Σύνορα και οδοφράγματα παντού σε όλη την Κύπρο. Αντι-μεταναστευτική ρητορική από τον Ν. Αναστασιάδη ανάλογη της ελληνικής κυβέρνησης και κλείσιμο των σημείων διέλευσης με το κατεχόμενο τμήμα του νησιού. Αποστολή ειδικών κατασταλτικών δυνάμεις της κυπριακής αστυνομίας (ΜΜΔΑ) στον Έβρο για να «συνδράμουν» το έργο των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας…
Γιώργος Κρεασίδης, αποστολή στην Κύπρο
Δεν έχασε ευκαιρία ο δεξιός Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης να αξιοποιήσει την τεχνογνωσία της ΝΔ για να προωθήσει μια συντηρητική ατζέντα με αφορμή το προσφυγικό, ενώ παράλληλα το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, που είναι σημεία διέλευσης προς τα κατεχόμενα, με πρόσχημα τον κορονοϊό έγινε εργαλείο για τη διαμόρφωση κλίματος εθνικιστικού παροξυσμού.
Έτσι την Τρίτη 3/3, την επομένη μέρα αφότου ξεκίνησε στον Έβρο η κατασταλτική πανστρατιά ενάντια στους πρόσφυγες, έγινε στη Λευκωσία έκτακτη σύσκεψη υπουργών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Αναστασιάδη. Θέμα της, αν και ανακοινώθηκε το «μεταναστευτικό», ήταν η αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών με μια ρητορική ανάλογη με αυτή της ελληνικής κυβέρνησης, για παράνομη είσοδο των προσφύγων, αμφισβήτηση της προσφυγικής ιδιότητας κ.ο.κ. Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών ότι «η μικρή Κυπριακή Δημοκρατία των 850 χιλιάδων ατόμων έχει συγκεκριμένες αντοχές και μπορεί να αντέξει ένα συγκεκριμένο αριθμό μεταναστών».
Ακολούθησε νέα σύσκεψη στις 6/3, ενώ ο πρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, δήλωσε κινδυνολογώντας πως το μεταναστευτικό μπορεί να επισκιάσει ακόμα και το ίδιο το Κυπριακό, αλλά και ” να αλλοιωθεί πέραν του δημογραφικού χαρακτήρα των κατεχομένων και ο δημογραφικός χαρακτήρας των ελεύθερων περιοχών”.
Την ίδια στιγμή βέβαια η κυπριακή κοινωνία βασίζεται σε μεγάλο αριθμό μεταναστών, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, από Φιλιππίνες, Ινδία και τις χώρες της Ν. Ασίας, αλλά και από τη Ρωσία που ασχολούνται σαν οικιακές βοηθοί, ανειδίκευτοι εργάτες, υπάλληλοι σε επισιτισμό και τουρισμό κλπ. Φυσικά δεν υπάρχει σκέψη για να απομακρυνθεί το φτηνό εργατικό δυναμικό για δύσκολες και σκληρές δουλειές. Από πίσω βρίσκεται η κυπριακή εκδοχή της πολιτικής επένδυσης από τη Δεξιά στο αντιπροσφυγικό κλίμα και τις συνέπειες του, κυρίως τη διαίρεση των εργαζομένων σε ντόπιους και μετανάστες και τη επίκληση της κοινωνικής συναίνεσης γύρω από την άρχουσα τάξη στο όνομα κινδύνων και «ασύμμετρων απειλών».
Σε αυτό το πλαίσιο ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι έγινε δεκτή από τον Κ. Μητσοτάκη η πρόταση για αποστολή 21 αστυνομικών, βασικά από τις ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις της κυπριακής αστυνομίας (ΜΜΔΑ) για να «συνδράμουν» το έργο των ελληνικών σωμάτων ασφαλείας…
Παράλληλα με αφορμή τον κορωνοϊό και πριν εμφανιστεί οποιοδήποτε περιστατικό στην Κύπρο, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αποφάσισε να κλείσει τέσσερα από τα πέντε οδοφράγματα, μέσα από τα οποία υπήρχε πρόσβαση από και προς τα κατεχόμενα. Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση επιμένει να διαβεβαιώνει καθημερινά ότι το μέτρο είναι προληπτικό για τον απειλητικό ιό, δεν έχει πείσει κανένα, δεδομένου ότι στα αεροδρόμια του νησιού δεν πάρθηκαν μέχρι τότε αντίστοιχα μέτρα. Είναι ενδεικτικό ότι με ανακοινώσεις σε διπλωματική γλώσσα έδειξε τη δυσαρέσκειά της η Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο (UNFICYP).
Η κυβέρνηση Αναστασιάδη ουσιαστικά ικανοποίησε το αίτημα του φασιστικού ΕΛΑΜ, που είναι το παραμάγαζο της Χρυσής Αυγής στην Κύπρο, αλλά και των ακροδεξιών του ΔΗΣΥ. Οι εθνικιστές και οι φασίστες ποτέ δε συμβιβάστηκαν με τη δυνατότητα επικοινωνίας με τα κατεχόμενα και την τουρκοκυπριακή κοινότητα καθώς στοχεύουν στη διχοτόμηση του νησιού στο όνομα της εθνικής καθαρότητας και της ένωσης με την Ελλάδα, συμπλέοντας στο στόχο με τον τουρκικό εθνικισμό. Εξάλλου και η «πατριωτική» κεντρώα αντιπολίτευση έτσι είδε το μέτρο επικροτώντας το, ενώ διαφώνησε το ΑΚΕΛ κρατώντας σε θεσμικά πλαίσια τις αντιρρήσεις του.
Δεν έμεινε χωρίς αντιδράσεις αυτή η ενέργεια καθώς έγιναν επανειλημμένα κινητοποιήσεις και από τις δυο μεριές της Πράσινης Γραμμής που χωρίζει το νησί με τη στήριξη φορέων, κόσμου του λαϊκού κινήματος, της Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου. Οι κινητοποιήσεις συνάντησαν την καταστολή της κυπριακής αστυνομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην τουρκοκυπριακή πλευρά κινητοποιήθηκε το συνδικάτο των δασκάλων, με αντικατοχικό περιεχόμενο. Συγκέντρωση στήριξης του μέτρου έκανε η ελληνοκυπριακή ακροδεξιά.
Η εμφάνιση του κορωνοϊού και στην Κύπρο έχει δημιουργήσει πρόσθετες δυσκολίες για την αντίσταση ενάντια στην οπισθοδρομική πρωτοβουλία, ειδικά μετά την απόφαση της τουρκοκυπριακής ηγεσίας να κλείσει και αυτή δυο από τα πέντε οδοφράγματα λόγω του ιού, με τον Ακιντζί να δηλώνει άγνοια για το θέμα.