Δημήτρης Σταμούλης
▸ Οι εργατικές αντιδράσεις και οι μικρές νίκες των εργαζομένων
Οσο μεγαλώνει ο αριθμός των θυμάτων από την επέλαση του κορονοϊού και στην Ελλάδα, τόσο πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα του «ιού του κέρδους» που χτυπά πλέον δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, σε μικρούς αλλά και σε μεγάλους χώρους δουλειάς.
● Στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», πογκρόμ απολύσεων εξαπέλυσαν οι Swissport και Skyserv, εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης. Με ένα μαζικό sms (βλέπε σελ.6) διαμήνυσαν σε περίπου 400 υπαλλήλους ότι απολύονται, με συνοπτικές διαδικασίες, μετά από πολλά χρόνια –ως και 10–εργασίας με τριήμερες ή το πολύ μηνιαίες (!) συμβάσεις, και μάλιστα χωρίς να δικαιούνται ούτε τα 800 ευρώ που τόσο προβάλει η κυβέρνηση ως «μποναμά» για άλλες κατηγορίες εργαζομένων. Όμως οι εταιρείες δεν απέλυσαν μόνο τους συμβασιούχους, αλλά προανήγγειλαν και στους αορίστου χρόνου εργαζόμενους ότι «θα ενταχθούν στο καθεστώς της εκ περιτροπής απασχόλησης» τουλάχιστον οι μισοί από αυτούς. Πολλοί εργαζόμενοι εμφανίζονται αποφασισμένοι να μην υπογράψουν τις απολύσεις τους και καλούν σε μαζική συγκέντρωση και αντίδραση την Δευτέρα 30/3, στις 12 το μεσημέρι (κτίριο 48 του αερολιμένα).
● Στο εργοστάσιο της BIC στην Άνοιξη Αττικής, εργαζόμενος κατήγγειλε απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής εν μέσω πανδημίας. Η BIC Βιολέξ –θυγατρική της γαλλικής BIC– θεωρείται «βιτρίνα» του εγχώριου επιχειρείν που βγήκε αλώβητη από την καπιταλιστική κρίση, καταφέρνοντας να αυξήσει τις πωλήσεις της κατά 50% ετησίως. «Δουλεύουμε ο ένας πάνω στον άλλο, χωρίς κανένα μέσο προστασίας, χωρίς καν τα πιο στοιχειώδη (μάσκες, γάντια κ.λπ.)» αναφέρει η καταγγελία, τονίζοντας πως όχι μόνο δεν πάρθηκαν μέτρα, αλλά η διοίκηση αύξησε την παραγωγή και έβαλε υπερωρίες». To εργοστάσιο απασχολεί περίπου 1.200 άτομα και σε κάθε κτίριο εργάζονται τρεις βάρδιες των 80 ατόμων που χρησιμοποιούν τις ίδιες μηχανές και τα ίδια αντικείμενα. Η διοίκηση διαθέτει… τρία αντισηπτικά για 200 εργάτες! Παρ’ ότι στο εργοστάσιο δουλεύουν πολλοί εργάτες 60 χρόνων και πολλοί άλλοι που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, η εταιρεία δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα ούτε και γι’ αυτούς.
● Στην Teleperfomance η αντίδραση και η δημοσιοποίηση της κατάστασης στους χώρους εργασίας είχαν ως αποτέλεσμα εκατοντάδες από τους εργαζόμενους να αρχίσουν να δουλεύουν από το σπίτι. Ωστόσο η εργοδοσία δε σταματά τις προκλήσεις, καθώς «ενθαρρύνει» όσους εργάζονται με τηλεργασία να «ανεβάζουν» χαμογελαστές φωτογραφίες, με hashtags της Teleperformance. Όμως το πιο προκλητικό είναι ότι ενημέρωσε εργαζομένους που θα δουλεύουν από το σπίτι, ότι θα παρακολουθούνται μέσω κάμερας, με πρόσχημα τη διασφάλιση προσωπικών δεδομένων των πελατών και πατώντας πάνω στην αυταρχική πολιτική του cleandesk.
● Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ) κατήγγειλε τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της κυβέρνησης για το δράμα των ναυτικών στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου εδώ και μέρες έχουν εγκλωβιστεί 383 άτομα που αποτελούν πληρώματα 13 διαφορετικών εθνικοτήτων. Το πλοίο είχε ναύλωση για την Ισπανία αλλά λόγω των εξελίξεων με τον κορονοϊό επέστρεψε στη χώρα μας. Μάλιστα ήδη σημειώνονται ελλείψεις σε τρόφιμα, νερό αλλά και καύσιμα. Η ΠΕΝΕΝ τονίζει την ανάγκη προσέγγισης-πρόσδεσης του πλοίου σε ασφαλές ελληνικό λιμάνι, ιατρικού ελέγχου των ναυτικών, και επαναπατρισμό τους.
● Οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, αντιδρώντας στην ανυπαρξία μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τον κορονοϊό, ανακοίνωσαν επ’ αόριστον αποχή από την εργασία τους, ωστόσο μετά από ενέργειες σε αρκετά κέντρα, η αποχή έγινε μόνο σε όσα ΚΕΠ δεν διατέθηκαν μάσκες και αντισηπτικά.
● Πολλά εργοτάξια, παρότι αποτελούν χώρους συγκέντρωσης πολλών εργατών, εξακολουθούν να παραμένουν ανοιχτά. Όπως καταγγέλλει το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών (ΣΜΤ), με την ΠΝΠ της 12ης Μαρτίου και την απαλλαγή της εργοδοσίας από την υποχρέωση να καταχωρεί αλλαγές σε ωράριο και υπερεργασία, πολλές εταιρείες άδραξαν την ευκαιρία και προχώρησαν σε εντατικούς ρυθμούς δουλειάς. Το ΣΜΤ κάνει λόγο για «συνθήκες στα εργοτάξια που κουρδίζουν μια υγειονομική βόμβα». Σε πολλά από αυτά παρουσιάζονται ελλείψεις σε μάσκες και γάντια, δεν υπάρχει πόσιμο νερό, σαπούνι και αποδυτήρια!
● Στα σούπερ μάρκετ, οι αλλεπάλληλες καταγγελίες για τις αβίωτες συνθήκες εντατικής εργασίας από το καθημερινό 15ωρο(!) και το άνοιγμα ακόμα και τις Κυριακές, αλλά και το μποϊκοτάζ στο οποίο κάλεσαν πολλές συλλογικότη-
τες, αντικαπιταλιστικές κινήσεις πόλης, καθώς και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, συνέβαλαν σε κάθετη πτώση τις πωλήσεις, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να πάρει άρον-άρον πίσω την κυριακάτικη λειτουργία και να μειώσει κατά μία ώρα την ημερήσια λειτουργία. Πρόκειται για σημαντική επιτυχία, καθώς κατέρρευσε μια επιδίωξη των εργοδοτών στο λιανεμπόριο.
● Στην ΔΕΗ Πτολεμαΐδας, περίπου 1.000 εργαζόμενοι στα έργα της 5ης μονάδας, βλέποντας ότι δεν τηρούνται τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, καθώς στοιβάζονταν στα λεωφορεία και στις πύλες κατά δεκάδες χωρίς η εταιρεία να παρέχει τα απαραίτητα, αποφάσισαν να μην πάνε για δουλειά στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία. Ωστόσο, η εταιρεία απάντησε με απειλές απόλυσης.
Απολύσεις στο αεροδρόμιο, στριμωγμένοι εργάτες στην παραγωγή της BIC, τηλεργασία με… Big Brother στην Teleperformance, αλλά και νίκη με κλειστά σούπερ μάρκετ τις Κυριακές
● Στη Vodafone, σύμφωνα με το πανελλήνιο σωματείο εργαζομένων, υπάρχουν πολλές καταγγελίες εργαζομένων που έχουν πάρει την άδεια ειδικού σκοπού, ότι οι προϊστάμενοι τους καλούσαν και τους ανέφεραν πως ανακαλείται η άδεια και οφείλουν να εργαστούν από το σπίτι, κάτι που είναι τελείως παράνομο.
● Στον ΟΤΕ, βούτυρο στο ψωμί της Deutsche Telekom είναι η ρύθμιση της ΠΝΠ που επιτρέπει πλέον τη μεταφορά εργαζομένων κυρίως τεχνικών και υπαλλήλων καταστημάτων, σε θυγατρικές. Η ΑΣΕ-ΟΤΕ κάνει λόγο για «συμπαιγνία κυβέρνησης και διοίκησης».
Εκτίναξη των ανέργων σε ΗΠΑ, Κίνα και Γερμανία
Πολύ ακριβό θα είναι, και πάλι για τους λαούς και τους εργάτες όλου του κόσμου, το τίμημα από την παγκόσμια επέλαση του κορονοϊού που έχει τινάξει στον αέρια τον καπιταλιστικό κόσμο και τις οικονομίες του.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η απώλεια θέσεων εργασίας θα ανέλθει σε 25 εκατ., πολύ παραπάνω από την αντίστοιχη της κρίσης του 2008/2009 που ήταν 22 εκατ.
Στις ΗΠΑ, που αυτές τις μέρες αρχίζουν να μετρούν μαζικά θύματα, ο αριθμός των Αμερικανών που έκαναν αίτηση για επιδόματα ανεργίας σημείωσε «έκρηξη» σε επίπεδο ρεκόρ, φτάνοντας τα 3,3 εκατ. την περασμένη εβδομάδα καθώς τα αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας του κορονοϊού «φρέναραν» απότομα την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, προκαλώντας κύμα απολύσεων που πιθανόν έφερε τέλος στη μεγαλύτερη περίοδο αύξησης της απασχόλησης στην αμερικανική ιστορία.
Στην Κίνα, αρχικά οι οικσονομολόγοι ανέμεναν μια ανάκαμψη τύπου «V» της οικονομίας της Κίνας, παρόμοια με αυτή μετά την επιδημία SARS το 2003. Όμως πλέον οι αναλυτές έχουν μειώσει τις προβλέψεις τους σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί ξανά μετά το τέλος της Πολιτιστικής Επανάστασης το 1976! Το ποσοστό ανεργίας στις αστικές περιοχές έφτασε το 6,2% τον Φεβρουάριο, ενώ σύμφωνα με αναλυτές, θα αυξηθεί κατά άλλες πέντε μονάδες φέτος, κάτι που θα σημαίνει επιπλέον 22 εκατ. ανέργους στις πόλεις, οι οποίοι θα προστεθούν στα ήδη πέντε εκατ. που έχασαν τη δουλειά τους τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.
Επίσης στην Γερμανία, οι αυτοκινητοβιομηχανίες μεταφέρουν πάνω από 100.000 εργαζόμενους σε καθεστώς μερικής απασχόλησης ή υποχρεωτικής άδειας, ενώ εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 90.00 απολύσεις και άνοδο των ανέργων που μπορεί να φτάσουν τα 3 εκατ.