Στη Μάλτα, δυο χρόνια μετά τη δολοφονία της δημοσιογράφου Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια που ερευνούσε σκάνδαλα των Panama Papers, απειλείται πολιτική κρίση. Οι συλλήψεις του πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού της Μάλτας Τζόζεφ Μουσκάτ και του μεγαλοεπιχειρηματία Γιόργκεν Φένετς, καθώς και οι παραιτήσεις τριών τουλάχιστον υπουργών, έχουν ανοίξει τον Ασκό του Αιόλου για την κυβέρνηση. Νέα αποκάλυψη του πρακτορείου Reuters έφερε στο φως το συμβόλαιο θανάτου ύψους 150.000 ευρώ που είχε δοθεί για τη δολοφονία της δημοσιογράφου — της οποίας το παγιδευμένο αυτοκίνητο ανατινάχθηκε στις 16 Οκτωβρίου 2017. Ο επιχειρηματίας που δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων, και στην ενέργεια, έδειξε ως εγκέφαλο της μαφιόζικης δολοφονίας, τον πρώην προσωπάρχη του πρωθυπουργού…
Η Δάφνη Καρουάνα Γκαλίζια είναι μία από τους 19 δημοσιογράφους που δολοφονήθηκαν στις χώρες της ΕΕ την περίοδο 2014-2018. Την ίδια περίοδο, στις χώρες της αναπτυγμένης δυτικής Ευρώπης, καταγράφηκαν 445 σωματικές επιθέσεις — 83 στην Ιταλία, 38 στην Ισπανία, 36 στη Γαλλία, 35 στη Γερμανία, ενώ έγιναν 437 συλλήψεις δημοσιογράφων. Ανάμεσα σε αυτές υπάρχουν και 15 συλλήψεις στην Ελλάδα. Το 2019 καταγράφεται νέα επιδείνωση, αφού μέχρι και τον Οκτώβριο του 2019 έχουν καταγραφεί 4.940 καταγγελίες για λογοκρισία δημοσιογράφων και περιορισμό της ελευθερίας έκφρασης — στοιχεία του Mapping Media Freedom.
Η παραπάνω εικόνα επεβεβαιώνει πως οι εξελίξεις σε ό,τι αφορά την ιδιοκτησία των ΜΜΕ που έχουν ενταχθεί κάτω από την ομπρέλα διεθνών πολυεθνικών, οδηγούν σε παραβίαση της ελευθεροτυπίας, λογοκρισία και κυριαρχία της παραπληροφόρησης σε όλη την Ευρώπη.
Για τα ελληνικά ΜΜΕ, στα οποία η ταυτότητα της ερευνητικής, ανεξάρτητης δημοσιογραφίας έχει παραδοθεί στα πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα, όλα αυτά είναι πολύ ψιλά γράμματα. Οι δημοσιογράφοι πλέον κινδυνεύουν ακόμη και εξαιτίας της απλής διατύπωσης άποψης με σχόλια σε κοινωνικά δίκτυα. Γι’ αυτό και ο πρόσφατα διορισθείς από τη ΝΔ Απ. Δοξιάδης ζήτησε με δημόσια ανοιχτή επιστολή του στα Νέα την απόλυση του δημοσιογράφου Δ. Μανιάτη, επειδή τόλμησε να σχολιάσει αρνητικά άλλο κυβερνητικό στέλεχος…
Νέες απολύσεις στην εφημερίδα Documento, χωρίς το άλλοθι ότι δεν δίνονται διαφημίσεις με εντολή της κυβέρνησης. Ανακοινώθηκε η απομάκρυνση τριών εργαζομένων, εκ των οποίων δυο δημοσιογράφοι, επειδή αρνήθηκαν να απολυθούν οικειοθελώς και να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους με αμοιβή 350 ευρώ. Το κλίμα στην εφημερίδα είναι πολύ άσχημο, ενώ ο εκδότης Κώστας Βαξεβάνης δεν αποδέχθηκε συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ.
Με επιχείρημα πως το Άργος δεν πληρώνει τα ποσοστά που οφείλει από τις πωλήσεις των εφημερίδων, το συγκρότημα του Γ. Φιλιππάκη δηλώνει με κάθε επισημότητα πως θα συνεχιστεί η τακτική των καθυστερήσεων μισθοδοσίας στους 4 με 5 μήνες. Ο εκδότης αρνήθηκε, επίσης, νέα συνάντηση με την ΕΣΗΕΑ η οποία –όπως και σε άλλες περιπτώσεις– απλώς προσέφυγε στο υπουργείο Εργασίας για τη διενέργεια τριμερούς συνάντησης.
Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Μπογδάνος ζορίστηκε με τη σφοδρή κριτική που του ασκείται. Έτσι, με μακροσκελές εξώδικο στην εκπομπή Ελληνοφρένεια στον σταθμό Παραπολιτικά ζητά να κατέβουν όλες οι αναρτήσεις που αφορούν στο πρόσωπο του από τη σελίδα και το twitter. Επίμαχη λέξη είναι το «ρουφιάνος», που του αποδόθηκε επειδή «κάρφωσε» στον αέρα του ΣΚΑΙ το όνομα μέλους του ΠΑΜΕ που συμμετείχε σε αντιπολεμική κινητοποίηση στο άγαλμα Τρούμαν.