Γιώργος Μουρμούρης
Σε πολιτική ήττα με εξαιρετικά σημαντικούς συμβολισμούς και προεκτάσεις μετατράπηκε για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η κατασταλτική επιχείρηση που οργάνωσε τη Δευτέρα 11 Νοεμβρίου στην ΑΣΟΕΕ. Λίγες μόνο ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου και ως κλιμάκωση μιας σειράς άλλων κατασταλτικών ενεργειών, η κυβέρνηση επέλεξε να προσφέρει θέαμα, μιας και ο άρτος είναι περιορισμένος, στο ακροδεξιό ακροατήριο με μία επιχείρηση «σοκ και δέος» στην ΑΣΟΕΕ, με ΜΑΤ να εισβάλλουν στο πανεπιστημιακό άσυλο, να ξυλοκοπούν και να συλλαμβάνουν φοιτητές. Όμως η αποφασιστικότητα των φοιτητών που δεν υποχώρησαν απέναντι στις δυνάμεις καταστολής και η κινητοποίηση αλληλέγγυων, ταξικών συνδικαλιστών, αιρετών της αντικαπιταλιστικής αριστεράς κ.ά. είχαν ως αποτέλεσμα το θέμα γρήγορα να πάρει μεγάλη δημοσιότητα και τα λεωφορεία της αστυνομίας που έφτασαν με την ελπίδα να προσαγάγουν περίπου 200 άτομα να φύγουν άδεια, ενώ οι φοιτητές βγήκαν με το κεφάλι ψηλά, έκαναν πορεία και συνέλευση στο Πολυτεχνείο, καθώς και εξαιρετικά μαζική διαδήλωση το απόγευμα της ίδιας μέρας.
Το βράδυ της ίδιας μέρας πάντως η κυβέρνηση επιχείρησε να πάρει τη «ρεβάνς», συλλαμβάνοντας τον αγωνιστή φοιτητή Γιάννη Παχάκη, μέλος της ΕΑΑΚ και της νΚΑ, κάτω από το σπίτι του. Επρόκειτο ουσιαστικά για απαγωγή καθώς ο 25χρονος φοιτητής κρατήθηκε επί ώρες στη ΓΑΔΑ χωρίς να του δοθεί η δυνατότητα επικοινωνίας με συγγενείς μέχρι τα ξημερώματα της επόμενης και με δικηγόρο στις 10 πμ, δεκατρείς ώρες μετά τη μεταφορά του στη ΓΑΔΑ! Μάλιστα κλιμάκιο της ασφάλειας πήρε τα κλειδιά του και πραγματοποίησε έρευνα στο σπίτι του, χωρίς να βρεθεί ο,τιδήποτε επιβαρυντικό. Παρ’ όλα αυτά του φόρτωσαν μια σειρά ανυπόστατες κατηγορίες και τον οδήγησαν στο αυτόφωρο, από όπου και αφέθηκε ελεύθερος μέχρι τη δίκη, που θα γίνει στις 22 Νοεμβρίου στην Ευελπίδων (όπως και του Δημήτρη Κατρινάκη, του φοιτητή της Ιατρικής που συνελήφθη στην ΑΣΟΕΕ, επίσης μέλους της ΕΑΑΚ και της νΚΑ).
Είναι σαφές ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δεν επέλεξε τυχαία να εξαπολύσει την κατασταλτική της εκστρατεία της λίγες μόνο ημέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου. Αν μη τι άλλο πρόκειται για μια επιλογή συνεπή προς το δόγμα «νόμος και τάξη», το οποίο χρησιμοποιεί ως πολιτικό εργαλείο «πρώτης γραμμής», απευθυνόμενη στα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά τμήματος της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι τυχαίο που από τις επιχειρήσεις της αστυνομίας για εκκενώσεις καταλήψεων προσφύγων δίνεται άφθονο υλικό στη δημοσιότητα, για να ηδονίζονται οι επιζητούντες «νόμο και τάξη», σε μια διαφοροποίηση από τον ΣΥΡΙΖΑ που καθόλου δεν υστερούσε σε κατασταλτική ουσία, ωστόσο κρατούσε χαμηλούς τόνους για να μην χαλάσει περαιτέρω το χιλιοτσαλακωμένο «αριστερό» προφίλ.
▸ Αποκαλύφθηκε η αποκρουστική και αντιδημοκρατική ουσία του δόγματος «νόμος και τάξη»
Όμως, σε αντίθεση με όσα θέλουν να πιστεύουν είτε ακροδεξιοί δημοσιολογούντες που βρήκαν κυβερνητικό στασίδι στη Νέα Δημοκρατία είτε κυβερνητικά στελέχη προερχόμενα καθαρά από τον κόσμο των «business», χωρίς καμία επαφή και ώσμωση με το λαϊκό αίσθημα, οι παρακαταθήκες του Νοέμβρη και, κυρίως, της πρόσφατης κινηματικής περιόδου 2008-2012 δεν έχουν εξαντληθεί, όσο και αν μοιάζουν να βρίσκονται σε ύπνωση λόγω της εμπέδωσης της βαρβαρότητας ως κανονικότητα, στην οποία συνέβαλε τα μέγιστα ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό φάνηκε από τα απίστευτα γρήγορα αντανακλαστικά που επέδειξε το φοιτητικό κίνημα με τις μαζικές διαδηλώσεις στο κέντρο της Αθήνας και σε πολλές πόλεις της περιφέρειας τη Δευτέρα. Συγκεντρώσεις, που σε πολλές περιπτώσεις ήταν οι μαζικότερες φοιτητικές κινητοποιήσεις των τελευταίων ετών. Με άλλα λόγια το κατασταλτικό ντελίριο της κυβέρνησης μάλλον μοιάζει να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, παρέχοντας πολύτιμο οξυγόνο στις σπίθες αντίστασης που ξεπήδησαν το τελευταίο διάστημα. Είναι αυτές τις διαθέσεις που προσπάθησε να καπηλευτεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις δηλώσεις βουλευτών του έξω από την ΑΣΟΕΕ, οι οποίοι όμως ήρθαν αντιμέτωποι με την αποδοκιμασία των φοιτητών που δεν ξεχνούν ποιοι επί 4,5 χρόνια υπήρξαν ενορχηστρωτές της επίθεσης σε εργαζόμενους και νεολαία. Είναι το ίδιο κλίμα που προσπάθησε (πολύ καθυστερημένα) να «πιάσει» η ΚΝΕ, με τη συμμετοχή της στα φοιτητικά συλλαλητήρια τόσο του απογεύματος της Δευτέρας όσο και της Πέμπτης στην Αθήνα.
Αστυνομικά μαθήματα βίας και εξευτελισμού
Η επέμβαση των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ δεν έπεσε ως «κεραυνός εν αιθρία». Είχε προηγηθεί σειρά κατασταλτικών ενεργειών με αφετηρία τον Αύγουστο, με τις εκκενώσεις καταλήψεων στέγασης προσφύγων και τις πρώτες ε-
πιχειρήσεις με χαρακτηριστικά «μπλόκου» στα Εξάρχεια. Δεν είναι τυχαίο που το κύμα καταστολής ξεκίνησε λίγο μετά την ολική υιοθέτηση από τη ΝΔ της Συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τις τριβές της με ακροδεξιά στοιχεία, λόγω της μεταφοράς προσφύγων στην ενδοχώρα.
Ακολούθησαν οι συλλήψεις ανηλίκων που έβλεπαν το Τζόκερ και από τότε και μετά οι κατασταλτικές επιχειρήσεις πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας: Βασανιστήρια σε μέλος του Ρουβίκωνα που συνελήφθη σε «μπλόκο» στα Εξάρχεια προ δεκαημέρου, τον οποίο, αφού ξεγύμνωσαν, ξυλοκόπησαν άγρια, ενώ του πετούσαν σεξιστικές απειλές.
Ακολούθησε «ντου» ομάδας 10 αστυνομικών σε κλαμπ και εξευτελιστική συμπεριφορά στους θαμώνες του, τους οποίους ανάγκασαν να γονατίσουν με τα χέρια πίσω από το κεφάλι, με καταγγελίες να κάνουν λόγο –ξανά– για «έρευνα» σε απόκρυφα σημεία του σώματος. Εδώ το πρόσχημα για την τρομοκράτηση (έως και 300 ατόμων) ήταν η αναζήτηση ναρκωτικών.
Προσαγωγή και εξευτελιστική συμπεριφορά –που περιλάμβανε για μία ακόμα φορά ξεγύμνωμα– μελών του ΣΕΚ που πραγματοποιούσαν αφισοκόλληση για το Πολυτεχνείο σημειώθηκε την Τρίτη 12/11 στο Αστυνομικό Τμήμα Κερατσινίου. Χρειάστηκε κινητοποίηση δημοτικών συμβούλων και δικηγόρων για να αφεθούν ελεύθεροι.
Την Τρίτη προσήχθησαν πέντε άτομα της κίνησης «Όχι λιμάνι στην Πειραϊκή», τα οποία κατευθύνονταν προς την Ακρόπολη, την οποία θα επισκέπτονταν ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ. Επάνω τους βρέθηκε πανό και γι’ αυτό τους μετέφεραν στο ΑΤ στη Βεΐκου, όπου κρατήθηκαν για ώρα, μέχρι να φτάσουν οι αλληλέγγυοι.