Γεράσιμος Λιβιτσάνος
Τα «ακροδεξιά σταγονίδια» έγιναν ορμητικό ποτάμι
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ηγετικός του πυρήνας είναι κυρίαρχος, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς θα συνεχίσει να δίνει στην Νέα Δημοκρατία, την απαραίτητη δόση εθνικισμού και ξενοφοβικής ατζέντας στη σύγχρονη συνταγή του νεοφιλελευθερισμού. Όσο για τον Κώστα Καραμανλή (τον κατά ΣΥΡΙΖΑ «προοδευτικό») θα μείνει για την ώρα στο βάθος στηρίζοντας αμφότερους.
Αυτή είναι με λίγα λόγια η εικόνα που προκύπτει μετά το φαστ τρακ 13ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας που ολοκληρώθηκε την προηγούμενη Κυριακή. Μια διαδικασία με πολλά «εφέ» (νυχτερινό τρέξιμο, κάδους ανακύκλωσης, γκάτζετς διαφόρων τύπων), χωρίς εκλογή οργάνων αλλά με ένα αντικειμενικό στόχο: Να εμπεδωθεί η κυριαρχία της ηγετικής ομάδας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τι άλλο άραγε μπορεί να συμβόλισε τόσο η εναρκτήρια όσο και η καταληκτική ομιλία του προέδρου του κόμματος και πρωθυπουργού: Ο Κ. Μητσοτάκης φρόντισε να αποσαφηνίσει ότι η έλευση της ΝΔ στην κυβερνητική διαχείριση έγινε με την δική του «συνταγή» και υπό την δική του ηγεσία. «Η μεγάλη πολιτική αλλαγή δεν θα μπορούσε να συντελεστεί αν η παράταξη δεν ακολουθούσε αυτό που πρότεινα από την πρώτη στιγμή που με εκλέξατε αρχηγό της» είπε χαρακτηριστικά. Ξεκαθάρισε έτσι, στο πανέτοιμο να «τοποθετηθεί» στο κράτος, κομματικό στρατό στελεχών το ποιός κρατά την κουτάλα της εξουσίας.
Ο νεοφιλελευθερισμός Μητσοτάκη με την εθνικιστική ατζέντα Σαμαρά θα συνυπάρξουν σε αγαστή σχέση για το επόμενο διάστημα
Η αχαλίνωτη διάθεση του στελεχιακού δυναμικού της ΝΔ για βόλεμα στον κρατικό μηχανισμό είναι κάτι παραπάνω από εμφανής εδώ και μήνες. Τόσο από τον τρόπο που διαμορφώνεται η δημόσια διοίκηση όσο και από τους σχεδιασμούς που κατατέθηκαν στο τελευταίο υπουργικό συμβούλιο από τον υπουργό Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο. Η Νέα Δημοκρατία που ασκούσε κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ για διορισμούς ετοιμάζεται να κάνει 60.000 προσλήψεις στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, απ’ όπου θα προσπαθήσει να δημιουργήσει το «ρουσφετολογικό» της υπόβαθρο. Την ίδια στιγμή βέβαια που διαλύει υπάρχουσες δομές και καταστρατηγεί με νομοσχέδιο την επιχειρησιακή σύμβαση της ΔΕΗ.
Η ανάλογη εικόνα προκύπτει και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Χαρακτηριστική η περίπτωση του παραιτηθέντα υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη. Μια παραίτηση που τελικά ήρθε μετά τις αποκαλύψεις όχι για τα ψεύτικα πτυχία αλλά για παράλληλη επιχειρηματική δραστηριότητα του εν λόγω στελέχους. Στον «ίδιο παρανομαστή» μπορούν να μπουν και οι δεκάδες καταγγελίες για τους διορισμούς διοικητών σε νοσοκομεία, από τον υπέργηρο Κ. Πατέρα πρώην στέλεχος των ΑΝΕΛ μέχρι τον πρώην στρατιωτικό διοικητή που είχε επιχειρήσει να ιδιωτικοποιήσει το ΚΨΜ στην μονάδα του.
Η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά ήταν το έτερο πολιτικό στοιχείο στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρώην πρωθυπουργός επανέφερε στο προσκήνιο την γνωστή αντιδραστική ατζέντα του μιλώντας – καταχειροκροτούμενος- για «λαθρομεταναστευτικό» πρόβλημα, αλλοίωση πληθυσμού και εθνικούς κινδύνους. Επίσης ξαναθύμισε την πολιτική λογική των μακεδονομάχων, μιλώντας για αποδέσμευση από την Συμφωνία των Πρεσπών, φέρνοντας έτσι σε δύσκολη θέση την …απολύτως δεσμευμένη στις αμερικανικές επιδιώξεις ηγεσία του κόμματος. Και όλα αυτά ενώ το προηγούμενο διάστημα τουλάχιστον πέντε βουλευτές της ΝΔ προεξάρχοντος του Μάκη Βορίδη έχουν προτείνει τον Αντώνη Σαμαρά για Πρόεδρο της Δημοκρατίας!
Για την ώρα πάντως οι δύο «όψεις» της Νέας Δημοκρατίας θα «συγκατοικήσουν», δεσμευμένες στην εφαρμογή σκληρών αντιλαϊκών πολιτικών με έντονο το αυταρχικό στοιχείο σε όλα τα πεδία. Είτε πρόκειται για το προσφυγικό, είτε για την κρατική καταστολή είτε για την φορολεηλασία και συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων.