Αντιπολίτευση στα σημεία
Μπάμπης Συριόπουλος
Αν κάποιοι ακόμα έλπιζαν ότι η επιστροφή του στην αντιπολίτευση θα του ξανάδινε την «χαμένη αθωότητα» της προκυβερνητικής περιόδου, διαψεύδονται για μια ακόμα φορά στις προσδοκίες τους. Ήδη έχουμε αρκετά δείγματα γραφής για τον νέο ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Σε συνέντευξή του στην Εφ.Συν ο Αλέξης Τσίπρας διαμαρτύρεται για τη συνέχεια του κράτους, γνωστή και απ’ τη δική του πρωθυπουργική θητεία: «Μέχρι στιγμής το μόνο που κάνουν είναι να τρώνε από τα έτοιμα που βρήκαν […]». Η τωρινή κυβέρνηση καρπώνεται τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις που είχαν ήδη ψηφίσει, όπως είπε στη συνέχεια. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ «το σημαντικότερο, όμω,ς είναι η καθεστωτική, ιδιοκτησιακή [λογική] που έχει ο κ. Μητσοτάκης για την εξουσία», αναδεικνύοντας στη συνέχεια την αποπομπή της Επιτροπής Ανταγωνισμού, τον διορισμό του επικεφαλής της ΕΥΠ και της ΕΡΤ. Επαναλαμβάνονται, όπως βλέπουμε, οι γνωστές από δεκαετίες διαμάχες των αστικών κομμάτων για τους διορισμούς «των δικών τους παιδιών» και για την επάρκεια ή ανικανότητα των διοικητικών στελεχών του κρατικού μηχανισμού. Η συζήτηση γίνεται για τον επικεφαλής της ΕΥΠ και όχι για την ίδια την ΕΥΠ και το ρόλο της.
Ο Τσίπρας συμμετείχε για δεύτερη φορά στο ετήσιο φόρουμ του Ιδρύματος Αμπροσέττι στο Κόμο της Ιταλίας. Σε αυτό το φόρουμ, που συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Χίλαρι Κλίντον, στελέχη ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών της ΕΕ και της ΕΚΤ, ο Πρόντι, ο Σαλβίνι, ιταλικοί επιχειρηματικοί θεσμοί και ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος της Ολλανδίας, ο Τσίπρας ήταν πιο σαφής, προφανώς, εξαιτίας και της σύνθεσης του ακροατήριου. Στη συνέντευξή του στο CNBC υπερηφανεύτηκε πρώτα απ’ όλα για τις επιτυχίες της κυβέρνησής του στην οικονομία: «Καταφέραμε να επιστρέψουμε στην ανάπτυξη, να βάλουμε πάλι την οικονομία σε ράγες. Όταν ανέλαβα την εξουσία, η ανεργία ήταν στο 28%, σήμερα είναι στο 17%. Το δεκαετές ελληνικό ομόλογο ήταν στο 15%, τώρα έχει πέσει κάτω από το 2,5%». Κατηγόρησε το Μητσοτάκη ότι «αν και θέλει να δείχνει φιλοευρωπαίος, υιοθετεί βαθιά συντηρητικές θέσεις», υπονοώντας ότι η ΕΕ είναι προοδευτική. Απαντώντας στην ερώτηση, αν θα μπορούσε να συνεργαστεί με την παρούσα κυβέρνηση, απάντησε: «Έχω δηλώσει ότι, εάν θέλει να έχει ένα σύμμαχο για καλύτερα αποτελέσματα για τον ελληνικό λαό, θα είμαι εκεί». Καθησυχάζοντας ακόμα περισσότερο τους συμμετέχοντες, δήλωσε ότι η απειλή για την «Ευρώπη» προέρχεται όχι από την αριστερά αλλά από τη δεξιά και την ακροδεξιά. Στην ίδια συνέντευξη, τάχθηκε κάθετα κατά του Brexit και του λαϊκισμού.
Παρ’ όλα αυτά, ο Τσίπρας δηλώνει «παραμένω αντισυστημικός», ενάντια σε «ό,τι σημαίνει κατεστημένο στις μέρες μας», ψάχνοντας βέβαια «εναλλακτικά μονοπάτια» για να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των «αδύναμων» και των «ευάλωτων». Και στη συνέντευξη στην Εφημερίδα των Συντακτών μίλησε για τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ «και στη Βουλή και εκτός Βουλής». Σε αυτό του είδους την αντιπολίτευση αντιστοιχεί και η συζήτηση για τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες στον ΣΥΡΙΖΑ, για την περίφημη διεύρυνση και για το ερώτημα, αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται κεντροαριστερός ή αν ο κεντροαριστερός χώρος «συριζοποιείται», όπως ισχυρίζεται ο Πάνος Σκουρλέτης.