Μιχάλης Ρόθος
Σε κινηματικό αναβρασμό βρίσκονται εκατοντάδες μαθητές σε σχολεία της Αττικής ύστερα από την ψήφιση του νομοσχεδίου για την εκπαίδευση, την προηγούμενη βδομάδα, από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Οι μαθητές αντιδρούν και πραγματοποιούν καταλήψεις και πορείες ενάντια στην ισοτίμηση των πτυχίων των δημοσίων πανεπιστημίων με τα ιδιωτικά, την τράπεζα θεμάτων, τον καθορισμό του αριθμού των εισακτέων από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, την εξαγγελία για βαθμολογική βάση κάτω από την οποία δεν μπορεί να περάσει κάποιος στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το κλείσιμο τμημάτων, καθώς και την υποχρηματοδότηση που βιώνουν οι σχολικές μονάδες, με τις τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητικό προσωπικό.
Τον κινηματικό «χορό» άνοιξαν, όπως μας έχουν συνηθίσει, τα σχολεία της Γκράβας στο Γαλάτσι, τα οποία πραγματοποίησαν και πορεία την Τετάρτη στην περιοχή, με κεντρικό σύνθημα «θέλουμε πανεπιστήμιο με 8 χιλιάδες μόρια, όχι 8 χιλιάδες ευρώ», αναφερόμενοι φυσικά στην προώθηση της ιδιωτικής παιδείας που είναι στην ατζέντα του υπουργείου Παιδείας. Εκατοντάδες παιδιά βγήκαν στον δρόμο και φώναξαν δυνατά πως «στο σάπιο σύστημά σας, σάπια και η παιδεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία». Στην πορεία συμμετείχαν και καθηγητές, με τη Γ’ ΕΛΜΕ Αθήνας, της οποίας ο πρόεδρος δήλωσε πως μαζί με τους μαθητές θα αγωνιστούν για να υπάρχει πραγματική δημόσια και δωρεάν υγεία για όλα τα παιδιά. Παρουσία είχε και η Ένωση Γονέων Γαλατσίου, της οποίας ο πρόεδρος τόνισε πως οι γονείς θα αγωνιστούν μαζί με τα παιδιά τους για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόσυρση του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε την περασμένη Πέμπτη.
Καταλήψεις και πορείες ενάντια στις αντιεκπαιδευτικές αλλαγές του υπουργείου Παιδείας
Τη σκυτάλη πήραν και τα σχολεία των δυτικών προαστίων. Πρώτοι οι μαθητές του Αιγάλεω πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τετάρτη έξω από το δημαρχείο, ενώ παρέδωσαν και επιστολή με τα αιτήματά τους. Την επόμενη μέρα, η δράση τους ενώθηκε και με τα λύκεια του Χαϊδαρίου, όπου από κοινού πραγματοποίησαν πορεία, η οποία κατέληξε στα γραφεία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και είχε και αυτή συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών. Μάλιστα, τα αιτήματα των μαθητών δεν αρκέστηκαν μόνο στα εκπαιδευτικά ζητήματα, καθώς μαθητές από το 4ο Λύκειο Χαϊδαρίου ανέβασαν πανό για «αλληλεγγύη στις καταλήψεις», ενάντια στην προσπάθεια του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και της κυβέρνησης για εκκενώσεις και καταστολή σε καταλήψεις στέγης, δομές αλληλεγγύης και χώρους κοινωνικής και πολιτικής έκφρασης. Οι κινητοποιήσεις των μαθητών, όμως, δεν σταματάνε εδώ, καθώς πάρα πολλά σχολεία συνεχίζουν τις καταλήψεις, ενώ γίνεται προσπάθεια να συντονιστεί η δράση των σχολείων σε ένα πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο κέντρο της Αθήνας
Αυτούς τους πρώτους μήνες του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους, είδαμε το φοιτητικό κίνημα να βγαίνει ενεργά στους δρόμους, ενάντια στις εξαγγελίες της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, πάνω στον δρόμο που έστρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για την περαιτέρω επιχειρηματικοποίηση του πανεπιστημίου και της εκπαίδευσης γενικότερα. Αυτή η τεράστια κινητοποίηση δεν θα μπορούσε να μην έχει αντίκτυπο και στο μαθητικό κίνημα, το οποίο είχε παρουσία στους δρόμους τον Νοέμβρη και τον Δεκέμβρη και δέχτηκε έντονη καταστολή. Παρ’ όλα αυτά, με την έλευση της νέας χρονιάς, οι μαθητές και οι μαθήτριες φαίνεται πως δεν το βάζουν κάτω και, βασισμένοι και στους αγώνες των φοιτητών και των φοιτητριών, προχωρούν ξανά σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση των αιτημάτων τους.
Μόνο με ένα πανεκπαιδευτικό κίνημα, το οποίο θα ενώνει μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικούς, μπορεί να σταματήσει την αναδιάρθρωση που θέλουν να επιβάλουν στην παιδεία κράτος και κεφάλαιο. Οι αγώνες του παρελθόντος έχουν δείξει πως το κίνημα μπορεί να νικήσει και να αποσύρει ολόκληρους νόμους και μπορεί να το ξανακάνει και σήμερα.