Ελσίντα Μάρα
Στις εκλογές της 6ης Οκτωβρίου στο Κόσοβο, μεγάλος νικητής ήταν το κίνημα Αυτοδιάθεση, με ποσοστό 25,79%. Δεύτερη, με λιγότερο από μια μονάδα διάφορα, ήρθε η Δημοκρατική Κίνηση για το Κόσοβο, αποσπώντας το 25,05%, ενώ το Δημοκρατικό κόμμα Κοσόβου, του οποίου ηγείται στην ουσία ο Χασίν Θάτσι, πρωην πρωθυπουργός και νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ήρθε τρίτο με ποσοστό 21,15%. Έκπληξη προκαλεί το ποσοστό που συγκέντρωσε το κόμμα του απερχόμενου πρωθυπουργού Ραμούς Χαραντίναϊ, το οποίο ήρθε τέταρτο με μόλις το 11,63%. Επίσης η Σερβική Λίστα, σχήμα που υποστηρίζει το Βελιγράδι, κατάφερε να εκλέξει 10 βουλευτές.
Το πιο πιθανό σενάριο, βέβαια, είναι επόμενος πρωθυπουργός να γίνει ο Αλμπιν Κούρτι, επικεφαλής της Αυτοδιάθεσης. Σημειώνεται ότι το κίνημα αυτό συγκροτήθηκε το 2005 ως αντίδραση στην ηγεμονία που δεχόταν το Κόσοβο από τους διεθνείς ιμπεριαλιστές αλλά και την Σερβία. Αυτοπροσδιορίζεται ως σοσιαλδημοκρατικό και στόχο έχει το Κόσοβο να ανήκει στους Κοσσοβάρους — αυτό αποτελεί και το κεντρικό τους σύνθημα. Ο ηγέτης του ήταν από τους πρωτεργάτες των φοιτητικών κινητοποιήσεων ενάντια στον Μιλόσεβιτς που έλαβαν χώρα το 1997. Το 1999 τον συνέλαβε η σερβική αστυνομία λόγω της συμμετοχής του στον UCK και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια φυλάκισης. Μετά από δύο χρόνια όμως αφέθηκε ελεύθερος, λόγω των διεθνών πιέσεων. Βασικές θέσεις της Αυτοδιάθεσης είναι η καταπολέμηση τα διαφθοράς, η ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί το μονοπώλιο, να υπάρχει μείωση των υπουργείων από 21 στα 12, ώστε να ενισχυθεί το κράτος και η σύνδεση της εκπαίδευσης με την οικονομία.
Στα εθνικά ζητήματα, η Αυτοδιάθεση δεν διαφέρει πολύ από αντίστοιχα ακροδεξιά κινήματα. Ο Κούρτι, άλλωστε, υποστηρίζει την ένωση του Κοσόβου με την Αλβανία. Εάν γίνει πρωθυπουργός, τα Βαλκάνια θα μυρίσουν λίγο παραπάνω μπαρούτι…