Eργατική Λέσχη Νέας Σμύρνης
Η εργατική λέσχη Νέας Σμύρνης (ΕΛΝΣ), μαζί με άλλες συλλογικότητες, συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στους Κούρδους Πολιτικούς Πρόσφυγες του Λαυρίου και στηρίζει έμπρακτα από την πρώτη στιγμή τον αγώνα και τις προσπάθειες των προσφύγων για αξιοπρεπή διαβίωση. Σ’ αυτό το πλαίσιο, διοργανώσαμε την Κυριακή 29/12 επίσκεψη αλληλεγγύης στον καταυλισμό του Λαυρίου. Στόχος μας ήταν να δείξουμε στους Κούρδους πρόσφυγες ότι στον αγώνα που δίνουν δεν είναι μόνοι.
Για ένα εικοσαήμερο, τα μέλη και οι φίλες/οι της ΕΛΝΣ συγκέντρωναν τρόφιμα, είδη πρώτης ανάγκης και παιχνίδια για τα παιδιά, με μαζικές εξορμήσεις ή με προσωπική προσφορά, τα οποία παραδόθηκαν στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή που διοργανώθηκε. Στην εκδήλωση πήρε μέρος ο «μάγος» Πρωτέας που έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από τα παιδιά και η κοινωνική κουζίνα «ο άλλος άνθρωπος» που μαγείρεψε για όλους.
Στη συνάντηση με τους κατοίκους του προσφυγικού κέντρου Λαυρίου (ΠΚΛ), ενημερωθήκαμε για την κατάσταση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επιβεβαιώσαμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με κάθε δυνατό τρόπο τον αγώνα τους. Όπως είναι γνωστό, το προσφυγικό κέντρο Λαυρίου είναι το παλαιότερο προσφυγικό καμπ της Ελλάδας και το μοναδικό στην Ευρώπη, πρώην επίσημο κέντρο φιλοξενίας, που κατέλαβαν και ανέλαβαν την λειτουργία του οι ίδιοι οι διαμένοντες σ’ αυτό πρόσφυγες και μετανάστες, όταν τους τέθηκε ως προϋπόθεση η μετατροπή του σε ένα ακόμα ευρωπαϊκό στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων και μεταναστών, προκειμένου να συνεχιστεί η λειτουργία του.
Έτσι, από το καλοκαίρι του 2017 το ΠΚΛ λειτουργεί υπό τη διοίκηση των Κούρδων (κυρίως) κατοίκων του που εφάρμοσαν δομές αυτό-οργάνωσης, ακολουθώντας τις ιδέες του «δημοκρατικού συνομοσπονδισμού» που δοκιμάζεται στη Ροζάβα και άλλες κουρδικές περιοχές. Και παρότι η λειτουργία του πλέον γίνεται χωρίς καμία στήριξη από επίσημες αρχές ή οργανώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αρκετά προβλήματα υποδομών και ελλείψεις υλικών και υπηρεσιών, το πολιτικό κίνημα αλληλεγγύης που έχει αναπτυχθεί γύρω του και η αποφασιστικότητα των ίδιων των κατοίκων του το καθιστούν το μοναδικό ίσως αξιοπρεπές προσφυγικό καμπ στην Ελλάδα, όπου οι κάτοικοί του διατηρούν και διευρύνουν τα στοιχεία της κοινότητάς τους, ενδυναμώνονται και ζουν με αξιοπρέπεια και αλληλεγγύη, συμμετέχοντας ισότιμα και δημοκρατικά στις αποφάσεις που αφορούν τις ζωές τους.
*συλλογικό κείμενο