Γιώργος Παπανικολάου
Με μια πρωτοφανή –και επικίνδυνη– απόφαση, η κυβέρνηση αποφάσισε να κλείσει τις φοιτητικές εστίες σε ολόκληρη τη χώρα. Συγκεκριμένα, το Σάββατο 21/3 εξέδωσε ΦΕΚ, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν η προαναφερθείσα διάταξη, η οποία θα τέθηκε σε ισχύ από τις 25 Μαρτίου και μέχρι (τουλάχιστον) τις 10 Απριλίου. Ενδεικτικό για τη βιασύνη, την έλλειψη σχεδιασμού και την αδιαφορία του υπουργείου Παιδείας είναι ότι όχι απλά δεν είχε ενημερώσει έγκαιρα τους οικότροφους φοιτητές (από Σάββατο… για Τετάρτη έπρεπε να βρουν κατάλυμα), αλλά (φαινομενικά τουλάχιστον) ούτε το υπουργείο Υγείας, αφού κατά την τηλεδιάσκεψη με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ο αρμόδιος υπουργός Β. Κικίλιας δήλωσε άγνοια επί του θέματος.
Οι φοιτητές, όμως, δεν έκατσαν με σταυρωμένα τα χέρια και οργάνωσαν άμεσα την απάντησή τους. Σε Αθήνα, Πάτρα, Θεσσαλονίκη, Γιάννενα, Κομοτηνή, Χανιά, αλλά και σε όλες σχεδόν τις εστίες πανελλαδικά έγιναν γενικές συνελεύσεις, όπου αποφασίστηκε το αυτονόητο: ότι οι εστίες δε θα κλείσουν και ότι οι οικότροφοι θα συνεχίσουν να διαμένουν σε αυτές (πολλοί δεν έχουν κι αλλού να πάνε άλλωστε), κόντρα και ενάντια στην κυβερνητική απόφαση. Χαρακτηριστική είναι η αναλγησία που επέδειξαν μια σειρά πρυτάνεις, με προεξέχουσα αυτήν του πανεπιστημίου Πατρών: όχι μόνο αποκάλεσε τις εστίες «υγειονομική βόμβα»(!), αλλά, στην παράσταση διαμαρτυρίας των οικότροφων που απαίτησαν να πάρει θέση, απάντησε με… την Άμεση Δράση(!), η οποία έστειλε δεκάδες μηχανές ΔΙΑΣ για να σώσουν –δήθεν– την «ανευθυνοϋπεύθυνη» πρύτανη από τους –με τη δική της συνέργεια– μελλοντικούς άστεγους φοιτητές.
Οι όποιες δεσμεύσεις για λύση του προβλήματος αποδείχτηκαν ψεύτικες: ήδη, φοιτητές καταγγέλλουν ότι το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) επιχειρεί να προχωρήσει στην αποκοπή της ηλεκτροδότησης και υδροδότησης στις φοιτητικές εστίες της Κομοτηνής, προσπαθώντας να πιέσει τους λιγοστούς οικότροφους που απέμειναν να εγκαταλείψουν το κτίριο, με τον πρύτανη να τους καλεί να βρουν στέγη σε ξενώνα αστέγων. Σύμφωνα με πληροφορίες, αντίστοιχες απειλές έχουν διατυπωθεί κατά σπουδαστών που διαμένουν και σε άλλες φοιτητικές εστίες ανά την επικράτεια. Στις εστίες του Πανεπιστημίου Αθηνών προχώρησαν σε κλείσιμο του εστιατορίου, κάνοντας ακόμα πιο προφανή την προσπάθεια των αρχών να κάνουν τον βίο… αβίωτο στους φοιτητές, αναγκάζοντάς τους τελικά να ξεσπιτωθούν.
Οι οικότροφοι οργάνωσαν άμεσα την απάντησή τους
Να σημειωθεί ότι δεν υπάρχει η βασική μέριμνα από την κυβέρνηση ακόμα και γι’ αυτούς που θα δεχτούν να μετεγκατασταθούν, αφού ούτε η δωρεάν μετακίνηση (σε συνθήκες απαγόρευσης της κυκλοφορίας), ούτε δωμάτια σε ξενοδοχεία, ούτε η σίτισή τους έχει διασφαλιστεί, με τους μέχρι στιγμής κυβερνητικούς χειρισμούς να έχουν δημιουργήσει ένα γιγάντιο μπάχαλο, με θύματα τους πιο φτωχούς φοιτητές.
Άξια αναφοράς είναι η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΕΝΓΕ την Πέμπτη 26/3, η οποία καταδικάζει απερίφραστα το κλείσιμο των εστιών. «Η απόφαση της κυβέρνησης να κλείσουν οι φοιτητικές εστίες στις μεγάλες πόλεις και να επιστρέψουν οι φοιτητές στους τόπους καταγωγής τους δεν είναι μόνο ακατανόητη από υγειονομική άποψη, αλλά και επικίνδυνη» σημειώνεται, ενώ στη συνέχεια, τονίζεται πως «η μαζική μετακίνηση νεανικού πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική και σε κάθε σχετική ως τώρα οδηγία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου». Μέχρι στιγμής, ούτε οι ίδιοι οι γιατροί που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στον κορονοϊό δεν έχουν εισακουστεί…
Ανακοίνωση για το ζήτημα των εστιών, αλλά και γενικότερα της πανδημίας, έβγαλε η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση (ΕΑΑΚ). Η λύση που προτείνει, προφανής από τον τίτλο: «Δημόσια Δωρεάν Υγεία για όλους χθες!». Αφού πρώτα αναδεικνύονται οι ευθύνες της κυβέρνησης για την κατάσταση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), στη συνέχεια υπογραμμίζεται η αναγκαιότητα προσλήψεων, ανοίγματος των απαραίτητων κρεβατιών ΜΕΘ, αλλά και το ότι η πανδημία πλήττει κυρίως τους πιο εξαθλιωμένους, τους άστεγους, τους μετανάστες που είναι στοιβαγμένοι στα hot spot. Σε αυτές τις συνθήκες, το κλείσιμο των εστιών αποδεικνύεται ένα μέτρο τρομακτικό. Τέλος, τονίζεται ότι το αίτημα για δημοσία δωρεάν υγεία πρέπει να γίνει ζήτημα ολόκληρης της κοινωνίας και του φοιτητικού κινήματος ως ενεργού κομματιού της, καταλήγοντας στα εξής αιτήματα: α) άμεσα άνοιγμα κλινών ΜΕΘ, β) ενίσχυση ΤΕΠ και Κέντρων Υγείας, γ) μαζικές μόνιμες προσλήψεις υγειονομικών χθες, δ) να μην κλείσει καμία εστία και να δοθεί τώρα έκτακτο επίδομα σε όποιον επιθυμεί να μεταφερθεί στον τόπο καταγωγής του, ε) τακτικές απολυμάνσεις και καθαρισμοί σε όλες τις εστίες και στ) δωρεάν τεστ για τους φοιτητές.