Κυριάκος Νασόπουλος
Σήμερα το βράδυ, όπως συνήθως γίνεται κάθε Κυριακή για καθαρά τηλεοπτικούς λόγους, θα διεξαχθεί το πιο ενδιαφέρον ματς της αγωνιστικής του ελληνικού ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος. Ειδικά, η 25η «στροφή» του φετινού «μαραθωνίου» οδηγεί στο γήπεδο της Τούμπας και στο μεγάλο ντέρμπι μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού, των δυο μοναδικών διεκδικητών του τίτλου για φέτος. Όλη η ποδοσφαιρική «Ελλάδα», περιμένει από την αρχή της χρονιάς το συγκεκριμένο παιχνίδι με μεγάλη προσμονή και κανονικά θα έπρεπε να μιλάμε για μια ποδοσφαιρική γιορτή.
Όμως, στο βρώμικο και γεμάτο «σαπίλα» ελληνικό ποδόσφαιρο, δυστυχώς, δεν υπάρχουν γιορτές, παρά μονάχα πόλεμοι συμφερόντων. Ειδικά αυτήν την περίοδο, όπου η διαμάχη μεταξύ των ιδιοκτητών των δυο ομάδων μαίνεται με απίστευτη ένταση, τα πράγματα φαίνεται να βρίσκονται εκτός κάθε ελέγχου — με την κυβέρνηση να προσπαθεί να κρατήσει ισορροπίες μεταξύ των δυο ολιγαρχών. Βαγγέλης Μαρινάκης και Ιβάν Σαββίδης έχουν παρατάξει τα «πυρηνικά» τους όπλα, Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, δυο τεράστιες ομάδες με εκατομμύρια οπαδούς, θέλοντας να εξασφαλίσουν την κυριαρχία τους σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο αλλά και ως «ασπίδα» για οποιαδήποτε σκοτεινή τους δραστηριότητα.
Γιατί να «κόπτονται» για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι λιγάκι «κομματάκι» δύσκολο. Ο Ιβάν Σαββίδης εκτίει ποινή απαγόρευσης εισόδου στα γήπεδα για τρία χρόνια, καθώς στις 29 Μαρτίου 2018 στα τελευταία λεπτά του ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΕΚ είχε εισβάλει στον αγωνιστικό χώρο με το «κουμπούρι» στη ζώνη για να… διαμαρτυρηθεί στον διαιτητή. Στον, δε, Βαγγέλη Μαρινάκη έχει επιβληθεί ποινή απαγόρευσης ενασχόλησής του με το άθλημα, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι εκ των κατηγορουμένων σε υπόθεση σύστασης εγκληματικής οργάνωσης στο ποδόσφαιρο — η δίκη βρίσκεται σε εξέλιξη. Και όμως, αυτούς τους δυο, μαζί με τον ιδιοκτήτη του Παναθηναϊκού Γιάννη Αλαφούζο και τον πρόεδρο της ΑΕΚ Δημήτρη Μελισσανίδη –ο οποίος δίνει τη δική του παρασκηνιακή μάχη για να κερδίσει τις επερχόμενες εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (ΕΠΟ)– κάλεσαν τα κλιμάκια των FIFA και UEFA πριν λίγες μέρες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι για… το καλό του αθλήματος. «Λογικό» θα μπορούσε να σχολιάσει κανείς, καθώς οι αμέσως προηγούμενοι πρόεδροι και των δυο ομοσπονδιών, Ζεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί αντίστοιχα, είχαν κατηγορηθεί αλλά και καταδικαστεί για υποθέσεις χρηματισμού.
Πίσω στα δικά μας… Τη «σπίθα» που έβαλε για τα καλά φωτιά στο φιτίλι της αντιπαλότητας των ιδιοκτητών των δύο ομάδων αποτέλεσε η εισήγηση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ) για αφαίρεση του πιστοποιητικού συμμετοχής και υποβιβασμό των ΠΑΟΚ και Ξάνθης για το αδίκημα της πολυιδιοκτησίας. Τη σχετική καταγγελία στην επιτροπή είχε κάνει ο Ολυμπιακός. Από εκείνη τη στιγμή και μετά, έχει ξεσπάσει ένας ανελέητος πόλεμος ανακοινώσεων μεταξύ των δυο πλευρών και με περαιτέρω αποκαλύψεις έχουν αναδειχθεί ακόμα περισσότερο τα βρώμικα παιχνίδια των καπιταλιστών με «όχημα» (και) το ποδόσφαιρο. Το χειρότερο όμως είναι ότι στο παιχνίδι έχουν μπει για τα καλά και οι οπαδικοί στρατοί και των δυο ΠΑΕ — επηρεάζοντας, όπως είναι φυσικό, και τους υγιείς φιλάθλους. Οι μεν διοργανώνουν συλλαλητήρια και απειλούν να χωρίσουν την Ελλάδα στα δύο, αν πέσει ο ΠΑΟΚ, οι δε προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι θα αναγκαστεί να φύγει από τη χώρα, αν τολμήσει να παρέμβει υπέρ του ΠΑΟΚ.
Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ΠΑΕ, απόλυτα αφεντικά
του πολιτικού συστήματος
Τρομαγμένη μπροστά στις εξελίξεις, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ψήφισε στη βουλή τροπολογία για την αλλαγή των ποινών σε περίπτωση καταδίκης ΠΑΕ για πολυιδιοκτησία, από υποβιβασμό σε αφαίρεση βαθμών. «Πρωταθλητής ο Μαρινάκης, στα “μαλακά” ο Σαββίδης», μάλλον θα σκέφτηκαν τα κυβερνητικά σαΐνια. «Αποτελεί πολιτική επιλογή γιατί βλέπουμε ένα θέμα, το οποίο έχει τις ρίζες του στις χρόνιες παθογένειες του ποδοσφαίρου, να εξελίσσεται σε ένα θέμα που μπορεί να διαταράξει την κοινωνική συνοχή και να δημιουργήσει πρόβλημα σε μία περίοδο που η Ελλάδα πρέπει να είναι ενωμένη», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. Τα περί κινδύνου να χαθεί η κοινωνική συνοχή «με όρους γεωγραφίας» επανέλαβε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη βουλή.
Οι ιδιοκτήτες των μεγάλων ποδοσφαιρικών ΠΑΕ είναι, εν ολίγοις, απόλυτα αφεντικά του πολιτικού συστήματος. Όμως, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχείρησε να εμφανιστεί ως δίκαιος διαιτητής στο ντέρμπι Μαρινάκη-Σαββίδη, πέτυχε ακριβώς το αντίθετο. Και οι δυο δείχνουν ανικανοποίητοι, εξαπολύοντας τακτικά «προειδοποιητικά πυρά» κατά κυβερνητικών στελεχών αλλά και πολιτικών αποφάσεων. Η επιχείρηση συμβιβασμού απέτυχε παταγωδώς. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η ένταση αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο, ενώ κάποιοι εκφράζουν τον φόβο ότι το πρωτάθλημα μπορεί να μην ολοκληρωθεί. Το σκηνικό γίνεται ακόμα πιο «σκοτεινό», αν σκεφτούμε ότι οι δυο ομάδες θα αναμετρηθούν τέσσερις φορές μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες, για τα πλέι-οφ του πρωταθλήματος, καθώς και για την ημιτελική φάση του κυπέλλου.
Βέβαια, η σημερινή κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο δεν είναι πρωτόγνωρη. Αντιθέτως, από την αγωνιστική περίοδο 1979-80, όταν και το ποδόσφαιρο έγινε στην Ελλάδα επαγγελματικό, οι συνθήκες πολέμου μεταξύ των ιδιοκτητών ΠΑΕ δεσπόζουν και «σφραγίζουν» τις εξελίξεις. Άλλωστε, η πηγή του κακού είναι και πάλι η ίδια· το κέρδος. Η «υγεία» και η χαρά του ποδοσφαίρου, όπως και κάθε αθλήματος, βρίσκεται μονάχα στις αλάνες και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και σίγουρα μακριά από ανώνυμες εταιρείες (ΠΑΕ, ΚΑΕ) και επιχειρηματικά συμφέροντα.