«Θα κάνουμε μεγάλο λάθος, αν απομονώσουμε την υπόθεση της επιβολής αυτού
του αντιδημοκρατικού προστίμου από το κλίμα γενικευμένου αυταρχισμού της κυβέρνησης», δηλώνει στο Πριν ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας με την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία Θανάσης Αγαπητός, ο οποίος καλείται να πληρώσει το εξοντωτικό πρόστιμο των 51.200 ευρώ για ανάρτηση αφισών και ενός πανό κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου.
Συνέντευξη στον Κυριάκο Νασόπουλο
▶ Σε ποιο σημείο βρίσκεται σήμερα η υπόθεση του προστίμου;
Την Πέμπτη καταθέσαμε, σαν Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία, ένσταση στην Επιτροπή Ελέγχου Δαπανών και Εκλογικών Παραβιάσεων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, η οποία μας επέβαλλε το πρόστιμο των 50.000 ευρώ, το οποίο μάλιστα στο μεταξύ έχει προσαυξηθεί κατά 1.200 ευρώ. Εκεί τοποθετηθήκαμε για τους ουσιαστικούς λόγους που αφορούν τη δημοκρατική έκφραση και τις πολιτικές ελευθερίες, αλλά και τους τυπικούς λόγους που πρέπει να αναιρεθεί το πρόστιμο. Για παράδειγμα, ο δήμος Σερρών δεν έκανε κατανομή χώρων προβολής για να τιμωρείται με ακραίο τρόπο μετά η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Την Πέμπτη πήγαμε στην επιτροπή στηριγμένοι στη δύναμη που δίνει η αλληλεγγύη, η οποία εκφράστηκε και με τη μαζική συγκέντρωση έξω από τα διοικητικά δικαστήρια. Έχουμε την πεποίθηση ότι η προσπάθειά μας είναι μια σημαντική παρακαταθήκη στον αγώνα για την υπεράσπιση των πολιτικών ελευθεριών και δημοκρατικών δικαιωμάτων και είμαστε αισιόδοξοι για την απόφαση που αναμένεται πριν το τέλος του χρόνου.
▶ Τι ακριβώς σηματοδοτεί η επιβολή του συγκεκριμένου προστίμου; Είναι δείγμα γραφειοκρατικής αγκύλωσης ή έχει πολιτική διάσταση;
Το εξοντωτικό πρόστιμο είναι πλήγμα στα δημοκρατικά δικαιώματα, την ελευθερία έκφρασης και πολιτικής δράσης. Είναι σαφώς στοχοποιημένη η Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία και η αντικαπιταλιστική Αριστερά. Από όλο τον καταιγισμό διαφημιστικού υλικού, μπάνερ, κατασκευών και τους τόνους εντύπων του επίσημου πολιτικού σκηνικού, το αστυνομικό τμήμα Σερρών στάθηκε σε τρία πανό και μια αφίσα και κατάγγειλε την Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία. Αυτό γίνεται συστηματικά από το συγκεκριμένο τμήμα από τότε που ψηφίστηκε ο «Καλλικράτης» με αναφορές σε βάρος της μαχόμενης Αριστεράς. Ενοχλούν οι φωνές που έρχονται μέσα από τους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες και αυτό δεν κρύβεται. Ειδικά στις Σέρρες ενοχλεί η τοποθέτηση στο πλευρό των λαϊκών κινητοποιήσεων ενάντια στις συνέπειες της εγκατάστασης του αγωγού TAP, αλλά και οι παρεμβάσεις αλληλεγγύης στο προσφυγικό. Μιας αλληλεγγύης από τη σκοπιά της αντιιμπεριαλιστικής πάλης και του εργατικού διεθνισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι για άλλη μια φορά παρακρατικοί «άγνωστοι» έσπασαν τα τζάμια των γραφείων της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στις Σέρρες μετά την ανακοίνωση του προστίμου, την οποία ερμήνευσαν σαν «πράσινο φως». Υπάρχει παρελθόν και το θυμίζει η δικαστική καταδίκη το 2015 στελεχών της Χρυσής Αυγής Σερρών για τραμπουκισμούς σε βάρος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
▶ Εμφανίστηκε όμως στο πλευρά σας ένα αξιόλογο κίνημα αλληλεγγύης. Τι «βλέπετε» σε αυτό;
Από την πρώτη στιγμή εκδηλώθηκε ένα συγκινητικό κύμα αλληλεγγύης. Αγωνιστές από κάθε μεριά της Ελλάδας μας έστειλαν μήνυμα συμπαράστασης, δίνοντάς μας δύναμη να μην κάνουμε βήμα πίσω. Το ΝΑΡ και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, 23 οργανώσεις της αντικαπιταλιστικής και μαχόμενης Αριστεράς βρέθηκαν δίπλα μας. Αντίστοιχα, αντιπροσωπεία από 33 δημοτικές και 12 περιφερειακές κινήσεις συναντήθηκε με το υφυπουργό εσωτερικών Θ. Λιβάνιο καταθέτοντας σχετικό υπόμνημα. Το θέμα έφερε στη βουλή το ΚΚΕ με ερώτηση τριών βουλευτών του, ανακοίνωση έγινε από το ΜέΡΑ25, ενώ αντίστοιχη δήλωση έκανε ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Ηγουμενίδης. Πολύ σημαντική είναι η συμπαράσταση από τους φορείς του εργατικού και μαζικού κινήματος. Μαζί με τα δεκάδες πρωτοβάθμια σωματεία, ειδικά της εκπαίδευσης από όπου προέρχομαι, ψηφίσματα αλληλεγγύης ήρθαν από την ΑΔΕΔΥ, τη ΔΟΕ, την ΟΛΜΕ, την ΠΟΠΟΚΠ, το Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας και άλλες συνδικαλιστικές ομοσπονδίες. Ανάλογα ψηφίσματα υιοθετήθηκαν και από θεσμικούς φορείς, το συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας και μια σειρά περιφερειακά και δημοτικά συμβούλια, ανάμεσά τους Αττική και Κ. Μακεδονία.
▶ Την τοποθέτηση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας κατά του προστίμου αλλά και του νομικού πλαισίου πώς την ερμηνεύετε; Δικαιολογείται μια τέτοια στάση από τους συγκεκριμένους θεσμικούς παράγοντες;
Είναι καθοριστικός ο ρόλος της αλληλεγγύης έτσι όπως καταγράφεται με αφετηρία τις πρωτοβουλίες του εργατικού κινήματος, με την απαίτηση όχι μόνο να διαγραφεί το πρόστιμο, αλλά και να αναιρεθεί το αντιδημοκρατικό θεσμικό πλαίσιο. Η κοινωνία βλέπει ότι επιχειρείται η φίμωση των φωνών που έχουν αναφορά στους κοινωνικούς αγώνες. Βλέπει επίσης ότι το επίσημο πολιτικό σύστημα μένει στο απυρόβλητο. Το πολύπλοκο και αυστηρότατο νομικό πλαίσιο μπορεί να ρίχνει καμπάνα 50.000 ευρώ για ένα πανό με μήνυμα αλληλεγγύης υπέρ των προσφύγων αλλά αφήνει στο απυρόβλητο κάθε Τσουκάτο και Χριστοφοράκο καθώς και την υπερσυγκέντρωση των ΜΜΕ στα χέρια λίγων. Οι θεσμικοί και κυβερνητικοί φορείς παρακολουθούν στενά τις αντιδράσεις και δεν μένουν ανεπηρέαστοι -κάθε άλλο. Εξάλλου δεν πρέπει να υποτιμηθεί το γεγονός ότι το ανελαστικό πλαίσιο προεκλογικής παρέμβασης δυσκολεύει και συστημικές δυνάμεις, ειδικά στο σημερινό ρευστό τοπίο με τις πολλαπλές υποψηφιότητες «ανταρτών». Όλα αυτά έχουν δημιουργήσει το κλίμα όχι μόνο να ελπίζουμε ότι θα δικαιωθούμε με την αναίρεση του εξοντωτικού προστίμου, αλλά και για να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο.
Η πολιτική σταθερότητα που ζητάει η άρχουσα τάξη για να περάσει τις επιλογές της δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αυτό οδηγεί στην όξυνση του αυταρχισμού
▶ Ποια θα είναι λοιπόν τα επόμενα βήματα;
Θα κάνουμε μεγάλο λάθος αν απομονώσουμε την υπόθεση της επιβολής αυτού του αντιδημοκρατικού προστίμου από το κλίμα γενικευμένου αυταρχισμού της κυβέρνησης. Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες για πλήγμα στην απεργία και τη διαδήλωση, για «ηλεκτρονικό μπλόκο» στις συνελεύσεις των σωματείων και των φοιτητικών συλλόγων, για κατάργηση του ασύλου, δείχνουν την κυβερνητική γραμμή. Είναι προϊόν του φόβου των κοινωνικών αντιστάσεων, καθώς οι φοιτητικές κινητοποιήσεις δεν είναι τελευταίοι σπασμοί, αλλά εικόνες από το μέλλον. Πρόκειται για μια διεθνή τάση που την βλέπουμε στη Χιλή, το Εκουαδόρ, τη Γαλλία, τη δοκιμαζόμενη αυτές τις μέρες από το σεισμό Αλβανία. Καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ και η ΕΕ προχωράνε σε συνέχεια αλλά και τομή της αντιλαϊκής πολιτικής που διαχειρίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, αυτό αντανακλάται και στις αυταρχικές επιλογές. Η πολιτική σταθερότητα που ζητάει η άρχουσα τάξη για να περάσει τις επιλογές της δεν είναι καθόλου σίγουρη. Αυτό οδηγεί στην όξυνση του αυταρχισμού. Μαζί με το πρόστιμο στην Ανταρσία στην Κ. Μακεδονία, έχουμε την Τετάρτη άλλη μια δίκη για τη δράση του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης ενάντια στους πλειστηριασμούς, τη δίωξη 4 αγωνιστών στην Καρδίτσα για τις κινητοποιήσεις ενάντια στις ανεμογεννήτριες στα Άγραφα, τις δικές των αγωνιστών της νεολαίας για την υπεράσπιση του ασύλου, τις καταδίκες σε βάρος του κινήματος στις Σκουριές… Είναι μακρύς ο κατάλογος και ο αγώνας συνεχίζεται. Έχουμε δεσμευτεί: δε σκύβουμε το κεφάλι! Σε αυτό το δρόμο η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας.
(φωτογραφία της Αμαλίας Ραπτοπούλου)