Ιάσονας Μαρκάτος
▸ Δυναμικές κινητοποιήσεις κατά του «εκτρώματος» Κεραμέως
Μαζικές πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα, με επίκεντρο εκείνες της Αθήνας την Τρίτη και την Πέμπτη, όπου φοιτητικοί σύλλογοι βρέθηκαν για άλλη μια φορά στο πλευρό των σωματείων των εκπαιδευτικών, ενάντια στο νομοσχέδιο της αξιολόγησης και της ιδιωτικοποίησης. Η κυβερνητική απάντηση δόθηκε ξανά με τα χημικά των ΜΑΤ.
Το υπουργείο Παιδείας, φέρνοντας το νομοσχέδιο μέσα στην εξεταστική περίοδο, «πόνταρε» σε αναιμικές αντιδράσεις από μεριάς των φοιτητών, με τις σχολές σε «ανενεργή» κινηματικά περίοδο. Άλλωστε… παλιά τους τέχνη κόσκινο: νόμος κατάργησης ασύλου, νόμος Γαβρόγλου, Διαμαντοπούλου και η λίστα δεν έχει τέλος. Η παρουσία πλήθους φοιτητών και εκπαιδευτικών στον δρόμο μάλλον ενόχλησε. Ποιος μπορεί να περιμένει ότι οι φοιτητές θα κάτσουν να διαβάσουν για την εξεταστική, την ίδια στιγμή που κάποιοι θέλουν να εξασφαλίσουν πως αυτό δεν θα χει κανένα νόημα; Τη στιγμή που τσακίζεται η δημόσια και δωρεάν παιδεία, που τα πανεπιστήμια μετατρέπονται σε κέντρα ερευνών και πιστοποιήσεων, που οι άριστοι κοστολογούν την αριστεία; Τη στιγμή που χιλιάδες εκπαιδευτικοί βρίσκονται σε ένα καθεστώς αδιοριστίας και ελαστασφάλειας και η κυβέρνηση τους εμπαίζει;
Φοιτητές και εκπαιδευτικοί, λοιπόν, ξανά τους δρόμους από κοινού. Όχι απλά γιατί «έτυχε» να συμπίπτουν τα αιτήματά τους, οι φοιτητές να υπερασπιστούν τα «ισχυρά» τους πτυχία και οι εκπαιδευτικοί τη «προνομιακή» θέση τους στη λίστα διορισμών αλλά γιατί από κοινού τους ενώνει η πάλη για δημόσια και δωρεάν παιδεία, για μόνιμη και σταθερή δουλειά. Γιατί δεν γίνεται να μένουν απλοί θεατές, τη στιγμή που τα πανεπιστήμια επιχειρηματικοποιούνται, η γνώση πωλείται με το τεμάχιο, τα εργασιακά δικαιώματα πηγαίνουν στα τάρταρα.
Πάνω από τη διαδήλωση ξανά το drone της ΕΛ.ΑΣ. #live pic.twitter.com/c12j9ePOAO
— Πριν (@PRINgr) January 21, 2020
Όλα καλά ως εδώ, αλλά ο νόμος για τα ιδιωτικά κολλέγια πέρασε την Πέμπτη. Οπότε, τέλος; Η αλήθεια είναι ότι οι κινητοποιήσεις αυτές –παρά τη μαζικότητα και τον παλμό τους– δεν θύμιζαν αυτές της προηγούμενης περιόδου. Δεν είναι λίγος ο κόσμος που φαίνεται –θα πουν πολλοί– να εξάντλησε τα κινηματικά του «καύσιμα», να κουράστηκε, να πήγε σπίτι του. Το πρώτο και κυριότερο σφάλμα, βέβαια, σε αυτήν την ανάγνωση είναι ο κινηματισμός της: Δεν υπάρχουν κινηματικά «καύσιμα», δεν υπάρχει «χιλιομετριτής» πορείας από τα Προπύλαια στο Σύνταγμα που τερματίζει. Υπάρχουν όμως πολιτικά καύσιμα και αυτά, όσο περιορίζονταν γύρω από το ν+2 και την καταστολή, εξαντλήθηκαν. Όταν ο Μητσοτάκης δηλώνει ότι οραματίζεται «πανεπιστήμια με ερευνητικά προγράμματα που θα ενισχύουν την εθνική οικονομία», ή η Κεραμέως αποκρυσταλλώνει στις δηλώσεις τις όλες τις στρατηγικές κεφαλαίου-ΕΕ-ΟΟΣΑ για την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, τα αιτήματα «χαμηλών πτήσεων» δεν μπορούν να αποτελέσουν την απάντηση, όσο αναγκαία και αν είναι.
ΠΡΙΝ ΛΙΓΟ πανό της @neolaiaKA στα γραφεία του Ειδικού Λογαριασμού Κονδυλίων και Έρευνας (ΕΛΚΕ) pic.twitter.com/ztpa73OBox
— Πριν (@PRINgr) January 21, 2020
Γι’ αυτό και το πανό που κρεμάστηκε από τη νΚΑ την Τρίτη στον ΕΛΚΕ, αποτελεί υπενθύμιση πως πρέπει να θέσουμε τον πήχη στο ύψος των αναγκών μας, πως η πάλη μας δεν είναι μόνο ενάντια σε ένα νομοσχέδιο αλλά πάλη για σπουδές, δουλειά και ζωή με τους δικούς μας όρους, πως και μετά από την ψήφιση ενός νόμου, τίποτα δεν έχει τελειώσει, σε ένα ματς που θέλουν να λήξουν, πως τα νομοσχέδια ανατρέπονται στον δρόμο, όπου και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε.
Το @PRINgr κάλυψε ζωντανά τις εξελίξεις στο Πανεκπαιδευτικό Συλλαλητήριο της Αθήνας.