Γιώργος Παπανικολάου
Πανελλαδικό ρεύμα αγώνα στους φοιτητές, στο δρόμο βγαίνουν κι οι μαθητές
Συνεχίζουν και κορυφώνουν οι φοιτήτριες κι οι φοιτητές τις αντιδράσεις τους ενάντια στους σχεδιασμούς του Υπουργείου Παιδείας. Το μεγάλο πανελλαδικό συλαλλητήριο της Πέμπτης 31/10 στην Αθήνα αποτέλεσε τον πιο σημαντικό –μέχρι στιγμής- σταθμό. Παρά την πολύ έντονη βροχόπτωση, πάνω από τρεις χιλιάδες νέοι και νέες, μεταξύ τους και περίπου 150 μαθητές πίσω από το πανό της Πρωτοβουλίας για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας, καθώς και αδιόριστοι εκπαιδευτικοί του Συντονιστικού Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, πορεύτηκαν προς τη Βουλή, και στη συνέχεια κατέληξαν στο Κάτω Πολυτεχνείο, όπου στο αμφιθέατρο ΜΑΧ πραγματοποιήθηκε πανελλαδικό συντονιστικό γενικών συνελέυσεων.
Με έντονο παλμό, ευφάνταστα συνθήματα για ζητήματα όπως η χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, το άσυλο και τις διαγραφές φοιτητών, στένσιλ και σπρέι, οι νέοι κι οι νέες «φώτισαν» το μουντό κέντρο της πρωτεύουσας, στέλνοντας μήνυμα αγώνα κι απειθαρχίας. Απέναντι σ’ αυτήν την πολύχρωμη και πολύβουη μάζα, βρέθηκαν πάνοπλες διμοιρίες ΜΑΤ, οι οποίες είχαν στήσει φραγμό στα Λουλουδάδικα, στη Βασιλίσσης Σοφίας. Στην προσπάθεια τους να περάσουν το μπλόκο και να κινηθούν πρός το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να στοχοποιήσουν την κυβερνητική πολιτική, κομμάτι της οποίας είναι κι η εκπαιδευτική αναδιάρθρωση, αντιμετώπισαν την έντονη καταστολή από τις δυνάμεις της αστυνομίας, οι οποίες προχώρησαν στη ρίψη πλήθους δακρυγόνων και βομβών κρότου λάμψης.
Στη συγκέντρωση και στο συντονιστικό που ακολούθησε συμμετείχαν 43 σύλλογοι με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Χανιά, Ηράκλειο, Βόλο, Φλώρινα, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή. Νωρίτερα ξεχωριστή πορεία πραγματοποιήσε το ΜΑΣ, με σημαντική μαζικότητα, αν και αισθητά μικρότερη από την αντίστοιχη των φοιτητικών συλλόγων που ακολούθησε λίγο μετά. Δυστυχώς, οι δυνάμεις του ΜΑΣ επέμειναν στον τεχνητό διαχωρισμό των μπλοκ των συλλόγων αναχορώντας πριν φθάσουν όλοι οι σύλλογοι από την επαρχία και χωρίς καμία προηγούμενη συνεννόηση, ενώ πραγματοποίησαν και ξεχωριστό συντονιστικό, παρά τις αλεπάλληλες εκκλήσεις για μία κοινή διαδικασία που θα συσπειρώνει όλους τους συλλόγους με αγωνιστικές αποφάσεις, οι οποίοι παλεύουν με κοινά αιτήματα.
Αναγκαία η κοινή ανατρεπτική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος
Στην αντεπίθεση όμως βγάινουν και οι καθεστωτικές δυνάμεις, επιχειρώντας ν’ αναχαιτίσουν την αγωνιστική και διεκδικιτική διάθεση των φοιτητών. Από τη μία, ΔΑΠ και ΠΑΣΠ προωθούν ως πρόθυμοι υποτακτικοί την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στα πανεπιστήμια, δημιουργώντας πλαστά δίπολα «κατάληψης – αντικατάληψης», και στηίζουν συχνά αντιδράστικα «ανεξάρτητα» πλαίσια «ανοιχτής σχολής». Από την άλλη, το Bloco, επιχειρεί να εμφανίσει τις κινητοποιήσεις ως αντίδραση αποκλειστικά στην κυβέρνηση της ΝΔ, προσδοκώντας να καλλειργήσει ξανά αυταπάτες για μια νέα «φιλολαϊκή» κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι λοιπόν εξαιρετικής σημασίας η κοινή ανατρεπτική δράση των αγωνιστικών δυνάμεων του φοιτητικού κινήματος γύρω από το αναγκαίο πολιτικό περιεχόμενο, ενάντια σε λογικές «ημερολογίου», «μικρομεγαλισμών» κι αυτόκεντρης κομματικής ανάπτυξης. Ειδικά, η ΕΑΑΚ που πρωτοστατει στην ανάταση των αγώνων των φοιτητών, έχει καθήκον να δημιουργήσει τους όρους της αντεπίθεσης μέσα από ένα νέο πολιτικό φοιτητικό κίνημα ανατροπής, καταβάλοντας προσπάθειες για κινηματική συνεργασία όλων των ρευμάτων, κοινά συντονιστικά, κοινές πορείες. Τελικά, η πολιτική διαπάλη των διαφορετικών γραμμών πρέπει να γίνει ακριβώς στο πεδίο του κινήματος στις μαζικές διαδικασίες, κι όχι πίσω από κλειστά γραφεία.
Στο συντονιστικό των συλλόγων, στο ασφυκτικά γεμάτο αμφιθέατρο ΜΑΧ, τοποθετήθηκαν εκπρόσωποι από τις 43 γενικές συνελέυσεις, κι έγινε πλούσια κουβέντα για επόμενα βήματα του φοιτητικού και πανεκπαιδευτικού κινήματος. Αποφασίστηκε να εκδοθεί δελτίο τύπου και αφίσα, προκειμένου να ενημερωθούν οι φοιτητές κι οι φοιτήτριες για τα αιτήματα και τους επόμενους κόμβους του αγώνα. Σημαντικός σταθμός συμφωνήθηκε πως είναι οι πανεκπαιδευτικές πορείες φοιτητών και μαθητών τη Δευτέρα 4/11, ενώ αγωνιστικό πρέπει να είναι το φετινό τριήμερο του Πολυτεχνείου.
Συμφωνήθηκε πως η ΝΔ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, προσπαθεί να εντείνει τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις. Συνολικά βαθαίνει η κατεύθυνση να αλλάξει ο χαρακτήρας του πανεπιστημίου στην Ελλάδα, ένα πανεπιστήμιο για λίγους, που θα ψάχνει χρηματοδότηση και πόρους στα αρπακτικά των ιδιωτικών επιχειρήσεων, με παροχή αποσπασματικών γνώσεων και δεξιοτήτων και υποβάθμιση των επιστημονικών αντικειμένων, ένα πανεπιστήμιο που θα χωράει όλο και λιγότερο τη μεγάλη πλειοψηφία της νεολαίας. Συνολικά, δημιουργείται μια δυστοπική εικόνα για τη δυνατότητα ύπαρξης της μεγάλης πλειοψηφίας της νεολαίας στο πανεπιστήμιο.
Πως άλλωστε μπορούν να τελειώνουν τις σπουδές τους έγκαιρα, όταν δεν τους παρέχεται στέγαση και σίτιση και αναγκάζονται να δουλεύουν παράλληλα! Πώς την ίδια στιγμή που πακτωλός χρημάτων πηγαίνει στο χρέος, στους πολεμικούς εξοπλισμούς και για χλιδάτα συνέδρια, γραφεία και εργολαβίες, δεν υπάρχουν λεφτά ακόμα και για αυτονόητες ανάγκες των φοιτητών! Πώς οι κατακερματισμένες δεξιότητες που δημιουργούν αναλώσιμους υπαλλήλους και όχι επιστήμονες και εργαζόμενους με εποπτεία στο αντικείμενό τους, συνάδει με την ψεύτικη αριστεία που συνεχώς επικαλείται! Αυτά τα ερωτήματα απασχολούν τους φοιτητές και τους μαθητές, εκεί είναι που δέχονται σκληρή επίθεση από την ΕΕ, τον ΟΟΣΑ και όλους τους μηχανισμούς του κεφαλαίου που προσπαθούν χρόνια τώρα να ξεμπερδέψουν με τη μαζική πρόσβαση στη μόρφωση και τις διεκδικήσεις της νεολαίας στην Ελλάδα.
Γι΄αυτό λοιπόν, είναι αναγκαία η πανεκπαιδευτική απάντηση στα σχέδια της κυβέρνησης. Με αρχή τις κοινές πορείες πανελλαδικά μαθητών και φοιτητών τη Δευτέρα 4/11, πρέπει από κοινού οι δυνάμεις της παιδείας να βηματίσουν από κοινού παλεύοντας για Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν εκπαίδευση για όλους!