Μπάμπης Συριόπουλος
Η κυβέρνηση ενισχύει τον σκληρό πυρήνα της Ελληνικής Αστυνομίας που σχετίζεται με την καταστολή των διαδηλώσεων, με το «πεζοδρόμιο» όπως αποκαλούν τις κινητοποιήσεις του λαϊκού κινήματος. Με απόφαση του υπουργού ΠΡΟ.ΠΟ Μιχάλη Χρυσοχοΐδη 400 νέοι αστυνομικοί που θα αποφοιτήσουν από τις αστυνομικές σχολές θα εναχθούν σε ΥΑΤ (ΜΑΤ) και ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνσης Μέτρων Τάξης). Εκτός αυτών, η ηγεσία της ΕΛΑΣ μεταθέτει 220 αστυνομικούς από διάφορα αστυνομικά τμήματα της Αττικής στη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής (ΔΑΕΑ). Οι εν λόγω αστυνομικοί επιλέχθηκαν από ειδική επιτροπή της ΔΑΕΑ και θα παρακολουθήσουν εκπαίδευση τουλάχιστον τρεις εβδομάδες πριν ενταχθούν στις διμοιρίες της ΥΑΤ (ΜΑΤ) και της ΥΜΕΤ. Η ΔΑΕΑ σήμερα έχει 1650 άνδρες σε 49 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ. Οι διμοιρίες αυτές ωστόσο είναι μειωμένης σύνθεσης (στα ΜΑΤ 10-11 αντί 16-18 και στην ΥΜΕΤ 6-8 αντί 12-14). Οι νεοενταχθέντες αφ’ ενός θα συγκροτήσουν νέες διμοιρίες αφ’ ετέρου θα συμπληρώσουν τις παλιές. Ο σχεδιασμός των επικεφαλής της ΕΛΑΣ προβλέπει και 3-4 άντρες ανά διμοιρία με ελαφρύτερη εξάρτυση ώστε να κάνουν πιο εύκολα προσαγωγές και συλλήψεις. Οι «συνδικαλιστές» της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών ζητούν εκτός των άλλων «θεσμική θωράκιση» για να φέρουν σε πέρας τη «δύσκολη αποστολή» τους.
Αυτή η θωράκιση των κατασταλτικών μηχανισμών δικαιολογείται ως απάντηση στην «ανομία» την προερχόμενη από τη δράση των αντιεξουσιαστικών ομάδων με επίκεντρο τα Εξάρχεια. Αυτό βέβαια είναι μόνο το πρόσχημα. Ακόμα και η δράση της Αστυνομίας στα Εξάρχεια έχει στόχο την εξυπηρέτηση επιχειρηματικών συμφερόντων που «αγοράζουν» μια ολόκληρη γειτονιά για τουριστική αξιοποίηση. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό, τα Εξάρχεια μαζί με τα πανεπιστήμια είναι πεδία βολής που θεωρεί η κυβέρνηση ότι είναι ευνοϊκά για μια γενικότερη αυταρχική εξοικείωση της ελληνικής κοινωνίας, μια εξοικείωση απαραίτητη για τους επενδυτές και τα κέρδη τους. Είναι ενδεικτικό το αίτημα του δήμαρχου Πειραιά, Γιάννη Μώραλη, στο Μιχάλη Χρυσοχοΐδη για μεγαλύτερη αστυνόμευση στο «μεγάλο λιμάνι της χώρας». Σ’ αυτό το πλαίσιο κινείται και η δήλωση του βουλευτή της ΝΔ, Δημήτρη Μαρκόπουλου, ότι δεν θεωρεί πρόβλημα αν «λίγο αιματάκι τρέξει από κάποιον μπαχαλάκια». Ενάντια στον πραγματικό εχθρό της, το λαϊκό κίνημα, η κυβέρνηση έχει συγκεντρώσει 3300 αστυνομικούς στη Θεσσαλονίκη για τις διαδηλώσεις στη ΔΕΘ και σα να μην έφταναν αυτοί πήγαν και 11 διμοιρίες απ’ την Αθήνα.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση σχεδιάζει αλλαγές στον ποινικό κώδικα σε ανάλογη κατεύθυνση. Σύμφωνα με πληροφορίες η κατοχή εκρηκτικών από πλημμέλημα θα γίνει κακούργημα ενώ η κατοχή πυροβόλων όπλων (από «νονούς» ή μπράβους) θα παραμείνει πλημμέλημα. Συζητιέται η επιδείνωση των συνθηκών κράτησης όσων έχουν καταδικαστεί με τον αντιτρομοκρατικό νόμο, η αυστηροποίηση των προϋποθέσεων για υφ’ όρων απόλυση και άδειες. Επίσης η κυβέρνηση προτίθεται να επαναφέρει το ιδιώνυμο για την παρεμπόδιση των πλειστηριασμών προς διευκόλυνση των τραπεζών. Εκτός απ’ τα προηγούμενα, υπάρχουν δημοσιεύματα που θέλουν την κυβέρνηση να προεκτείνει κι άλλο τον αντιτρομοκρατικό νόμο ώστε στο μέλλον να περιλαμβάνει και οργανώσεις που δεν διαπράττουν κακουργήματα αλλά πλημμελήματα! Στο μέλλον μπορεί να έχουμε «τρομοκράτες» που θα τιμωρούνται περισσότερο για πλημμελήματα από ότι θα τιμωρούνται κάποιοι για κακουργήματα εκτός αντιτρομοκρατικού νόμου.