Σεΐτ Αλντογάν
Οι ανταγωνισμοί των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων στη Συρία ευνοούν την Τουρκία η οποία, παίζοντας με τις ισορροπίες, προσπαθεί να προωθήσει την επεκτατική πολιτική της σε κάθε επίπεδο. Ταυτόχρονα, φυσικά και οι άλλοι χρησιμοποιούν την Τουρκία για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά τους συμφέροντα. Η Ρωσία, για παράδειγμα, όταν άναψε το πράσινο φως στην Τουρκία να μπει στο Αφρίν πέρυσι, στόχευε να προκαλέσει ρωγμές στο ΝΑΤΟ και στις σχέσεις της με τις ΗΠΑ. Από την άλλη, χρησιμοποιώντας την τουρκική εισβολή προσπαθεί να αναγκάσει τους Κούρδους να αναγνωρίσουν το καθεστώς Ασαντ. Γι’ αυτό και η πρώτη δήλωση του Λαβρόφ ήταν ότι «είμαστε έτοιμοι να μεσολαβήσουμε μεταξύ Δαμασκού και Κούρδων».
Είναι φανερό, ωστόσο, ότι ο άξονας ανάμεσα σε Ρωσία και Ιράν ενοχλεί τις ΗΠΑ, που επιδιώκουν μία νέα περίοδο στις σχέσεις τους με την Άγκυρα, με στόχο την περικύκλωση της Τεχεράνης. Το πράσινο φως για την εισβολή στη βόρεια Συρία έχει άμεση σχέση με αυτό, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί ότι στις 13 Νοεμβρίου ο Ερντογάν θα είναι στην Ουάσινγκτον. Με λίγα λόγια, οι ΗΠΑ για τα στρατηγικά τους συμφέροντα, για άλλη μία φορά «πούλησαν» τους Κούρδους στην Τουρκία σε τιμή ευκαιρίας.
Και η Τουρκία, τελικά, τι στόχο έχει; Πρώτον, να δημιουργήσει μία ζώνη ασφαλείας που θα ελέγχει σε βάθος περίπου 30 χιλιομέτρων. Δεύτερον να αποδυναμώσει και να αφοπλίσει τις δημοκρατικές δυνάμεις της Συρίας. Τρίτον, να στείλει πίσω τα 2 εκατ. Σύριους πρόσφυγες, στις νέες περιοχές και σε εγκαταστάσεις που θα κατασκευαστούν από την ίδια. Και τέλος, να νομιμοποιήσει την επεκτατική πολιτική της και τις απαιτήσεις του τουρκικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή. Παράλληλα, ο Ερντογάν, ιδιαίτερα έπειτα από το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών, προσπαθεί να ανασυγκροτήσει το κόμμα του με περισσότερο εθνικισμό αλλά και να καλύψει και να εξουδετερώσει την αμφισβήτηση των οπαδών του.
Όσο για τους Κούρδους, αν κατά την εισβολή στο Αφρίν συμπτύχθηκαν στην Ροζάβα, τώρα δεκάδες χιλιάδες μαχητές δεν έχουν να πάνε πουθενά. Το μόνο που μένει είναι να πολεμήσουν ενάντια στον εισβολέα. Ακόμα και η Τουρκία να επικρατήσει, δεν θα είναι μία εύκολη νίκη. Φαίνεται πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ και θα έχει μεγάλες απώλειες, Σε τέτοια μία περίπτωση δε, η Αμερική θα σπεύσει να επιβάλει μία λύση και στις δύο πλευρές…