Περίοδος έντονης διαπραγμάτευσης, απειλών, κινήσεων αλλά και συναντήσεων στο «μέτωπο» των ελληνοτουρκικών και του κυπριακού, με τις ΗΠΑ να προσπαθούν να επωφεληθούν. Το Μαξίμου διεμήνυσε πως θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν, σε ουδέτερο έδαφος, στη Νέα Υόρκη, στις 24 ή 25 Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ (23-27/9). Με την ίδια ευκαιρία, η ελληνική κυβέρνηση επιζητεί και μια συνάντηση Μητσοτάκη-Τραμπ, χωρίς να έχει διαρρεύσει ακόμα κάτι.
Η συνάντηση με τον Ερντογάν γίνεται σε μια περίοδο διεργασιών για το Κυπριακό, αλλά και διαρκούς προσπάθειας της Τουρκίας να «πατάει» την ΑΟΖ που έχει ανακηρύξει η Κύπρος (και συμφωνήσει με Αίγυπτο και Ισραήλ). Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα επιχειρεί να ανοίξει τα Βαρώσια στην Αμμόχωστο, ενώ ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου έθεσε τις τουρκικές «κόκκινες γραμμές»: «πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή και εκ περιτροπής προεδρία». Ο Κ. Μητσοτάκης στη συνάντησή του με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη την Τρίτη διακήρυξε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο «σε κάθε βήμα –και πρωτίστως βέβαια– στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί είναι τα συμφέροντα της ίδιας της Ευρώπης, που τελικά θίγει ευθέως η στάση της Τουρκίας».
Ιδιαίτερα σημαντική είναι η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στην Ελλάδα στις 4-5 Οκτωβρίου. Την επόμενη μέρα προγραμματίζεται συνέχιση των συζητήσεων για τη «στρατηγική συμμαχία» Ελλάδας-ΗΠΑ και η υπογραφή της ανανέωσης της συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ, που αφορά πρωτίστως τη βάση της Σούδας. Οι ΗΠΑ αξιοποιούν ήδη (επί ΣΥΡΙΖΑ) πολλές ακόμα εγκαταστάσεις, ενώ έχουν βάλει στο μάτι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.