Νίκος Καπιτσίνης , ανταπόκριση από Βρετανία
Η κυβέρνηση του ακροδεξιού Τζόνσον ηττήθηκε στη βουλή, αλλά οι υποστηρικτές της παραμονής στην ΕΕ δεν θέλουν εκλογές, καθώς φαίνεται να τις χάνουν. Η ημερομηνία του Brexit πήρε νέα αναβολή για τις 31/1/2020.
Οι Εργατικοί έγιναν το πρώτο αντιπολιτευόμενο κόμμα που δεν υπερψηφίζει πρόταση για εκλογές
Τα αχαρτογράφητα νερά στα οποία έχει εισέλθει το Ηνωμένο Βασίλειο (ΗΒ) εδώ και 40 μήνες, μετά το δημοψήφισμα που αποφάσισε την έξοδο από την ΕΕ, έχουν φέρει, αναμενόμενα, ραγδαίες και συνεχείς πολιτικές εξελίξεις στο εσωτερικό της χώρας. Μετά τις εκλογές και τις δύο αντικαταστάσεις των αρχηγών των Συντηρητικών, την καταψήφιση της συμφωνίας μεταξύ της πρώην πρωθυπουργού Τερίζα Μέι και της ΕΕ, τις ψηφοφορίες δυσπιστίας στο όνομά της, και τις δύο αναβολές της αναχώρησης του ΗΒ από την ΕΕ, εδώ κι ένα μήνα έχουμε καταιγισμό πολιτικών εξελίξεων. Η απαρχή αυτών ήταν η εκλογή του Μπόρις Τζόνσον από τα μέλη των Συντηρητικών ως νέου αρχηγού του κόμματος και κατ’ επέκταση ως νέου πρωθυπουργού.
Από τα τέλη Ιουλίου, όταν εκλέχθηκε, και για ένα μήνα ο νέος ακροδεξιός πρωθυπουργός ξεκίνησε μία σταδιακή αλλαγή ρητορείας σχετικά με την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, ξεκινώντας από το ότι είναι ένα εξαιρετικά απίθανο σενάριο και φτάνοντας στη ρητορική ότι πλέον είναι μέσα στα πιθανά ενδεχόμενα. Για να το καταφέρει αυτό ανέβαλε την έναρξη της νέας κοινοβουλευτικής περιόδου κατά ένα μήνα, κλείνοντας ουσιαστικά το κοινοβούλιο από μέσα Σεπτέμβρη έως μέσα Οκτώβρη. Αυτή η κίνηση θα είχε ως αποτέλεσμα το κοινοβούλιο να έχει ελάχιστες μέρες για συζήτηση κι απόφαση σχετικά με την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ στις 31 Οκτώβρη. Το επιχείρημα του Τζόνσον ήταν πως χρειάζεται περισσότερη επεξεργασία για την ανακοίνωση του νέο κυβερνητικού προγράμματος.
Η απόφαση αυτή επέφερε κινήσεις από το απέναντι στρατόπεδο, της παραμονής του ΗΒ στην ΕΕ. Αρχικά, πολίτες και νομικοί προσέβαλαν την απόφαση του Τζόνσον για κλείσιμο του κοινοβουλίου στα δικαστήρια, χωρίς όμως κανένα αποτέλεσμα. Στο πολιτικό επίπεδο, η απόφαση αυτή έφερε στην επιφάνεια τους πρώτους Συντηρητικούς βουλευτές που διαφώνησαν, αφού πολλοί βουλευτές έσπευσαν να νομοθετήσουν αναβολή της αποχώρησης από την ΕΕ, πριν κλείσει το κοινοβούλιο. Μετά από πρωτοβουλία των Εργατικών, το κοινοβούλιο υπερψήφισε νόμο που δίνει νέα αναβολή του Brexit μέχρι τις 31 Γενάρη του 2020. Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε με 329 ψήφους υπέρ 300 κατά, με τη συμβολή 22 Συντηρητικών βουλευτών που εναντιώθηκαν στη βούληση του Τζόνσον για έξοδο από την ΕΕ χωρίς συμφωνία. Αμέσως, ο Τζόνσον αποφάσισε πως οι βουλευτές αυτοί δε θα είναι υποψήφιοι στις επόμενες εκλογές όποτε κι αν αυτές γίνουν. Παράλληλα, ο τελευταίος Συντηρητικός βουλευτής, Λι, που κρατούσε την πλειοψηφία για τον κυβερνητικό συνασπισμό μεταπήδησε στους φιλελεύθερους, πριν την ψηφοφορία του νομοσχεδίου παράτασης, αφήνοντας έτσι την κυβέρνηση χωρίς πλειοψηφία.
Μετά την ήττα του Τζόνσον στην πρώτη του κοινοβουλευτική μάχη, ο πρωθυπουργός ζήτησε από το κοινοβούλιο να υπερψηφίσει νόμο για άμεσες εκλογές, πριν τις 15 Οκτώβρη, γνωρίζοντας πως είναι αρκετά δημοφιλής αυτή την περίοδο. Για να περάσει η πρόταση χρειάζονταν τα 2/3 του κοινοβούλιου, τα οποία δεν εξασφαλίστηκαν, με την πρόταση να υπερψηφίζεται μόνο από 298 βουλευτές από τους 434 που χρειαζόταν. Κι αυτό συνέβη διότι οι Εργατικοί έγιναν το πρώτο αντιπολιτευόμενο κόμμα που δεν υπερψηφίζει πρόταση για εκλογές. Η επίσημη δικαιολογία ήταν πως πρώτα θέλουν να διασφαλίσουν πως η περίπτωση της εξόδου χωρίς συμφωνία έχει αποκλειστεί (το νομοσχέδιο περνάει από τη βουλή των λόρδων την Παρασκευή 6 Σεπτέμβρη). Από την άλλη, αν κάποιος δει τις δημοσκοπήσεις, όπου οι Εργατικοί βρίσκονται 10 μονάδες πίσω από τους Συντηρητικούς, μετά την εκλογή του Τζόνσον, θα κατανοήσει καλύτερα γιατί οι Εργατικοί δεν υπερψήφισαν τώρα την πρόταση για εκλογές. Επιπλέον, είναι πλέον το κόμμα που μαζί με τους φιλελεύθερους προσπαθούν να εκφράσουν την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, βγαίνοντας μπροστά ως υπέρμαχοι της Τελωνειακής Ένωσης κι ενός δεύτερου δημοψηφίσματος που θα θέτει ως ερώτημα αν οι πολίτες στο ΗΒ προτιμούν την όποια συμφωνία καταφέρει η κυβέρνηση των Συντηρητικών ή την παραμονή του ΗΒ στην ΕΕ, με σαφή προτίμηση την παραμονή στην ΕΕ.
Τόσο το νομοσχέδιο για την αναβολή του Brexit όσο και η πρόταση για εκλογές θα επανεξεταστούν στο κοινοβούλιο τη Δευτέρα 9 Σεπτέμβρη, με το κοινοβούλιο να κλείνει στα μέσα Σεπτέμβρη. Έτσι, οι εξελίξεις αναμένονται ραγδαίες.
Όσο για το εργατικό κίνημα και την αριστερά; Αντί να ενωθεί η αριστερά και να κινητοποιήσει τους εργαζομένους για ένα εργατικό Brexit, εδώ και τρεις εβδομάδες, έχουν ενωθεί οι υπέρμαχοι και οι αντίπαλοι του Brexit ενάντια στο νέο πρωθυπουργό, ζητώντας επίμονα εκλογές, σε μία ακόμη εκδήλωση της παντελούς απουσίας της στρατηγικής στη Βρετανική αριστερά.