για τους ελέγχους, είναι να γίνονται μόνο σε ιδιαίτερα ύποπτα κρούσματα, ενώ όταν διαπιστωθεί ένα κρούσμα σε μια οικογένεια δεν γίνονται έλεγχοι στα υπόλοιπα μέλη της. Kατά συνέπεια, ακόμη και αν ο αριθμός των κρουσμάτων σταθεροποιηθεί, όπως ανακοίνωσε η RIVM, ο κίνδυνος μιας νέας έξαρσης μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων παραμένει.