Γιώργος Μουρμούρης
Ποινή φυλάκισης επτά ετών και τριών μηνών, με αναγνώριση ελαφρυντικών και την έφεση να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα, επέβαλε το δεύτερο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Αθηνών στους 8 νέους που συνελήφθησαν σε κάβα ποτών στα Εξάρχεια, τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου 2018, και έκτοτε παρέμεναν προφυλακισμένοι.
Σε μια δίκη αποκαλυπτική από κάθε άποψη, όπου ενώπιον του ακροατηρίου κατέρρευσαν οι ισχυρισμοί των αστυνομικών των ΜΑΤ που συνέλαβαν τους «οκτώ» – οι μαρτυρίες των οποίων αποτελούσαν και το μόνο στοιχείο με βάση το οποίο οι νέοι κρατούνταν προφυλακισμένοι επί 11 μήνες- η ποινή, αν και ελαφρύτερη από αυτήν που ζήτησε ο Εισαγγελέας, ήρθε να επισφραγίσει μία δίωξη βαθιά ταξική, βασισμένη σε υποθέσεις και παραδοχές και όχι αποδείξεις.
Η δίκη ξεκίνησε τη Δευτέρα, 13 Μαΐου, ημέρα κατά την οποίαν ορίστηκε η σύνθεση του δικαστηρίου με τον καθορισμό των ενόρκων. Η δεύτερη δικάσιμος, την Τρίτη, ξεκίνησε με την εξέταση των αστυνομικών των ΜΑΤ που συνέλαβαν τους «οκτώ», με πρώτο τον επικεφαλής της διμοιρίας. Η κατάθεσή του ήταν αποκαλυπτική: Πέφτοντας συνεχώς σε αντιφάσεις σε σημεία-«κλειδιά» της εξιστόρησης του, υποστήριξε ότι η διμοιρία του -που βρισκόταν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ- δέχτηκε επίθεση με «40 μολότοφ» από «15 άτομα», χωρίς ωστόσο να μπορεί να περιγράψει με σχετική ακρίβεια από ποια απόσταση. Ακολούθησε – σύμφωνα με την αφήγησή του- καταδίωξη των επιτιθέμενων από τη διμοιρία μέσω της οδού Βαλτετσίου μέχρι την πλατεία Εξαρχείων. Οι «κουκουλοφόροι» μάλιστα πέταξαν κάποιες μολότοφ προς τη διμοιρία ενώ τους καταδίωκε, ανέφερε, ενώ παράλληλα τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών. Όταν η διμοιρία βρέθηκε στην πλατεία καταδίωξε -σύμφωνα πάντα με τους ισχυρισμούς του επικεφαλής της- τα άτομα -εκτός από κάποια που διέφυγαν σε άλλες κατευθύνσεις- μέχρι την κάβα ποτών επί της Σπύρου Τρικούπη, στο εσωτερικό της οποίας και εγκλωβίστηκαν. Όταν έφτασε ο ιδιοκτήτης του καταστήματος, άνοιξαν τα ρολά της κάβας και οι οκτώ συνελήφθησαν.
Οι ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης ανέδειξαν τις ασάφειες και αντιφάσεις της κατάθεσης του επικεφαλής των ΜΑΤ, σε κρίσιμα στοιχεία όπως αν ήταν ανοιχτά ή κλειστά τα ρολά της κάβας. Αποκαλύφθηκε δε ότι δεν έγινε καμία έρευνα εντός του καταστήματος για συλλογή πειστηρίων, δεν συνελέγησαν θραύσματα από τις μολότοφ ώστε να σταλούν για εξέταση, κατά την πάγια πρακτική, στα εγκληματολογικά εργαστήρια της ΕΛΑΣ, δεν συντάχθηκε έκθεση ευρημάτων. Ο επικεφαλής της διμοιρίας ανέφερε ότι δεν θυμόταν τα ρούχα των συλληφθέντων ούτε αν φορούσαν γάντια, δεν θυμόταν τις συνθήκες φωτισμού στην πλατεία, ενώ εμφανίστηκε βέβαιος ότι εκείνη την ώρα δεν υπήρχε απολύτως κανένας θαμώνας στην πλατεία Εξαρχείων. Υποστήριξε πως κάποιοι είχαν μαυρισμένα χέρια, στοιχείο που δεν υπήρχε στην αρχική κατάθεσή του, ενώ ήρθε σε αντίφαση με μετέπειτα κατάθεση αστυνομικού των ΜΑΤ που υποστήριξε ότι κάποιοι είχαν άσπρη σκόνη στα χέρια! Η κατάθεση περιελάμβανε και έντονα πολιτικοποιημένες αναφορές για την κατάσταση στα Εξάρχεια, ενώ δεν έλειψε και αναφορά στον εμπρησμό της Marfin. Επισφραγίστηκε δε από την φράση ότι αυτή τη φορά (οι φερόμενοι ως επιτιθέμενοι) «δυστυχώς χάσανε»!
Οι μάρτυρες υπεράσπισης αναφέρθηκαν στο ποιόν των οκτώ νέων, που δεν θα τους επέτρεπε να εμπλακούν σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Οι ίδιοι οι κατηγορούμενοι στις απολογίες τους αρνήθηκαν τις κατηγορίες, παραθέτοντας τα περιστατικά όπως τα έζησαν, με τον τυχαίο εγκλωβισμό τους στην κάβα μετά το «ντου» των ΜΑΤ στην πλατεία Εξαρχείων, τα ξημερώματα της 15ης Ιουνίου. Στις αγορεύσεις τους οι συνήγοροι υπεράσπισης ανέδειξαν τα κενά, τις ασάφειες και τις αντιφάσεις στις καταθέσεις των αστυνομικών καθώς και τον ταξικό χαρακτήρα της δίωξης και της προφυλάκισης, καθώς και οι οκτώ νέοι είναι παιδιά φτωχών οικογενειών ενώ πολλοί εργάζονται από μικρή ηλικία.
Η απόφαση ανακοινώθηκε αργά μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, μετά από μια μαραθώνια δικάσιμο που διήρκεσε περισσότερες από 14 ώρες. Με την άσκηση της έφεσης επί της απόφασης οι οκτώ νέοι θα αφεθούν ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό.
Για μία αυστηρή απόφαση που ελήφθη με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης έκανε λόγο η συνήγορος τριών εκ των οκτώ νέων, Άννυ Παπαρούσσου, μιλώντας στο ΠΡΙΝ.
«Η απόφαση που εκδόθηκε είναι πολύ αυστηρή σε ποινικό επίπεδο διότι δεν εξατομικεύει την ποινική ευθύνη του καθενός από τους κατηγορούμενους, αλλά λειτουργεί με βάση την αρχή της συλλογικής ευθύνης και τους τιμωρεί ως ομάδα με κοινά χαρακτηριστικά», ανέφερε. «Αυτή είναι μία συνθήκη που δεν είναι ανεκτή από το ποινικό δίκαιο, όπου επίκεντρο είναι η πράξεις του κάθε συγκεκριμένου κατηγορούμενου και η απόδειξή τους σε σχέση με τη δική του δράση που αξιολογείται κάθε φορά εξατομικευμένα», πρόσθεσε.