Γιάννης Ελαφρός
▸ Μόνο ανησυχία προκαλεί η συνεργασία με τον γαλλικό ιμπεριαλισμό
Με μνήμες Ιμίων 1996 ξημέρωσε η Παρασκευή, με πολλά ελληνικά ΜΜΕ να σπέρνουν ανησυχία, αναμεταδίδοντας πως το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis βρισκόταν μέσα σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ακόμα και το ειδησεογραφικό σάιτ του ΚΚΕ, το 902.gr, αναπαρήγαγε τη χοντροειδή ανακρίβεια, μέχρι να τη διορθώσει. Στην πορεία «μάθαμε» πως το Oruc Reis βρισκόταν σε περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σχεδόν 200 χιλιόμετρα νοτίως της Μεγίστης, αν και είναι αμφίβολο, εάν φτάνει εκεί κάποια υφαλοκρηπίδα. Προφανώς θα ήθελαν να πουν πως είναι εντός των ορίων της ΑΟΖ που ονειρεύεται η ελληνική αστική τάξη –και κατά καιρούς έχει… ζωγραφιστεί σε χάρτες– αλλά δεν έχει βεβαίως ανακηρυχθεί. Τέλος, αφού τίποτα δεν κολλούσε, στο τέλος της ημέρας «κύκλοι του ΓΕΕΘΑ»(!) είπαν πως το τουρκικό πλοίο αποχωρούσε από το ελληνικό… FIR. Μόνο που το FIR αφορά τον εθνικό εναέριο χώρο! Όλο αυτό το μπαράζ μη πληροφόρησης εκφράζει την εθνικιστική παράκρουση και το διαρκές κλίμα πολεμικής κατεργασίας που κυριαρχεί στα αστικά ΜΜΕ, όπου επιχειρείται να εμφανιστούν οι ΑΟΖ ως υπόθεση «κυριαρχικών δικαιωμάτων», ενώ αφορούν άμεσα τα δικαιώματα εξόρυξης των πολυεθνικών και του κεφαλαίου.
Μετά το πρώτο σοκ, η κυβέρνηση προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, λέγοντας πως το Oruc Reis μπορεί να μετέβαλλε την πορεία του λόγω του… καιρού (που πάντως δεν ήταν ιδιαίτερα κακός), ενώ πιο έμπειροι αναλυτές σημείωσαν το αυτονόητο, δηλαδή πως το τουρκικό σκάφος έκανε «αβλαβή διέλευση» σε διεθνή ύδατα.
Μένει να αποδειχθεί εάν η πλεύση του Oruc Reis αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας της Άγκυρας να τεστάρει αντιδράσεις και να δοκιμάσει υλοποίηση επί του θαλάσσιου πεδίου (με έρευνες καταρχήν) του μνημονίου με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Δεν πέρασε απαρατήρητη η καταγγελία του Μακρόν (μετά τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη την Τετάρτη στο Παρίσι) πως η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου για τη Λιβύη και αποβιβάζει θωρακισμένα οχήματα προς βοήθεια Σάρατζ. Βεβαίως, οι τέσσερις τουρκικές φρεγάτες που πλέουν στα ανοικτά της Λιβύης συμμετέχουν στη ΝΑΤΟϊκή αρμάδα «Sea Guardian».
Τα 5 δισ. ευρώ φτάνει το κόστος των δύο γαλλικών φρεγατών Μπελαρά που σκοπεύει να αγοράσει
η κυβέρνηση
Στον αντίποδα, Μητσοτάκης και Μακρόν ανέδειξαν τη «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών, ενώ ο γάλλος πρόεδρος μίλησε για «κοινό όραμα». Η Γαλλία, δήλωσε, «υποστηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο σε σχέση με τον σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων, καταδικάζοντας τις προκλήσεις της Τουρκίας ως προς τούτο», καθώς και το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης. Είναι φανερό πως τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου και κράτους στην περιοχή –με ιδιαίτερο ρόλο της ΤΟΤΑL με τον επικεφαλής της οποίας είχε συνάντηση και ο Μητσοτάκης– συμπίπτουν αυτή την περίοδο με αυτά της ελληνικής ολιγαρχίας. Βεβαίως, θα στοιχίσει κάπως ακριβά στον ελληνικό λαό, καθώς οι δύο γαλλικές φρεγάτες τύπου Μπελαρά –την αγορά των οποίων προετοιμάζει η κυβέρνηση– κοστίζουν μέχρι και 2,5 δισ. η κάθε μία! Επίσης, η κυβέρνηση δέχτηκε να συμμετέχει στη γαλλικής έμπνευσης ευρωπαϊκή αποστολή στα στενά του Ορμούζ. Γαλλικές δυνάμεις προστέθηκαν στην άσκηση «Μέγας Αλέξανδρος», μαζί με ελληνικές και αμερικανικές Βεβαίως, όλα αυτά τα στοιχεία πολεμικής προετοιμασίας μόνο ανησυχία προκαλούν στους εργαζόμενους, που νιώθουν πολύ πιο κοντά στους γάλλους απεργούς και διαδηλωτές κατά του ασφαλιστικού Μακρόν, παρά στον «μικρό Βοναπάρτη» των τραπεζών.