Δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κοινό Τηνίων*
«Έχουμε λοιπόν από τη μία μεριά το επιχειρηματικό όφελος με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα που αγωνίζονται για τους τόπους τους», δηλώνει στο Πριν ο δημοτικός σύμβουλος Τήνου Πέτρος Κουσουνάδης.
Συνέντευξη στον Κώστα Παπαγεωργίου
Πριν από μερικές μέρες, μια ανθρώπινη αλυσίδα κάλυψε απ’ άκρου εις άκρον τη χώρα της Τήνου και οργανώθηκε απεργία στο νησί για να δηλώσετε την αντίθεσή σας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών. Για ποιο λόγο οι κάτοικοι αντιδρούν;
Τους τελευταίους μήνες στην Τήνο η αντίδραση των κατοίκων στην επικείμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών έχει λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Τελευταία μαζική συμβολική αντίδραση αποτέλεσε η ανθρώπινη αλυσίδα 850 περίπου μέτρων στην παραλία της Χώρας με ταυτόχρονο μαζικό κλείσιμο επιχειρήσεων στις 22 Γενάρη. Πριν από αυτή είχε προηγηθεί μαζική διπλή διαμαρτυρία στο λιμάνι της Τήνου στις 19 και 20 Δεκέμβρη, όταν έδεσε πλοίο που μετέφερε μηχανήματα τα οποία θα χρησιμοποιούνταν στην εγκατάσταση τριών ανεμογεννητριών. Ακόμη νωρίτερα, στις 22 Νοέμβρη, περισσότερα από 1200 άτομα διατράνωσαν την αντίθεσή τους σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στη Χώρα της Τήνου, ενώ για ακόμη μία φορά όλα τα καταστήματα ήταν κλειστά.
Όλο αυτό το διάστημα οι κάτοικοι βρίσκουν μπροστά τους την κρατική καταστολή. Εσείς, πρόσφατα καταγγείλατε παρακολουθήσεις και ελέγχους στοιχείων, ενώ αποκαλύψατε πληροφορίες περί άφιξης ομάδας ΜΑΤ στο νησί.
Φυσικά αυτές οι κινητοποιήσεις δεν είναι οι μοναδικές. Από το 2011 που έγιναν τα πρώτα βήματα του αγώνα μέχρι σήμερα, έχουν γίνει σειρά παρεμβάσεων, κινητοποιήσεων και εκδηλώσεων προκειμένου να ακουστούν τα αιτήματά μας και οι λόγοι για τους οποίους οι κάτοικοι και οι φίλοι της Τήνου αντιδρούμε. Το κίνημα στην Τήνο είναι πολυσυλλεκτικό και πλουραλιστικό. Κάποιοι έχουν αμφιβολίες για την προσφορά των ανεμογεννητριών στην λειτουργία του ηλεκτρικού δικτύου, κάποιοι θέλουν τις εγκαταστάσεις αλλά μόνο σε ήδη επιβαρυμένες περιοχές, κάποιοι είναι σίγουροι ότι θα πληγεί ο κλασικός και ο εναλλακτικός τουρισμός, κάποιοι ανησυχούν για τα σπάνια πτηνά, κάποιοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις στον υδροφόρο ορίζοντα, κάποιοι έχουν καταλάβει ότι το ρεύμα θα ακριβύνει σημαντικά κλπ. Οι περισσότεροι πάντως συγκλίνουν στο εξής απλό αίτημα, ανάκληση όλων των αδειών και παύση όλων των σχετικών εργασιών μέχρις ότου δημιουργηθεί ολοκληρωμένο αυστηρό χωροταξικό με την ουσιαστική συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας. Θα πρέπει δηλαδή να έχουμε λόγο στο αν, στο πόσες και στο πού θα γίνουν οι εγκαταστάσεις.
Οι κινητοποιήσεις, εκτός από τη μαζική λαϊκή συμμετοχή, έχουν τη στήριξη της δημοτικής αρχής και τοπικών στελεχών της κυβέρνησης. Πως βλέπετε εσείς αυτή την κατάσταση;
Προφανώς, οι κινητοποιήσεις αυτές λόγω της μαζικότητάς τους, ενοχλούν τόσο τις εταιρίες όσο και την κυβέρνηση, που χέρι-χέρι προχωρούν στην καταστροφή των νησιών μας, των βουνοκορφών μας, της φύσης μας. Έτσι προσπαθούν να τις καταστείλουν και να φοβίσουν τον κόσμο. Ήδη έχουμε μηνύσεις, εξώδικα, κρατήσεις, εισαγγελικές εντολές, ανακρίσεις, ελέγχους και φήμες για την έλευση τριών διμοιριών ΜΑΤ στην Τήνο.
Θα πρέπει να έχουμε λόγο στο αν, στο πόσες και στο πού θα γίνουν οι εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών
Η κυβέρνηση, στο όνομα της προστασίας του περιβάλλοντος, ταυτίζει τα αιολικά πάρκα με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Είναι τελικά αυτές οι τεχνολογίες φιλικές προς το περιβάλλον ή αποτελούν μια ακόμα επενδυτική ευκαιρία για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους;
Όμως, δεν έχουν καταλάβει ότι η αντίδραση στην Τήνο δεν προέρχεται από μια μικρή ομάδα ή από μία παράταξη. Περισσότεροι από τριάντα σύλλογοι διαμαρτύρονται εγγράφως, πάνω από διακόσια άτομα κατέβηκαν στο λιμάνι, πάνω από εξακόσιες χειρόγραφες υπογραφές μαζεύτηκαν, πάνω από χίλια διακόσια άτομα βρέθηκαν στο συλλαλητήριο, πάνω από χίλιες τριακόσιες ηλεκτρονικές υπογραφές μαζεύτηκαν μέχρι να κατέβει αυθαίρετα το ηλεκτρονικό ψήφισμα, πάνω από τρεις χιλιάδες ακολουθούν την σελίδα «Η Τήνος κατά των ανεμογεννητριών». Επιπλέον, στον αγώνα συμμετέχουν όλες οι δημοτικές ομάδες, η έπαρχος Τήνου και η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου. Φυσικά, πολλοί από αυτούς πρόσκεινται στην κυβέρνηση και άλλοι στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προσωπικά θεωρώ ότι αυτός είναι ο ισχυρότερος μοχλός πίεσης η οποία ξεκινά από την μαζική αντίδραση του κόσμου, συμπαρασύρει τα τοπικά στελέχη και μέσω αυτών φτάνει στην κεντρική πολιτική σκηνή. Έτσι, παρά το ιδεολόγημα της κυβέρνησης και των εταιριών για «πράσινη» ή «καθαρή» ενέργεια μέσω ανεμογεννητριών, αρχίζει να ακούγεται ο αντίλογος μας. Η τεχνολογία των ανεμογεννητριών δημιουργεί προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης λόγω στοχαστικότητας της παραγωγής και απαιτεί συμβατικές μονάδες εξισορρόπησης οι οποίες θα πρέπει να είναι φυσικού αερίου καθώς μόνον αυτές έχουν δυνατότητες γρήγορης αυξομείωσης της παραγωγής. Επιπλέον πρόβλημα αποτελεί η αποθήκευση της ενέργειας. Προφανώς η τεχνολογία βελτιώνεται με τον χρόνο και ίσως κάποια στιγμή να βρεθεί η βέλτιστη λύση, όμως προς το παρόν ένα πράγμα είναι σίγουρο. Κανένα βιομηχανικό έργο παραγωγής ενέργειας δεν μπορεί να χαρακτηριστεί φιλικό προς το περιβάλλον πόσο μάλλον όταν για την εγκατάστασή του απαιτούνται αποψιλώσεις δασών, ισοπεδώσεις βουνοκορφών, τσιμεντοστρώσεις άγριων βιότοπων, έρημων βραχονησίδων κλπ. Από την άλλη, όλα αυτά τα έργα είναι προφανώς χρυσές επενδυτικές ευκαιρίες με σίγουρη απόδοση.
Την περίοδο αυτή, χιλιάδες άνθρωποι σε όλη τη χώρα αγωνίζονται ενάντια στη λεηλασία της φύσης. Στα Άγραφα, στην Εύβοια, στα νησιά του Αιγαίου, σε πολλές περιοχές ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων. Πως θα μπορούσαν οι επιμέρους μάχες να ενοποιηθούν και να καταφέρουν νίκες;
Έχουμε λοιπόν από τη μία μεριά το επιχειρηματικό όφελος με το πρόσχημα της προστασίας του περιβάλλοντος και από την άλλη τις τοπικές κοινωνίες σε όλη την Ελλάδα που αγωνίζονται για τους τόπους τους. Οι κατά τόπους νίκες είναι σημαντικότατες και φυσικά δίνουν κουράγιο και παράδειγμα στα υπόλοιπα μέρη όμως τώρα, περισσότερο από ποτέ, απαιτείται η συνένωση των τοπικών κινημάτων σε ένα πανελλήνιο μαζικό κίνημα το οποίο θα μπορέσει να ανατρέψει την λεηλασία. Ήδη έχουν γίνει πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, πανελλαδικές πορείες και συζητήσεις με μεγάλη συμμετοχή. Πρέπει να καταλάβουν όλοι όσοι συμμετέχουν στις τοπικές αντιδράσεις ότι αποτελούν μέρος ενός ενιαίου πανελλαδικού αγώνα. Ο εχθρός είναι κοινός, κοινό θα πρέπει να είναι και το μέτωπο.
*Ο Πέτρος Κουσουνάδης είναι δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση Κοινό Τηνίων η οποία έχει ως βασικές αρχές τη συμμετοχή των δημοτών στην άσκηση και στον έλεγχο της δημοτικής εξουσίας και την άμεση δημοκρατία. Το Κοινό Τηνίων συμμετείχε για πρώτη φορά στις δημοτικές εκλογές του 2014 λαμβάνοντας μία έδρα στο δημοτικό συμβούλιο στην οποία έγινε εναλλαγή τριών δημοτικών συμβούλων. Ομοίως και στις εκλογές του 2019 έλαβε μία έδρα στην οποία και πάλι θα γίνει εναλλαγή.
Περισσότερες πληροφορίες για το Κοινό Τηνίων: www.koinotinion.gr