Δημήτρης Σταμούλης Δεκάδες σωματεία και εργατικές συλλογικότητες πορεύτηκαν μαχητικά Μπορεί πολλοί να έκαναν φέτος λόγο για μια «παράξενη Πρωτομαγιά», αλλά αναμφίβολα, η συγκέντρωση στα Χαυτεία και η πορεία που ακολούθησε προς της βουλή μετά από κάλεσμα δεκάδων σωματείων, και μαζική ήταν και συντεταγμένη, στέλνοντας μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας για ταξική αντεπίθεση του εργατικού κινήματος. Για πρώτη φορά μετά την κρίση του κορονοϊού, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για το δικαίωμα στην εργασία, τη ζωή, την κοινωνική απελευθέρωση και την κατάργηση εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο. Στη συγκέντρωση στα Χαυτεία καλούσαν πάνω από 20 πρωτοβάθμια σωματεία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οργανώσεις συνταξιούχων, συλλογικότητες χώρων δουλειάς και γειτονιών, πολιτικές οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής κομμουνιστικής Αριστεράς, κινήσεις του αναρχικού και αντιεξουσιαστικού χώρου. Στο κάλεσμά της η Πρωτοβουλία Πρωτοβάθμιων Σωματείων για το συντονισμό τόνισε ότι «απάντηση στην κρίση μπορεί να δώσει μόνο η ταξική ανασυγκρότηση του εργατικού κινήματος και η δημιουργία ενός κέντρου αγώνα, που να οργανώνει πραγματικούς αγώνες, απεργίες και μάχες. Οι εργαζόμενοι και τα αγωνιστικά συνδικάτα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα, στους δρόμους και τους χώρους δουλειάς για την οργάνωση μιας πραγματικής απεργιακής εργατικής Πρωτομαγιάς!». «Να μην επιτρέψουμε σε κυβερνώντες και αφεντικά να υποθηκεύσουν την υγεία μας για να σώσουν την οικονομία τους, δεν βάζουμε πλάτη για τα κέρδη τους, περιφρουρούμε τα εργασιακά μας δικαιώματα και τις συνδικαλιστικές ελευθερίες», ανέφεραν σε κοινή ανακοίνωσή τους τα σωματεία που προκήρυξαν απεργία στις 19 Μαρτίου.
«Υγεία, ελευθερία, για όλους μας δουλειά, τα αδύνατα ο λαός θα κάνει δυνατά», το μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς
Πολύμορφο ήταν το κάλεσμα για συγκέντρωση και διαδήλωση κόντρα τις κυβερνητικές απαγορεύσεις, αλλά και σε κελεύσματα για «συμβολικές δράσεις». Έδωσαν το «παρών» σωματεία και σύλλογοι, με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα, όπως μάσκες, γάντια, και τις απαιτούμενες αποστάσεις, και από χώρους όπως εμπόριο, επισιτισμός, κατασκευές-τεχνικοί, τηλεπικοινωνίες, ακτοπλοΐα, τράπεζες, ΟΤΑ, δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, υπηρεσία ασύλου, νοσοκομεία, απολυμένοι ΟΕΑΔ, αλλά και οργανώσεις συνταξιούχων (ΝΑΤ, ΤΑΝΠΥ κ.α). Το Πριν μέτρησε πάνω από 20 πανό εργατικών σωματείων, μάλιστα κάποια που έκαναν συγκεντρώσεις στο κέντρο της Αθήνας (ΟΣΜΕ, ΟΑΕΔ κ.α.) πλαισίωσαν την διαδήλωση επί τόπου. Πλήθος εργατικών κινήσεων και συλλογικοτήτων από κλάδους και γειτονιές στήριξαν την διαδήλωση: ΑΤΕ-ΕΚΑ, Εργατικές Συσπειρώσεις ΟΤΑ, εργατικές λέσχες, αντικαπιταλιστικές δημοτικές κινήσεις από τουλάχιστον έξι δήμους.
Ολοκληρώθηκαν οι κινητοποιήσεις για την 1η Μάη pic.twitter.com/rKV6ecu060
— Πριν (@PRINgr) May 1, 2020
Στην πορεία που ακολούθησε μέσω Σταδίου προς βουλή επικεφαλής τέθηκαν οι απεργοί της υπηρεσίας ασύλου που συνεχίζουν την απεργία διαρκείας τους για 9η ημέρα και ακολουθούσαν σωματεία, ο συντονισμός πρωτοβάθμιων σωματείων, συλλογικότητες και πολιτικές οργανώσεις και κινήσεις όπως ΑΝΤΑΡΣΥΑ και ΝΑΡ-νΚΑ με μαζικά μπλοκ, ΟΚΔΕ-Σπάρτακος, ΕΕΚ, «Κόκκινο Νήμα», Ροσινάντε, ΟΡΜΑ και ο αναρχικός και αντιεξουσιαστικός χώρος. Κυριάρχησαν συνθήματα όπως «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», «Υγεία, ελευθερία, για όλους μας δουλειά, τα αδύνατα ο λαός θα κάνει δυνατά», «Χθες ήταν μνημόνια σήμερα πανδημία, την κρίση να πληρώσει η ολιγαρχία» κ.α. Νωρίτερα, δυνάμεις του ΠΑΜΕ προχώρησαν σε συμβολική αλλά εντυπωσιακή δράση, την οποία είχαν εξαγγείλει, με διαδηλωτές να καταλαμβάνουν όλο το οδόστρωμα της Λ. Αμαλίας στο Σύνταγμα τηρώντας τις αποστάσεις. Ο Συντονισμός Εργατικής Αντίστασης, η ΚΕΕΡΦΑ, συλλογικότητες μεταναστών κ.α. ακολούθησαν με δική τους συγκέντρωσης στην πλατεία Συντάγματος. Το ΚΚΕ(μ-λ) και η Ταξική Πορεία κάλεσαν στη πλ. Κλαυθμώνος και διαδήλωσαν προς την Βουλή και τα Προπύλαια. Το ΜΕΤΑ και η ΛΑΕ έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας και μετά πορεύτηκαν προς το Σύνταγμα. Το Μ-Λ ΚΚΕ πραγματοποίησε την πρωτομαγιάτικη εκδήλωσή του στην Καισαριανή, με πορεία από την κεντρική πλατεία μέχρι το Σκοπευτήριο τόπο θυσίας των 200 κομμουνιστών το 1944. Ανεξάρτητες ταξικές συγκεντρώσεις για την Πρωτομαγιά έγιναν σε πολλές ακόμα πόλεις. Στη Θεσσαλονίκη, μαζική ήταν η συγκέντρωση και πορεία στην Καμάρα, ενώ συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν σε Πάτρα, Ηράκλειο, Γιάννενα, Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Αγρίνιο, Ρέθυμνο, Χανιά, και Μυτιλήνη.