Ματίνα Παπαχριστούδη
Μια είδηση και ένα «παράπονο» στελέχους της Ν.Δ που πέρασαν στα ψιλά του ρεπορτάζ επικοινωνίας μπορούν να περιγράψουν με ακρίβεια τη σημερινή πραγματικότητα της προσφερόμενης ενημέρωσης στη χώρα από τα κυρίαρχα παραδοσιακά αλλά και ψηφιακά Μέσα. Η είδηση είναι πως η νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη, επιβραβεύοντας τα μέλη της «ομάδας αλήθειας» της Συγγρού, τους μετακόμισε «στα υπόγεια του Μαξίμου». Από εκεί που αποχώρησε πρόσφατα η άλλη «ομάδα μνήμης» του ΣΥΡΙΖΑ. Το παράπονο του νεοδημοκρατικού στελέχους είναι πως τα «υπόγεια της Κουμουνδούρου» καθορίζουν ακόμη την ατζέντα της επικαιρότητας στα ΜΜΕ με τη διάχυση των προπαγανδιστικών απόψεων και πληροφοριών για κάθε απόφαση και κίνηση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Η περιγραφόμενη πραγματικότητα είναι σαφής. Είδηση και γεγονός είναι ό,τι διοχετεύεται από τα πολιτικά υπόγεια κατασκευής ενημέρωσης των δυο συμπληρωματικών κομμάτων του πολιτικού συστήματος, της κυβερνητικής ΝΔ και του «υπεύθυνου» αντιπολιτευόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Και στις δυο όψεις της κατευθυνόμενης ενημέρωσης εντοπίζεται μια κοινή αρχή: Οι πληροφορίες είναι αποσπασματικές, κομμένες και ραμμένες στην εξυπηρέτηση του πολιτικού-κομματικού στόχου, προσφέρονται σκηνοθετημένα και περιλαμβάνουν έντονη συναισθηματική φόρτιση για να ικανοποιήσουν το θυμικό του «πελάτη» – και ουχί πολίτη – οπαδού του κόμματος. Σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν είδηση και ενημέρωση που θα προσφέρει γνώση και αλήθειες ή, πολύ περισσότερο, που θα ανοίξει δρόμους αντίστασης και ανυπακοής στις αποφάσεις και ενέργειες της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης.
Πρόκειται για μια εικονική μάχη σύγκρουσης θυμικών πάνω σε κατασκευασμένες ειδήσεις και γεγονότα. Δεν είναι ακριβώς ψευδείς, δεν είναι ακριβώς παραπληροφόρηση. Είναι μια νέα κατάσταση στην ιδεολογική επιχείρηση χειραγώγησης μέσα από τα ΜΜΕ που έχει ενσωματώσει τις εξελίξεις στη μαζική και ελεύθερη πρόσβαση στις πληροφορίες. Μια ματιά στην καταγραφόμενη επικαιρότητα στα ΜΜΕ την περασμένη εβδομάδα, αλλά και στην πολιτική ατζέντα των κοινωνικών δικτύων είναι αποκαλυπτική. Σε όλα τα Μέσα δημοσιεύονται με τις ίδιες ακριβώς λέξεις ρεπορτάζ για τις πρώτες ενέργειες της κυβέρνησης και των υπουργών, σε όλα δημοσιεύονται πανομοιότυπα ρεπορτάζ με τις απόψεις της αντιπολίτευσης. Σε πολλές περιπτώσεις δεν διαφέρει καν ο πρόλογος στα ρεπορτάζ των Μέσων, ενώ το γεγονός πάνω στο οποίο αναφέρονται δεν είναι εμφανές ή επισκιάζεται από την ένταση της άποψης που στην ουσία κατασκευάζει την είδηση.
Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες
Δεν έχει αποφασίσει ακόμη ο Μητσοτάκης ποιος θα αναλάβει την ΕΡΤ. Οι ενδιαφερόμενοι, κυρίως δημοσιογράφοι επισκέπτες της Συγγρού έως πρόσφατα και του Μαξίμου τώρα, συνωστίζονται στον προθάλαμο της κυβερνητικής εξουσίας για να δηλώσουν το «παρών» στον αρχηγό. Και δεν είναι μόνο η θέση του διευθύνοντος συμβούλου, αλλά και όλες οι άλλες στον μηχανισμό της ελεγχόμενης κρατικής ραδιοτηλεόρασης. Από το ποιός θα αναλάβει την ΕΡΤ θα φανεί και το σχέδιο Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα.
Οι μιντάρχες δεν έχουν μιλήσει ακόμη επίσημα. Ανεπίσημα, όπως, φημολογείται ότι έχουν δώσει τις απαιτήσεις τους στην κυβέρνηση, κυρίως για πρόσωπα που τους ενδιέφεραν να τοποθετηθούν σε κρίσιμα πόστα. Υπό το πρίσμα αυτών των απαιτήσεων μπορεί να εξηγηθούν και τα σχόλια πολλών δημοσιολόγων σε εφημερίδες και τηλεοπτικά κανάλια. Ούτε και η κυβέρνηση ΝΔ άνοιξε τα χαρτιά της για το χώρο των ΜΜΕ, περιοριζόμενη προς το παρόν «να παίξει» μόνο με την ΕΡΤ.
Ο Σαββίδης του Open αναμένει την απόφαση Μητσοτάκη για τις αθλητικές συμωνίες της ΕΡΤ, αν θα πάρει δηλαδή τα 7,5 εκατ. ευρώ για τον ΠΑΟΚ. Ο έτερος νέος καναλάρχης Μαρινάκης προετοιμάζει το νέο σταθμό One στα στούντιο του πρώην Μega στην Παιανία και στελεχώνει το κανάλι με γνωστούς δημοσιογράφους. Και οι δυο –θυμίζουμε- δεν είναι μέλη της ένωσης ιδιοκτητών, της ΕΙΤΗΣΕΕ και δεν εκπροσωπούνται θεσμικά από την ηγεσία Βαρδινογιάννη-Κυριακού.