Ο Θανάσης Αγαπητός, περιφερειακός σύμβουλος με την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία-Αντικαπιταλιστική Αριστερά, μιλάει στο Πριν για την αποστολή αλληλεγγύης των αριστερών αντικαπιταλιστικών κινήσεων πόλης και περιφέρειας στο νησί της Λέσβου, η οποία ξεκίνησε την Παρασκευή και ολοκληρώνεται αύριο, Κυριακή, με επίσκεψη στη Μόρια και στο Καρατεπέ, συζήτηση με τους πρόσφυγες και μοίρασμα ανακοίνωσης στις γλώσσες τους.
Συνέντευξη στον Γιώργο Κρεασίδη
Ποιος είναι ο χαρακτήρας της αποστολής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και τα νησιά του Β. Αιγαίου;
Η αποστολή στην οποία συμμετέχουν δεκαεννιά (19) σύμβουλοι και εκπρόσωποι από κινήσεις σε δήμους και περιφέρειες όλης της χώρας, μαζί με το Ν. Μανάβη από το Βόρειο Αιγαίο, έχει χαρακτήρα αλληλεγγύης αλλά και σύγκρουσης με τη μαύρη προπαγάνδα και την παραπληροφόρηση. Με περιοδείες στη Μυτιλήνη και τα χωριά, με υλικό προς τους νησιώτες και τους πρόσφυγες, εκδηλώσεις και συναντήσεις με σωματεία και φορείς, φέρνουμε στο προσκήνιο το μήνυμα ότι «οι πρόσφυγες είναι καλοδεχούμενοι στις γειτονιές μας στην ηπειρωτική Ελλάδα και τα νησιά», όπως γράφει και η ανακοίνωσή μας. Η πρωτοβουλία μας έρχεται σαν συνέχεια της δράσης μας για τα δικαιώματα των προσφύγων ήδη από το πρώτο κύμα το 2015. Γιατί δεν ξεχνάμε ότι πρόκειται για θύματα των πολέμων και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης.
Η ακροδεξιά προπαγάνδα μιλάει για εξισλαμισμό των νησιών και «δούρειο ίππο της Τουρκίας». Πώς το σχολιάζετε;
Η προπαγάνδα αγνοεί επιδεικτικά ότι έχουμε να κάνουμε με οικογένειες κατατρεγμένων, γυναίκες και παιδιά, ανήμπορους ανθρώπους. Ανήκουν σε διάφορες εθνικότητες, εκδοχές του ισλάμ, πολλοί δεν είναι μουσουλμάνοι ή δεν θρησκεύονται καν. Αξιοποιούνται οι δυσκολίες επικοινωνίας για να τους εμφανίσουν σαν επικίνδυνους, τη στιγμή που πρόκειται κατά βάση για θύματα των στηριγμάτων και των συμμάχων της τούρκικης πολιτικής στην Μέση Ανατολή. Η προπαγάνδα επενδύει στο φόβο, γιατί μόνο έτσι μπορεί να ξεχαστεί ότι οι συγκρούσεις που ξεσπιτώνουν τους πρόσφυγες είναι παντού μεταξύ μουσουλμάνων. Ας σημειωθεί ότι αυτοί που ενορχηστρώνουν την αντιπροσφυγική εκστρατεία καλοδέχονται τα τουρκικά μονοπώλια. Τη φτωχολογιά μονάχα βαφτίζουν εχθρό.
Πέρα όμως από το μήνυμα αλληλεγγύης, ποια συγκεκριμένη πρόταση έχει η αποστολή, μπροστά και στα αδιέξοδα διαχείρισης του προσφυγικού που αξιοποιούνται για καλλιέργεια φόβου στους νησιώτες;
Καταρχήν απαιτούμε να καταργηθούν τα στρατόπεδα, γιατί λέμε «όχι» στον εγκλεισμό των προσφύγων. Δεν πρέπει σε καμιά περίπτωση να χτιστούν στρατόπεδα-φυλακές προσφύγων. Η διέξοδος περνάει από την παροχή ασύλου, τη διαμονή τους σε κατοικίες μέσα στις μεγάλες πόλεις, όπου αν μοιραστεί ισορροπημένα ο αριθμός των προσφύγων μπορούν να διασφαλιστούν ανθρώπινες συνθήκες και ένταξη με ίσα δικαιώματα στον κοινωνικό ιστό. Υπάρχουν κτιριακές και άλλες υποδομές, εκεί πρέπει να πάνε τα κονδύλια και όχι στην οικοδόμηση φυλακών και το κόστος της καταστολής. Παραπέρα ζητάμε την ελεύθερη μετακίνηση και τον απεγκλωβισμό από τα νησιά, γιατί είναι ανθρώπινο δικαίωμα των ίδιων των προσφύγων και όχι για να μην ζουν δίπλα μας.
Αν η Αριστερά δε συγκρουστεί στα ίσια με το κλίμα φόβου και ρατσισμού θα βρεθεί σε δύσκολη, περιθωριακή θέση
Στις φωνές που εμφανίζουν την αλληλεγγύη στους πρόσφυγες να αγνοεί τους Έλληνες φτωχούς που έχει χτυπήσει η κρίση πώς απαντάτε;
Πρώτα από όλα θυμίζουμε ότι όσοι από την κυβέρνηση και την ακροδεξιά κραυγάζουν ενάντια στους πρόσφυγες, όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης, είναι οι ίδιοι που απαιτούν μαζικές εξώσεις και κατασχέσεις πρώτης κατοικίας των Ελλήνων. Η κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Ένωση που οργανώνουν την αντιλαϊκή πολιτική που τσακίζει τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενορχηστρώνουν και υλοποιούν την αντιμεταναστευτική πολιτική. Σήμερα με την άγρια αστυνομική βία στα νησιά και τα ΜΑΤ σε ρόλο δύναμης κατοχής, δείχνουν ότι μετά τους πρόσφυγες, ο ντόπιος πληθυσμός θα δεχτεί το επόμενο χτύπημα. Αναδεικνύουμε ότι για τα προβλήματα που δημιουργούνται με την επίταξη περιουσιών και τις ζημιές γύρω από τα στρατόπεδα υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τώρα της ΝΔ, καθώς και η ΕΕ. Η μάχη της αλληλεγγύης είναι προϋπόθεση διεκδίκησης μιας καλύτερης ζωής για όσους έχουν εγκλωβιστεί στο μνημονιακό καθεστώς.
Στα όρια που βάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω της συμφωνίας με την Τουρκία και συνολικά το πλαίσιο που έχει διαμορφώσει πώς απαντάται;
Η ΕΕ, με τη βάρβαρη πολιτική της «αποτροπής», ευθύνεται για τις άθλιες συνθήκες που βιώνουν οι πρόσφυγες αλλά και για τους θαλασσοπνιγμένους στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Και φυσικά μην ξεχνάμε ότι συμμετέχει στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διαλύουν τις χώρες αυτών των κατατρεγμένων. Η πολιτική της ΕΕ είναι απάνθρωπη και χρεοκοπημένη, καθώς η θέση ότι οι πρόσφυγες είναι κίνδυνος για τις κοινωνίες έχει εδραιώσει το ρατσισμό και την ακροδεξιά στην πολιτική σκηνή της Ευρώπης. Είναι όρος ζωής να μην εφαρμοστούν και να καταργηθούν οι αντιπροσφυγικές συνθήκες ΕΕ-Τουρκίας, Δουβλίνο ΙΙ και φυσικά η Frontex και οι δομές καταστολής. Να πέσουν τα τείχη της ΕΕ, να ανοίξουν τα σύνορα για τους πρόσφυγες, οι πρόσφυγες να μπορούν να ταξιδέψουν στις χώρες που επιθυμούν, να έχουν δικαίωμα στο άσυλο και να υπάρχει ιδιαίτερη μέριμνα και επείγουσα προστασία των ασυνόδευτων παιδιών. Πρέπει να μπει φραγμός στις επιχειρήσεις αποτροπής σε θάλασσα και στεριά που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές, τους δολοφονικούς φράκτες στη θάλασσα και στον Έβρο, τις επαναπροωθήσεις και απελάσεις.
Σε εξέλιξη μαζική παρέμβαση των αντικαπιταλιστικών κινήσεων στην πόλη της Μυτιλήνης για το προσφυγικό #live pic.twitter.com/llrz6DtbIR
— Πριν (@PRINgr) February 29, 2020
Η πρότασή σας βάζει δύσκολα καθήκοντα στις δυνάμεις Αριστεράς. Είναι σε θέση να πάει κόντρα;
Η μαχόμενη και αντικαπιταλιστική Αριστερά αυτό το λόγο ύπαρξης έχει, να υπερασπιστεί τον κόσμο της εργασίας και τα φτωχά λαϊκά στρώματα χωρίς διαχωρισμούς, εθνικούς, θρησκευτικούς ή άλλους. Γιατί και στην πιο γκρίζα εποχή κάποιος πρέπει να πάει κόντρα, αλλιώς θα τον ξεπεράσει η ιστορία. Εξάλλου, στις καταιγιστικές εξελίξεις μια τέτοια παρέμβαση μπορεί να αλλάξει το κλίμα, όπως συμβαίνει τώρα στα νησιά. Δεν χωράει η εποχή μεσοβέζικες στάσεις σαν κι αυτή του ΚΚΕ, που στο όνομα της επαφής με το κοινό αίσθημα μένει στο «να απεγκλωβιστούν, να φύγουν» οι πρόσφυγες και ως εκεί, χωρίς να δίνει τη μάχη του ασύλου και της κοινωνικής ενσωμάτωσης. Αν η Αριστερά δε συγκρουστεί στα ίσια με το κλίμα φόβου και ρατσισμού θα βρεθεί σε δύσκολη, περιθωριακή θέση.