Με αφορμή μια προμήθεια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Γιώργος Κρεασίδης
Κάνουν την κρίση ευκαιρία οι δυνάμεις της αγοράς, καθώς στις μέρες της πανδημίας δε διαδίδεται μόνο ο κορονοϊός, αλλά και οι επιχειρηματικές πρακτικές που παραπέμπουν στο «μαυραγοριτισμό».
Αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης του Μάκη Βορίδη με θέμα «Απευθείας ανάθεση προμήθειας απολυμαντικών για COVID-19, για τις ανάγκες του Υπουργείου μας», που υπογράφεται από το γενικό γραμματέα του υπουργείου και έχει αναρτηθεί στο σύστημα Διαύγεια στις 13/3. Εκεί διαβάζει κανείς ότι θα γίνει προμήθεια, μεταξύ άλλων, αντισηπτικών τζελ 100 ml με 8,5 ευρώ το κομμάτι χωρίς το ΦΠΑ 24%, όταν στο διαδίκτυο τα βρίσκει κανείς στα τιμές αγοράς ακόμα και στα 3,8 ευρώ δηλαδή αγορά σε σχεδόν τριπλάσια τιμή. Αντίστοιχα το τζελ των 1.000 ml από την ενδεικτική τιμή 14,85 ευρώ, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αγοράζει με 20, τις μάσκες χειρουργείου 3,44 από 1,8, τις μάσκες FFP2 που χρησιμοποιούν τεχνίτες 15 ευρώ από 1,9, γάντια μιας χρήσης από 9,5 στα 6,9, πάντα χωρίς ΦΠΑ.
Έτσι οι δαπάνες για τις περιορισμένες ανάγκες ενός υπουργείου φτάνουν στην τελική τιμή των 23.696,4 ευρώ, όταν με τις τιμές στο διαδίκτυο το κόστος φτάνει στα 8.105 ευρώ! Το υπουργείο αυτό δεν είναι παρά μια ενδεικτική περίπτωση, ενώ το ποσοστό ανατίμησης ζαλίζει αν σκεφτεί κανείς τις ποσότητες που καταναλώνονται αυτές τις μέρες λόγω της ανάγκης για στοιχειώδη προστασία.
Ο εμπορικός και επιχειρηματικός κόσμος βρήκε ευκαιρία να γδάρει οικονομικά την κοινωνία, αλλά και τους δημόσιους φορείς –στην περίπτωση αυτή δεν ισχύει η απαίτησή τους για «λιγότερο κράτος- ανεβάζοντας στα ύψη τις τιμές προϊόντων απόλυτα αναγκαίων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Πρόκειται για τον ορισμό της αισχροκέρδειας και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Την ίδια στιγμή αχόρταγα περιμένει την αποκλειστικότητα της κρατικής στήριξης λόγω της πανδημίας. Παράλληλα ιεραρχεί ψηλά και το ξεζούμισμα των εργαζομένων που με υπερωρίες, απολύσεις, υποχρεωτικές άδειες κ.ά. καλούνται μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους να πληρώσουν το κόστος.
Όσο για τις ευθύνες της κυβέρνησης και του πολιτικού συστήματος, είναι προφανείς. Στον αντίλογο ότι η απευθείας ανάθεση είναι μέσα στο νομικό πλαίσιο, θα απαντήσουμε ότι το πρόβλημα είναι ακριβώς αυτό το πλαίσιο. Κομμένο και ραμμένο στα επιχειρηματικά συμφέροντα επιτρέπει την απογείωση των τιμών. Η έρευνα αγοράς, δεν οδηγεί σε μειωμένες τιμές όπως αφηγούνται τα νεοφιλελεύθερα παραμύθια, αλλά σε ραντεβού στα τυφλά με την αισχροκέρδεια.
Όσο και αν φωνάζει ο έτερος του ακροδεξιού κυβερνητικού διδύμου, ο Α. Γεωργιάδης για αυστηρότατα μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας, στα σοβαρά θα πρέπει να πάρει κανείς μόνο τις προηγούμενες δηλώσεις του, όταν με τις αμπελοφιλοσοφίες περί «προσφοράς και ζήτησης» δικαιολογούσαν την αισχροκέρδεια με αφορμή τον κορωνοϊό.
Η κοινωνία βρέθηκε απροετοίμαστη από κάθε άποψη, γιατί από τα μνημόνια βγήκε μόνο ο κόσμος των επιχειρήσεων και των τραπεζών. Χωρίς ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και των μνημονίων οι συνέπειες κάθε κρίσης, της υγειονομικής και της οικονομικής, θα είναι ανυπολόγιστα βαριές για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα. «Μένουμε ενεργοί» λοιπόν, διεκδικούμε δημόσιο σύστημα υγείας για όλους, δωρεάν μέσα προστασίας, επίταξη και κρατικοποίηση χωρίς αποζημίωση υποδομών και υλικού γι’ αυτό το σκοπό.