Νίκος Κορδαλής | Ελένη Τριανταφυλλοπούλου
«Δεν πρόκειται ούτε για δεξιά, ούτε για αριστερή τρομοκρατία, αλλά για την παραληρηματική πράξη ενός τρελού […]», με τα λόγια αυτά ο εκπρόσωπος της Αfd επιχείρησε να αποσαφηνίσει ότι το «ψυχωτικό» προφίλ του δράστη αποτελεί τη βασική αιτία της πρωτοφανούς ρατσιστικής δολοφονικής επίθεσης στο Χάναου. Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η πολιτική σκηνή της χώρας διαπιστώνει με… θλίψη την επανεμφάνιση της ακροδεξιάς τρομοκρατίας, καταδικάζοντας με αποτροπιασμό τη βία και το ρατσιστικό μίσος. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τη χειρότερη επίθεση μετά την πτώση του Τείχους, εστιάζοντας στο βίντεο-μανιφέστο και την 24σέλιδη επιστολή που άφησε πίσω του το σαραντάχρονο τραπεζικό στέλεχος.
Το σίγουρο είναι ότι πέρα από τις αναφορές σε μυστικές υπηρεσίες και θεωρίες συνομωσίας, ο δράστης υιοθετεί τη βασική ακροδεξιά επιχειρηματολογία, σύμφωνα με την οποία δεν είναι η κοινωνική θέση, αλλά τα κληρονομικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν το μέλλον και την κατάσταση ολόκληρων πληθυσμιακών ομάδων. «Δεν είναι όλοι όσοι έχουν σήμερα ένα γερμανικό διαβατήριο […] καθαρόαιμοι και επάξιοι για αυτό», τονίζει και καταλήγει «αν είναι πλέον πολύ αργά για μία πλήρη απέλαση όλων των λαών που μεταναστεύουν», τότε «πρέπει να καταστραφούν εντελώς».
Πόσο, αλήθεια, απέχουν οι ισχυρισμοί αυτοί από τα δεξιά και ακροδεξιά αφηγήματα που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην πολιτική σκηνή της Γερμανίας; Η ρητορική για την «ασφάλεια», τη «συνοχή του έθνους», το «ισχυρό κράτος», τον «κίνδυνο από τη μετανάστευση και ειδικά από το Ισλάμ», η συνολική στρατηγική της ΕΕ και ο ψυχρός ορθολογισμός του κεφαλαίου και των πολιτικών που θέλουν εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές να χάνονται στη Μεσόγειο και δεκάδες χιλιάδες άλλες να στοιβάζονται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, είναι τα στοιχεία που συστηματικά διαμόρφωσαν και διαμορφώνουν το υπόβαθρο για τέτοιες τρομοκρατικές επιθέσεις.