Μαζική συμμετοχή, συγκίνηση και ευθύνη για μάχιμη παρέμβαση και σύγχρονη κομμουνιστική προσπάθεια
Ήταν μια μεγάλη πολιτική εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα του πολυχώρου Μολύβι στον Ελαιώνα, την περασμένη Κυριακή 23 Φλεβάρη για τα 30χρονα του ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση. Μια εκδήλωση που είχε στην ατμόσφαιρά της κάτι το διαφορετικό. Δεν ήταν μόνο ο όγκος της, ήταν το κλίμα. Ήταν αυτή η σύνθεση συγκίνησης και συντροφικότητας, αυξημένων ευθυνών και αποφασιστικότητας για το μέλλον. Ήταν η απόλυτη ησυχία και συγκέντρωση στις ομιλίες. Ήταν το δάκρυ που κύλησε, όταν στο βίντεο φάνηκαν στιγμές από τη συμβολή του ΝΑΡ στην ταξική πάλη και αγαπημένοι σύντροφοι που δεν είναι μαζί μας πια. Ήταν οι κόκκινες σημαίες που ύψωσαν νέοι και νέες, όταν τα τραγούδια φώτισαν τον δρόμο του ασίγαστου πάθους.
Δεν μπορεί να χωρέσει σε λίγες γραμμές το πλούσιο περιεχόμενο της εκδήλωσης (δείτε αναλυτικά ρεπορτάζ και βίντεο στο narnet.gr και στην pandiera.gr), η οποία ξεκίνησε με την προβολή video με τίτλο «Εικόνες μιας διαδρομής». Αμέσως μετά, ανέβηκε στο βήμα ο Δημήτρης Δεσύλλας, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ. Ο Δ. Δεσύλλας παρουσίασε τις αιτίες της ρήξης του ΄89 και τόνισε πως «εμείς θέλουμε “να ξελασπώσουμε το παρόν”, δεν παρελθοντολογούμε, γιατί μας καθοδηγεί η κομμουνιστική οπτική-στρατηγική της απόλυτης κυριαρχίας του παρόντος πάνω στο παρελθόν αλλά και στο μέλλον! Δεν είμαστε “τα αντίγραφα που επιμένουν στη θλίψη της γέννησής τους”, δηλαδή δεν είμαστε αντίγραφο ή κακέκτυπο του ΚΚΕ, όπως αδίκως μας κατηγορούν ορισμένοι».
Ακολούθησε ο Μιχάλης Παπαμακάριος, μέλος της ΠΕ του ΝΑΡ, ο οποίος τόνισε πως «χρειάζεται νέο σχέδιο επαναστατικής ανατροπής, πυξίδα κομμουνιστικής στρατηγικής και χαρτογράφηση του τόπου που δεν έχει κατοικηθεί ακόμα, του σύγχρονου κομμουνισμού. Σε αυτή τη μικρή και ανήσυχη γωνιά του κόσμου να γίνουμε ο πυροκροτητής μιας νέας κοινωνικής και πολιτικής έκρηξης συγκρούσεων, όχι μόνο με την κυβέρνηση της ΝΔ που κλιμακώνει την αντεργατική επίθεση, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τον ολοκληρωτικό καπιταλισμό της εποχής μας για την επαναστατική ανατροπή του».
Τις τρεις βασικές ομιλίες έκλεισε ο Κώστας Τριχιάς, μέλος του ΚΣ της νεολαίας Κομμουνιστική Απελευθέρωση: «Για να νικήσουμε στην αντιπαράθεση με τον ταξικό αντίπαλο, θέλουμε μια επανάσταση εντός της αριστεράς, στο πρόγραμμά της, στη σχέση της με τους εργάτες, στην εκτίμηση της ιστορίας της, στην αυτοκριτική της. Σε μια εποχή που η Δεξιά γίνεται πιο δεξιά η Αριστερά πρέπει κυριολεκτικά να ξαναγίνει αριστερά», τόνισε. Παραφράζοντας τον Γιώργο Γράψα τόνισε πως «το ΝΑΡ είναι μόλις 30 χρονών, στα καλύτερα του χρόνια, και δεν σκοπεύει να συνταξιοδοτηθεί. Θέλει ωστόσο να δώσει τη σκυτάλη σε μια νέα κομμουνιστική προσπάθεια».
Ποιητικές σφήνες έκανε η ηθοποιός Φίλια Δελαγραμμάτικα, απαγγέλλοντας ποιήματα των Μαγιακόφσκι, Μπρεχτ και Μιχάλη Κατσαρού. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Σεΐτ Αλντογάν, εκ μέρους του Κόμματος Εργασίας Τουρκίας (EMEP), ο οποίος μετέφερε διεθνιστικούς χαιρετισμούς και αντιπολεμικό μήνυμα κοινής πάλης των λαών. Ο πανεπιστημιακός Γιώργος Οικονομάκης, μέλος της συντακτικής επιτροπής των Τετραδίων Μαρξισμού, αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της θεωρητικής προσπάθειας, ενώ η Αντωνία Βαφειάδου, στέλεχος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, υπογράμμισε τη συμβολή του ΝΑΡ στη μετωπική δράση της αντικαπιταλιστικής αριστεράς και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, καθώς και στην υπόθεση του κομμουνιστικού προγράμματος και κόμματος. Ο Αντώνης Κουρούκλης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία (ΠΟΠΟΚΠ), αναφέρθηκε στην ανάγκη συσπείρωσης του κόσμου της εργασίας σε ταξική κατεύθυνση.
Το παρόν έδωσαν αντιπροσωπείες των οργανώσεων ΕΕΚ, ΕΚΚΕ, ΟΚΔΕ, Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική, Σύγχρονο Κομμουνιστικό Σχέδιο, Συνάντηση για μια Αντικαπιταλιστική και Διεθνιστική Αριστερά, όπως επίσης του ΕΜΕΡ και το Λαϊκού Μετώπου από την Τουρκία, ενώ το ΣΕΚ έστειλε χαιρετιστήριο (λόγω πανελλαδικής διαδικασίας). Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ταξικοί συνδικαλιστές, πανεπιστημιακοί, ιστορικοί, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε η ειδική έκδοση-λεύκωμα για τα 30χρονα.
Η βραδιά έκλεισε μουσικά. Οι Φράξια με hip-hop κομμάτια και αντιφασιστικό κι εργατικό στίχο, ενώ ακολούθησαν οι Υπεραστικοί με τα δικά τους σύγχρονα πολιτικά τραγούδια, ενώ έκλεισαν με ένα αντάρτικο, αφιερωμένο στην επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ.