Γιώργος Παυλόπουλος
‘Ισως κάποιοι να απορούν γιατί το Βερολίνο δεν σηκώνει τους τόνους απέναντι στις ΗΠΑ (και το ΝΑΤΟ) και αφήνει αυτό το προνόμιο στους Γάλλους και τον Μακρόν, οι οποίοι παίρνουν έτσι και τα «γαλόνια» του φιλοευρωπαϊσμού. Επειδή για όλα υπάρχει μια εξήγηση, στη συγκεκριμένη περίπτωση αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι Γερμανοί έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, καθώς υπήρξαν τα καλύτερα συνεταιράκια των Αμερικανών για μεγάλο χρονικό διάστημα και κυρίως στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Αυτό σημαίνει, πρακτικά, ότι τους έβγαλαν μεγάλο μέρος της βρόμικης δουλειάς, ενώ οι πολιτικοί της Δυτικής (Ομοσπονδιακής) Γερμανίας τους ήταν απολύτως αφοσιωμένοι και, κάνοντας ό,τι τους ζητούσε ο ισχυρός σύμμαχος, εκτέθηκαν ανεπανόρθωτα.
Οι αποκαλύψεις τις οποίες έκαναν αυτή την εβδομάδα τρία γνωστά διεθνή ΜΜΕ, η αμερικανική Washington Post, το γερμανικό κρατικό δίκτυο ZDF και το ελβετικό κανάλι SRF, αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Σύμφωνα με αυτές –που βασίζονται σε επίσημες εκθέσεις και μαρτυρίες υψηλόβαθμων αξιωματούχων– οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ και της Γερμανίας, η CIA και η BND, αποτελούσαν επί μισό σχεδόν αιώνα τους συνιδιοκτήτες μιας εταιρείας, η οποία κυριαρχούσε στον ευαίσθητο και κρίσιμο κλάδο της κρυπτογράφησης παγκοσμίως. Πρόκειται για την Crypto, που έγινε κυρίως γνωστή στη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στα χέρια των Αμερικανών, την οποία αγόρασαν από κοινού το 1970 από τον ιδρυτή της. Στη συνέχεια, μετατράπηκαν σε… μεσίτες που πουλούσαν τα προϊόντα της σε κάθε γωνιά του πλανήτη.
Τελικά, κατάφεραν να τα «φυτέψουν» στα συστήματα επικοινωνιών 120 χωρών, αποκτώντας έτσι τη δυνατότητα να ελέγχουν από πρώτο χέρι τι συζητιόταν και αποφασιζόταν στα πολιτικά, στρατιωτικά και οικονομικά τους επιτελεία. Όλα αυτά μέχρι το 1995, όταν οι Γερμανοί πούλησαν το μερίδιό τους — για να ανακαλύψουν λίγο αργότερα ότι είχαν γίνει και οι ίδιοι στόχος υποκλοπών. Ανάμεσα στους πελάτες ήταν και οι χούντες της Λατινικής Αμερικής που αρχικά συμμετείχαν ως θύτες στην περιβόητη «Επιχείρηση Κόνδωρ», ενώ αργότερα κάποιες βρέθηκαν στη θέση του θύματος — όπως η Αργεντινή, της οποίας τα στρατιωτικά μυστικά η CIA παρέδωσε στους Βρετανούς στον πόλεμο των Φόκλαντ.