● 1987: Το 12ο Συνέδριο του ΚΚΕ θέτει το στόχο για «αλλαγή με κατεύθυνση τον σοσιαλισμό» και την «ανάπτυξη νέου τύπου».
● Ιούνιος 1988: Το 4Ο Συνέδριο της ΚΝΕ διαμορφώνει την πρόταση για Ενιαίο Μέτωπο της Νεολαίας.
● Δεκέμβρης 1988: Διαμορφώνεται το Κοινό Πόρισμα ΚΚΕ-ΕΑΡ που σηκώνει κύμα διαφωνιών στις οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Θα αποτελέσει τη βάση για την ταχύτατη συγκρότηση του Συνασπισμού (Φλεβάρης-Μάρτης 1989).
● Μάιος 1989: Εκδίδεται το μηνιαίο πολιτικό περιοδικό Πριν.
● Οι βουλευτικές εκλογές της 18ης Ιουνίου 1989 δεν αναδεικνύουν αυτοδύναμη κυβέρνηση.
● 2 Ιουλίου 1989: Σχηματίζεται η κυβέρνηση συνεργασίας ενιαίου Συνασπισμού-ΝΔ υπό τον Τζαννή
Τζαννετάκη (πρώην υπουργό και βουλευτή της ΝΔ), με τη συμφωνία της ηγεσίας του ΚΚΕ.
● 5 Ιουλίου 1989: Ο βουλευτής Κώστας Κάππος αρνείται να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Τζαννετάκη στη Βουλή. «Το ΚΚΕ τείνει να υποταχτεί σε μικροαστικές και αστικές “εκσυγχρονιστικές” θέσεις», δηλώνει.
● 6 και 7 Ιουλίου 1989: Διαφοροποιούνται δημόσια και παραιτούνται από την Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ ο Κώστας Μπατίκας και ο Νίκος Κοτζιάς.
● Αύγουστος 1989: Η Επιτροπή Πόλης Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ, απαγορεύει τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις της οργάνωσης Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ
● 14 Σεπτεμβρίου 1989: Ξεκινά το 15ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αθήνα. Ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Γ. Γράψας διακηρύσσει ότι η κυβέρνηση Τζαννετάκη «δημιούργησε αντικειμενικά ένα σοκ όχι μόνο για τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά σχεδόν για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».
● 21 Σεπτεμβρίου 1989: Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφασίζει την καθαίρεση του ΚΣ και την ουσιαστική διάλυση της ΚΝΕ
και την ανασυγκρότησή της εκ του μηδενός.
● Το ίδιο βράδυ, η απάντηση του Γ. Γράψα είναι σαφής: «Φυσικά και δεν θα υπακούσω!». Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ με ψήφους 56 υπέρ έναντι 14 αποχών απορρίπτει ως αντικαταστατική την απόφαση της ΚΕ του ΚΚΕ και προκηρύσσει έκτακτο συνέδριο της οργάνωσης.
● 4 Οκτωβρίου 1989: Οι διαφωνούντες κάνουν την πρώτη δημόσια εμφάνισή τους στο κατάμεστο γήπεδο του Σπόρτινγκ.
● 17 Οκτωβρίου 1989: Δικαστικός κλητήρας επιδίδει στο ΚΣ της ΚΝΕ αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από την ηγεσία του ΚΚΕ εναντίον των υπευθύνων έκδοσης της εφημερίδας Οδηγητής της νεολαίας, που εκδίδει το εκλεγμένο ΚΣ της οργάνωσης.
Οι Τ. Τριανταφυλλόπουλος και Τ. Γαϊτανάρος απειλούνται με δίωξη.
● Νοέμβριος 1989: Αποχώρηση του Μιχάλη Τερζίδη από την ΚΕ του ΚΚΕ, μαζί με άλλα στελέχη.
● Νοέμβρης 1989: Ο ενιαίος ΣΥΝ με την καθοδήγηση των ηγεσιών του ΚΚΕ και της ΕΑΡ, συμμετέχει στην «οικουμενική κυβέρνηση» μαζί με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, με πρωθυπουργό
τον Ξενοφώντα Ζολώτα.
● 21 Νοεμβρίου 1989: Οκτώ μέλη της ΚΕ του ΚΚΕ παραιτούνται με κοινή δήλωσή τους και στις 27 Νοεμβρίου δίνουν συνέντευξη Τύπου. Είναι οι: Κώστας Τζιαντζής , Άγγελος Χάγιος, Θανάσης Σκαμνάκης, Χρήστος Καυκιάς, Σήφης Καυκαλάς, Δημήτρης Τσουραμάνης, Δήμος Τσακνιάς και Γιώργος Σταματάκης.
● 28 Νοεμβρίου: Αποχώρηση από το ΚΚΕ του ευρωβουλευτή Δημήτρη Δεσύλλα.
● Δεκέμβριος 1989: Συνεδρίαση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου «σκληροπυρηνικοί» και «ανανεωτές» καταδικάζουν από κοινού τους διαφωνούντες ως «αδιάλλακτους υπερεπαναστάτες που δεν συμμερίζονται το πρόγραμμα ανασυγκρότησης της ελληνικής κοινωνίας σε σοσιαλιστική κατεύθυνση».
● 17 Δεκέμβρη 1989: Πανελλαδική συνάντηση για να συζητηθούν οι πρώτες θέσεις του εγχειρήματος και η διοργάνωση ευρέως διαλόγου και διαδικασιών συζήτησης και συγκρότησης του νέου φορέα.
● 18 Ιανουαρίου 1990: Κυκλοφορεί η πρόταση διαλόγου «Για μια νέα προοπτική της Αριστεράς στην Ελλάδα της δεκαετίας του ’90» για τη νέα οργάνωση.
● 10 και 11 Φεβρουαρίου 1990: Πραγματοποιείται η 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του Νέου Αριστερού Ρεύματος.