Δημήτρης Σταμούλης
▸ Στα χέρια των πρωτοβάθμιων σωματείων και των γενικών συνελεύσεων η ταξική αγωνιστική απάντηση στην επίθεση
Η κυβέρνηση και ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης κάνουν φιλότιμες προσπάθειες να εμφανίσουν το νέο αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο ως το… πρώτο στην ιστορία που δίνει «αυξήσεις στις συντάξεις»! «Βομβαρδίζουν» καθημερινά τον κόσμο με μια πολιτική καθαγιασμού του νομοθετικού εκτρώματος ώστε να περάσει με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.
Ωστόσο η αλήθεια είναι ακριβώς η αντίθετη. Το νομοσχέδιο Βρούτση επιταχύνει την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, που υποτίθεται η ΝΔ θα καταργούσε, και παραδίδει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων βορά στις ασφαλιστικές εταιρείες και την εργοδοσία. Μπορεί σκοπίμως η κυβέρνηση να εστιάζει σε μερικά ευρώ που θα επιστραφούν σε συνταξιούχους, ωστόσο αυτά είναι ψίχουλα μπροστά στα περίπου 67 δισ. ευρώ που τους έχουν αρπάξει τα χρόνια των μνημονίων.
Τι αλλάζει και τι δεν αλλάζει, όμως, το νέο ασφαληστρικό νομοσχέδιο; Μονιμοποιεί τη διχοτόμηση της σύνταξης σε «εθνικό» επίδομα πείνας και ανταποδοτική που δεν θα την εγγυάται το κράτος. Αυτό είναι το «κεφαλαιοποιητικό σύστημα» που λένε. Ενσωματώνει το ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικό) στον ΕΦΚΑ ανοίγοντας το δρόμο για πιθανή πλήρη κατάργησή του, ενώ βάζει χέρι στα αποθεματικά του (7 δισ. ευρώ). Τελειώνει οριστικά με 13η και 14η σύνταξη. Μειώνει τις εργοδοτικές εισφορές ως «επενδυτικό κίνητρο».
Τι διατηρεί; Τα εξοντωτικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, 67 για όλους ή 62 με 40 χρόνια υπηρεσίας (ν.4336/15 του ΣΥΡΙΖΑ). Τις μειώσεις σε επικουρικές (έφτασαν στο 50%) και εφάπαξ (ξεπέρασαν το 40%). Τη λεηλασία των 80 δισ. συνολικά από τα ασφαλιστικά ταμεία. Τους χαμηλούς συντελεστές αναπλήρωσης για το ανταποδοτικό μέρος, που όρισε ο νόμος Κατρούγκαλου. Αυτό, μαζί με το γεγονός αυτό ότι ο συντάξιμος μισθός υπολογίζεται με το μέσο όρο ολόκληρου του εργάσιμου βίου, οδηγεί σε σφαγή των συντάξεω για την πλειοψηφία των εργαζομένων. Επιπλέον οι υγειονομικές εισφορές καταληστεύονται υπέρ των ιδιωτών, ενώ οι πολυδιαφημισμένες ρυθμίσεις για αυτοαπασχολούμενους και «μπλοκάκια» κινούνται στην κατεύθυνση της ανταποδοτικότητας και της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης.
Η κυβέρνηση ωστόσο δεν φαίνεται πως θα περάσει «αναίμακτα» την πολιτική της παρότι έχει αρωγό την άφαντη ΓΣΕΕ. Ως πρώτος σταθμός αναδεικνύεται η 18η Φεβρουαρίου, ημέρα κατά την οποία προκήρυξαν 24ωρη απεργία η ΑΔΕΔΥ, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και πολλά ακόμη ΕΚ και ομοσπονδίες. Αν και η απόφαση αυτή βγήκε αρκετά καθυστερημένα και δεν εντάσσεται σε σχέδιο απεργιακής μάχης και ανυποχώρητου αγώνα ανατροπής, τα ταξικά σωματεία και οι αγωνιστικές, αντικαπιταλιστικές δυνάμεις θα δώσουν το μαχητικό μαζικό παρών, θα επιδιώξουν η απεργία να γενικευτεί και να κλιμακωθεί για να μην ψηφιστεί ο νόμος.
Κάθε άλλο σχέδιο που περιορίζεται στη γνωστή πεπατημένη της «24ωρης ντουφεκιάς», χωρίς άμεση συνέχεια και κλιμάκωση δεν έχει προοπτική νίκης. Όπως αναφέρουν, χαρακτηριστικά, σε δήλωσή τους οι επτά εκπρόσωποι των Παρεμβάσεων στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, «ενώ η κυβέρνηση έχει δώσει στη δημοσιότητα το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο, το προεδρείο κυβερνητικής συναίνεσης και υποταγής, αλλά και όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις της ΑΔΕΔΥ αρνούνται να αποφασίσουν και να οργανώσουν μαχητικό απεργιακό αγώνα για την ανατροπή του νόμου. Περιορίζονται στη γνωστή τακτική παράλυσης και εξωραϊσμού της αντεργατικής πολιτικής και στην προκήρυξη μιας τυποποιημένης απεργίας για την τιμή των όπλων, τη μέρα της ψήφισης». Γι αυτό η ΑΤΕ στο ΕΚΑ ήταν η μόνη παράταξη που δεν ψήφισε μια τέτοια πρόταση, αντιπροτείνοντας άλλη λογική κλιμάκωσης. Το ίδιο έκαναν και οι Παρεμβάσεις στην ΕΕ της ΑΔΕΔΥ, ενώ ο 902.gr ψευδώς έγραψε για «ομόφωνη απόφαση»! Εξάλλου η ΕΕ ούτε καν συνεδρίασε(!), απλά επιβεβαίωσε απόφαση του ΓΣ τον περασμένο Οκτώβρη, όπως κατήγγειλε ο εκπρόσωπος των Παρεμβάσεων Μ. Ρίζος.
Οι ταξικές δυνάμεις αντιπροτείνουν έναν άλλο σχεδιασμό για αποφασιστικούς αγώνες. Καλούν τα πρωτοβάθμια σωματεία με γενικές συνελεύσεις και συσκέψεις να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Στο πλαίσιο αυτό πρότειναν 24ωρη απεργία στις 13/2 και 48ωρη απεργιακή κλιμάκωση στις 20-21/2. Ήδη σε μια σειρά χώρους (νοσοκομεία, Σιβιτανίδειος κ.α.) προκηρύχθηκε στάση εργασίας στις 13/2, ενώ αρκετά σωματεία συζητούν ανάλογη πρόταση. Όμως ξέσπασαν και οι πρώτες κινητοποιήσεις: η ΠΟΚΟΚΠ με κατάληψη στα γραφεία διοίκησης του ΕΦΚΑ ακύρωσε τη φιέστα Βρούτση την Πέμπτη.
Καθολική δημόσια δωρεάν ασφάλιση για όλους
Η πάλη των εργαζομένων για την κοινωνική ασφάλιση αφορά στο σύνολο των εργατικών δικαιωμάτων για πλήρη μόνιμη και σταθερή δουλειά, αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και των μισθών, υγεία, ασφάλιση. Οι σημερινοί εργαζόμενοι και ειδικά οι νέοι θα είναι στην «εθνική» σύνταξη των 300 ευρώ γιατί δεν θα καταφέρνουν ποτέ να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα ένσημα και τα αναγκαία συντάξιμα χρόνια. Στην πραγματικότητα όλες οι επιλογές του κεφαλαίου στοχεύουν πρώτα και κύρια στην νέα γενιά. Και για αυτό έχει μεγάλη σημασία η νέα εργατική βάρδια να έρθει στο προσκήνιο των αγώνων, με πρωταγωνιστικό ρόλο! Διεκδικώντας στόχους πάλης, όπως:
Καθολικό δικαίωμα στη δημόσια ποιοτική κοινωνική ασφάλιση και δημόσια δωρεάν ποιοτική περίθαλψη για όλους χωρίς προϋποθέσεις. Άμεση μείωση της εργατικής εισφοράς (στην κατεύθυνση της κατάργησή της) και αύξηση της εργοδοτικής και κρατικής εισφοράς. Κατάργηση της εισφοράς υγείας για όλους. Αύξηση της φορολογίας για το κεφάλαιο (πχ στο 35%) για να καλύπτονται οι κοινωνικές ανάγκες.
Ανώτατο συνταξιοδοτικό όριο στα 30 χρόνια εργασίας χωρίς όριο ηλικίας ή στα 60 έτη ηλικία ή (58-55 για τις γυναίκες, τα βαρέα/ανθυγιεινά, κλπ).
Αυξήσεις στους μισθούς, επαναφορά 13ου-14ου μισθού και σύνταξης στο δημόσιο και συλλογικές συμβάσεις εργασίας παντού.
Δουλειά για όλους, σταθερή, πλήρης και ασφαλισμένη, με κατάργηση της ανασφάλιστης, με-
ρικής και εκ περιτροπής εργασίας. Η περίοδος ανεργίας να μετρά ως χρόνος ασφάλισης.
Κατάργηση νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ψηφίστηκαν τα τελευταία χρόνια.
Επιστροφή των κλεμμένων 70 δισ. από τα αποθεματικά που υπεξαίρεσαν τράπεζες, εργοδότες, κράτος, δομημένα ομόλογα και το PSI.