Γιώργος Μουρμούρης
▸ «Έδωσε» τους «συναγωνιστές» του για να σωθεί ο ίδιος
Αξιοθρήνητη ήταν η εικόνα του φυρερίσκου της Χρυσής Αυγής, Νίκου Μιχαλολιάκου, κατά την απολογία του στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων την Τετάρτη, με την οποία και ολοκληρώθηκε η αποδεικτική διαδικασία. Αν και επιχείρησε μία θριαμβευτική είσοδο, με τους παριστάμενους χρυσαυγίτες να στέκονται «κλαρίνο» μπροστά στον αρχηγό, θυμίζοντας το «εγέρθουτου» του «Καιάδα» με το οποίο «συστήθηκαν» οι χρυσαυγίτες το μακρινό 2012, η συνέχεια αποτέλεσε ένα «Βατερλώ» τόσο για τη ναζιστική οργάνωση όσο και για τον φυρερίσκο της προσωπικά.
Ο Μιχαλολιάκος, πιστός στη «γραμμή» «ο σώζων εαυτόν σωθήτω» που ακολούθησαν τα στελέχη και πρώην βουλευτές της Χρυσής Αυγής που απολογήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, ξεκίνησε την απολογία του επαναλαμβάνοντας τα περί «πολιτικής σκευωρίας». ωστόσο, γρήγορα μπλέχτηκε σε έναν κατήφορο δίχως τέλος, «δίνοντας» συνεργάτες, στελέχη, πρώην βουλευτές, ακόμα και ολόκληρη την τοπική της Νίκαιας, με μοναδικό στόχο τη διάσωση του εαυτού του. Αναλυτικά, ο αρχηγός έστειλε «καρφί» στον Κορυδαλλό την τοπική της Νίκαιας, «γκρεμίζοντας» την έσχατη υπερασπιστική γραμμή των μελών του Τάγματος Εφόδου, ότι το μαζικό μήνυμα το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα εστάλη για διανομή φυλλαδίων λόγω επικείμενης ομιλίας του «φύρερ» στην περιοχή. Είπε ότι του φάνηκε περίεργο ότι δόθηκε τέτοια ώρα ραντεβού για προπαγανδιστική δουλειά, ενώ σημείωσε ότι η ομιλία δεν ήταν προγραμματισμένη. Είπε ακόμα ότι επρόκειτο «για τη νεότερη τοπική, δεν την ξέραμε», ενώ χαρακτήρισε «ρητορικό σχήμα» την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού.
Ο Μιχαλολιάκος «έδωσε» τον Λαγό, χρεώνοντάς του ως προσωπική του άποψη το «Γιώργο μένεις» που ο πρώην βουλευτής είχε πει στον Πατέλη. Είπε ακόμα ότι το βράδυ της δολοφονίας Φύσσα επικοινώνησε μαζί του, ωστόσο ο Λαγός δεν του ανέφερε τίποτα για το συμβάν στο Κερατσίνι. «Κρέμασε» τον Άρη Σπίνο, μάρτυρα υπεράσπισης που τον «έκαψε» κατά την κατάθεσή του στο δικαστήριο πριν λίγους μήνες, καθώς ανέφερε ότι ο Μιχαλολιάκος ήξερε για τη δολοφονία από το ίδιο βράδυ. Εκτός από ψεύτη, ούτε λίγο ούτε πολύ, τον χαρακτήρισε «βαλτό» από τη ΝΔ! Βεβαίως αρνήθηκε ότι γνώριζε τον Ρουπακιά, χαρακτήρισε «τυχαία συμπλοκή με τραυματίες και από τις δύο πλευρές» τη δολοφονική επίθεση στο ΠΑΜΕ, «αρχαιοελληνικό» τον ναζιστικό χαιρετισμό, «αδιάφορα ποινικά» τα ναζιστικά σύμβολα και τα εθνικοσοσιαλιστικά «πιστεύω» της οργάνωσης, ενώ απέδωσε τα περί «σποράς των ηττημένων του ’45» στο ότι… η Ελλάδα αδικήθηκε από τους συμμάχους μεταπολεμικά, καθώς δεν ικανοποιήθηκαν οι εδαφικές τις αξιώσεις! Το μεγαλύτερο «Βατερλώ» του αρχηγού, όμως, σημειώθηκε με αφορμή το καταστατικό.Μετά από επίμονες ερωτήσεις της Έδρας, ο Μιχαλολιάκος παραδέχτηκε ότι καταστατικό της οργάνωσης υπήρχε από το 1992, όπως και μέλη, διαψεύδοντας περί του αντιθέτου ισχυρισμούς άλλων χρυσαυγιτών. Απέδωσε το ότι δεν υπήρξε απάντηση από πλευράς της οργάνωσης, όταν είχαν δημοσιευτεί αποσπάσματα του καταστατικού στον Τύπο, στο ότι η ναζιστική οργάνωση δεν είχε υπαλλήλους και ως εκ τούτου δεν υπήρχε τέτοια δυνατότητα!
Σε διάφορες αποστροφές του λόγου του ο Μιχαλολιάκος «έδωσε» ακόμα τον Βορίδη ως διάδοχό του στη νεολαία της ΕΠΕΝ, την υπό τον Χριστόδουλο Αρχιεπισκοπή Αθηνών ότι τους παραχώρησε δωρεάν το ξενοδοχείο Ηλέκτρα Παλάς το 2007, τον Τάκη Μπαλτάκο γ.γ. της κυβέρνησης Σαμαρά, ότι διατηρούσαν σχέσεις από το 1973.
Η απολογία του «φύρερ» έκλεισε με αντιφασιστικά συνθήματα που σκέπασαν τις ιαχές των προδομένων –και από τον αρχηγό τους πια, χρυσαυγιτών– που παρευρίσκονταν στην αίθουσα. Μαζική ήταν η αντιφασιστική συγκέντρωση έξω από το Εφετείο, με κάλεσμα σωματείων, αντιφαστιστικών κινήσεων, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του ΠΑΜΕ και άλλων.