«Μένουμε τσαντίρι»
Ήταν θέμα χρόνου η εμφάνιση κρούσματος κορονοϊού ανάμεσα στον πληθυσμό των Ρομά, καθώς σε πολλούς πυκνοκατοικημένους καταυλισμούς και οικισμούς, όπως στη Νέα Σμύρνη Λάρισας, ο «συνωστισμός» είναι αναπόφευκτος. . Όμως για τις κυβερνητικές αρχές ίσχυε το «κάτι τρέχει στα γύφτικα» και τώρα τρέχουν και δεν φτάνουν. Στις συνοικίες των Ρομά, στις φυλακές, στα καμπ των προσφύγων, αλλά και σε πολλά ελληνικά εργοστάσια συγκεντρώνονται οι πιο ευάλωτοι από τους ευάλωτους· εκεί τα προληπτικά τεστ είναι ιδιαίτερα αναγκαία. Αλήθεια, τι οδηγίες θα δοθούν στους «κατ’ οίκον νοσούντες» Ρομά; Να παραμένει κάθε ασθενής στο δικό του τσαντίρι; Να πλένονται τα ρούχα στο ποτάμι σε 60-80 βαθμούς Κελσίου; Και τώρα, μετά το άτυπο «μένουμε καμπ», έρχεται το «μένουμε τσαντίρι»;
«Πως θα ζήσουν οι τράπεζες;»
Παλιά λέγαμε πως θα ζήσει ο συνταξιούχος με 400 ευρώ σύνταξη. Για τον Άδωνι Γεωργιάδη όμως το επίδικο εν μέσω πανδημίας δεν είναι αν ο χαμηλοσυνταξιούχος χάσει το σπίτι του από τις τράπεζες ή αν θα έχει να αγοράσει γάλα στο τέλος του μήνα αλλά… «πως θα ζήσουν οι τράπεζες αν τους κόψουμε και τις χρεώσεις»; Η απίστευτη αυτή δήλωση του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων έγινε σε ερώτηση για τις ληστρικές προμήθειες των τραπεζών στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, όπως τα 3 ευρώ για ηλεκτρονική μεταφορά σε λογαριασμό άλλης τράπεζας, ανεξαρτήτως ποσού μάλιστα. Στην πραγματικότητα οι «έρμες» οι τράπεζες αν χρειαστεί θα έχουν και άλλες ευκαιρίες ανακεφαλαιοποίησης, όχι όμως οι άνθρωποι στις ζωές τους.
Μαύρα κοράκια του κορονοϊού
Ιδιωτικές κλινικές εδώ και εβδομάδες πραγματοποιούν κατ’ οίκον δειγματοληψία σε ασθενείς. Το εξοργιστικό είναι πως μέσω γκρίζας διαφήμισης και δήθεν ρεπορτάζ επιχειρούν να συνδέσουν τις ιδιωτικές λήψεις δειγμάτων με την ενεργοποίηση 500 κινητών ομάδων υγεία του ΕΣΥ για δειγματολογικό έλεγχο. Στις εντυπωσιακές φωτογραφίες εμφανίζεται προσωπικό με ειδικές ολόσωμες στολές να πραγματοποιεί δειγματοληψία σε σπίτια. Αυτό που αποκρύβουν είναι οι ιδιωτικοί έλεγχο κατ’ οίκον δεν είναι δωρεάν. Κοστίζουν 130-140 ευρώ. Πολλές ιδιωτικές κλινικές δρουν παρασιτικά σαν τους μαυραγορίτες και εκμεταλλεύονται το γεγονός ότι τα δημόσια τεστ που γίνονται είναι ελάχιστα.
Ένας στους τέσσερις νέους απαντά «επαναστατικά»
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς, σε συνεργασία με την εταιρία Prorata, μεταξύ 28 Φεβρουαρίου και 10 Μαρτίου 2020, γύρω από τις συνήθειες, τις αντιλήψεις και την πολιτική συμπεριφορά της ελληνικής νεολαίας. Στην ερώτηση πώς θα αλλάξει η κοινωνία μας το 23% των νέων 17-34 ετών απαντά «ριζικά με επανάσταση» (το 2000 την ίδια απάντηση είχε δώσει 13%). Η έρευνα, με τις όποιες επιφυλάξεις οφείλει κανείς να έχει για τις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι δεν είναι ασπρόμαυρη η εικόνα της νεολαίας, πως δεν κυριαρχεί η «γενιά του καναπέ», αλλά πως εμφανίζονται νέα μοτίβα κινητοποίησης των νέων σε διαμάχη με την τάση παραίτησης.
«Αυταπάτες» ή απάτες, φίλοι του ΚΚΕ(μ-λ);
Δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε σχόλιο σε blog φιλικό προς το ΚΚΕ(μ-λ), με τίτλο «Όταν η κρίση βγάζει σε κάποιους τον πιο ρεφορμιστικό τους εαυτό». Μια μέρα μετά την μεγάλη κινητοποίηση για την Υγεία βρήκε ευκαιρία να «ξεμπροστιάσει» τον Π. Παπανικολάου γιατί ζήτησε «να απολογηθεί» ο Χρυσοχοΐδης για την αστυνομική εισβολή στον Ευαγγελισμό, καθώς έτσι σπέρνει αυταπάτες για το ρόλο της αστυνομίας! Παρακάτω, ελέγχει την ΚΣΕ της ΑΝΤΑΡΣΥΑ για «ψώνισμα ή μεγαλοκομματισμό»(!) γιατί ζήτησε συνάντηση με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα εκρηκτικά προβλήματα των φαντάρων με τον κορονοϊό! Με την ίδια λογική, εάν ζητάς αυξήσεις σπέρνεις αυταπάτες για τον καπιταλισμό ή εάν παλεύεις για αθώωση αγωνιστών «αθωώνεις» την αστική δικαιοσύνη. Συναγωνιστές του ΚΚΕ(μ-λ) αλλού είναι ο αντίπαλος, όχι ο… «ρεφορμισμός» του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.