Το περασμένο Σαββάτο, (15/2), πραγματοποιήθηκε στο Καναλλάκι Πρέβεζας σύσκεψη ενημέρωσης για την έρευνα-εξόρυξη υδρογονανθράκων στη περιοχή με πρωτοβουλία κατοίκων σε συνεργασία με την περιφερειακή κίνηση ΑΡιστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡΠΗ). Στη σύσκεψη συμμετείχαν και μέλη της «Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας ενάντια στην εξόρυξη υδρογονανθράκων».
Εκ μέρους της ΑΡιστερής Παρέμβασης στην Ήπειρο μίλησε ο Ταξιάρχης Κωστόγιαννης εκπαιδευτικός ενεργό μέλος του κινήματος ενάντια στις εξορύξεις και εκ μέρους της πρωτοβουλίας της Θεσπρωτίας τοποθετήθηκε ο Λιαμπότης Σωτήρης, οικοδόμος.
Και οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι η δραστηριότητα της εξόρυξης υδρογονανθράκων που σχεδιάζεται από πολυεθνικές εταιρείες στη περιοχή θα έχει μεγάλες και αρνητικές επιπτώσεις με καταστροφικά αποτελέσματα για το περιβάλλον, την υγεία και τη ζωή των κατοίκων της περιοχής , για τις υφιστάμενες δραστηριότητες πρωτογενούς παραγωγής (γεωργία, κτηνοτροφία, μελισσοκομία, ιχθυοκαλλιέργειες κλπ.) καθώς και για τον τουριστικό χαρακτήρα της (με τα ιδιαίτερα φημισμένα οικολογικά του χαρακτηριστικά).
Ο Σωτήρης Λιαμπότης στη τοποθέτησή του τόνισε: «ότι το τελευταίο καιρό ακούμε τρεις μύθους για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη χώρα μας : Ο πρώτος μύθος λέει ότι “περπατάμε ή κολυμπάμε” πάνω στον μαύρο χρυσό του πετρελαίου και έχουμε την “μεγάλη ευκαιρία” που θα σώσει τη χώρα, τον τόπο μας και το λαό της περιοχής μας από την φτώχεια. Ο δεύτερος μύθος μας ψιθυρίζει στα αυτιά για τη “δίκαιη ανάπτυξη”, τις επενδύσεις που θα΄ρθουν, την ευημερία, τους κόμβους μεταφοράς ενέργειας, τις νέες θέσεις εργασίας. Ο τρίτος μύθος μας νανουρίζει με τον ισχυρισμό ότι “η Ελλάδα έχει την γεωστρατηγικη ευκαιρία της ζωής της” αξιοποιώντας τις τριβές στις σχέσεις ΗΠΑ– Τουρκίας. Πρόκειται για έναν επικίνδυνο μύθο, που αν δεν ξεγυμνωθεί , υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσει σε τραγωδία ιστορικών διαστάσεων τον Ελληνικό Λαό και τους λαούς της ανατολικής Μεσογείου».
Ο Κωστόγιαννης Ταξιάρχης τόνισε ότι «η μόνη «ανάγκη» που υπάρχει για αυτή την κατεπείγουσα «σπουδή» για τις εξορύξεις, σχετίζεται απλά με την ανάγκη των πολυεθνικών εξόρυξης για κέρδη από τις εξορύξεις ή και απλά σε κέρδη σε χρηματιστηριακό επίπεδο απλά και μόνο με την προσδοκία εξορύξεων και αποκλειστικών δικαιωμάτων που οδηγούν σε κέρδη. Σχετίζεται επίσης με τη δουλόφρονα επιλογή ειδικά των δύο τελευταίων διαδοχικών κυβερνήσεων (ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ) να «εξυπηρετήσουν» αυτά τα συμφέροντα του κεφαλαίου μέσω της διαμόρφωσης, υπογραφής και τελικά έγκρισης από την Βουλή των συμβάσεων παραχώρησης». Στη συνέχεια της τοποθέτησής του ο Κωστόγιαννης Ταξιάρχης αναφέρθηκε στους πιθανούς κινδύνους ατυχήματος κατά τη διάρκεια των εξορύξεων τονίζοντας ότι : «υπάρχει κίνδυνος ατυχήματος ιδιαίτερα με το δεδομένο οι εξορύξεις σχεδιάζονται σε μια σεισμογενή περιοχή.
Όταν οι εταιρείες δηλώνουν πως θέλουν να ολοκληρώσουν σύντομα τις εξορύξεις για να ασχοληθούν με μεγάλα κοιτάσματα σε άλλες περιοχές μπορούμε μόνο να ανησυχούμε περισσότερο. Άλλωστε η Total με την πετρελαιοκηλίδα στο Elgin και η Exxon με το διαβόητο Valdez έχουν ιστορικό τέτοιων ατυχημάτων. Η περιβαλλοντική καταστροφή -και η οικονομική- θα είναι ανυπολόγιστες. Καθόλου τυχαία Γαλλία, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία και Κροατία έχουν απαγορεύσει τη διενέργεια νέων εξορύξεων για αυτόν ακριβώς το λόγο».
Οι δύο ομιλητές τόνισαν ότι τα συμφέροντα των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εργαζόμενης κοινωνικής πλειοψηφίας βρίσκονται απέναντι σε αυτές τις επιλογές και επιτάσσουν την ανάγκη ανατροπής τους με μαζικούς και αποφασιστικούς αγώνες. Καλούν σε συσπείρωση και αγώνα με κύρια συνθήματα: «Όχι στην εξόρυξη υδρογονανθράκων-Όχι στην καταστροφή και ερημοποίηση του τόπου μας-Έξω οι εταιρείες του πολέμου από την περιοχή μας»
Σταθμός σε αυτή τη κατεύθυνση θα αποτελέσει το πανελλαδικό συλλαλητήριο που καλεί η «Πρωτοβουλία Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις» στις 28 Μάρτη