Μπάμπης Συριόπουλος
Ανταγωνισμοί: Στο πλευρό της Κύπρου δηλώνει η ΕΕ, οι πολυεθνικές παίρνουν τα κοιτάσματα
Όλοι μιλούν για το διεθνές δίκαιο, αλλά τελικά ενδιαφέρονται για να μονοπωλήσουν τις πιθανές ενεργειακές πηγές. Ανεβαίνει το θερμόμετρο της πολεμικής απειλής.
Σοβαρή όξυνση των ανταγωνισμών για τους υδρογονάνθρακες καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στην Ανατολική Μεσόγειο, αυξάνοντας τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου. Η Τουρκία έχει στείλει το πλωτό γεωτρύπανο «Φατίχ» («Πορθητής») δυτικά της Κύπρου. Επίσης έχουν σταλεί το ερευνητικό πλοίο «Barbaros» καθώς και δέκα τουρκικά πολεμικά. Ο πρόεδρος Ερντογάν διακήρυξε την απόφαση της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, από τις οποίες θα ωφεληθεί «όλος ο λαός της Κύπρου, και στο νότο και στο βορρά», ενώ ο υπουργός Εξωτερικών Μεχμέτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι θα σταλεί και το άλλο τουρκικό γεωτρύπανο στην περιοχή για γεωτρήσεις.
Ο Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που ενδιαφέρεται για το «λαό της Κύπρου». Ο αμερικανός γερουσιαστής Μενέντεζ (γνωστό «γεράκι») έγραψε: «Αρκετά με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Πρόεδρε Ερντογάν σεβαστείτε το Διεθνές Δίκαιο και φύγετε από την κυπριακή ΑΟΖ». Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε τις τουρκικές ενέργειες «δεύτερη εισβολή». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε την προσήλωσή του «στην υπεράσπιση των εθνικών μας θέσεων, όπως αυτές προσδιορίζονται από το Διεθνές Δίκαιο και τις διεθνείς συνθήκες». Βέβαια και το τουρκικό υπουργείο Ενέργειας υποστήριξε πως οι δραστηριότητες της Τουρκίας στην Ανατ. Μεσόγειο πηγάζουν από το Διεθνές Δίκαιο.
Για το θέμα τοποθετήθηκε και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αμέσως μετά την άτυπη Σύνοδο Κορυφής στο Σιμπίου της Ρουμανίας. «Η ΕΕ στέκεται ενωμένη στο πλευρό της Κύπρου και αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα ενός κράτους-μέλους», είπε ο Τουσκ. Ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη σύνοδο τόνισε την ανάγκη τήρησης του Διεθνούς Δικαίου, έθεσε τη διένεξη για τα κοιτάσματα «ως ένα ευρωπαϊκό ζήτημα» θυμίζοντας «ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ιδιαίτερο γεωπολιτικό, αλλά και ενεργειακό συμφέρον στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου». Σε μια έκρηξη «αλληλεγγύης» ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είπε στην έναρξη της συνόδου «σήμερα είμαι Κύπριος»…
Πίσω από τις υποκριτικές δηλώσεις όλων των πλευρών για το σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δύσκολα κρύβεται ο στόχος της μονοπώλησης των πιθανών ενεργειακών κοιτασμάτων καθώς και οι γενικότερες επιδιώξεις των αντιμαχόμενων ηγεμονικών καπιταλιστικών δυνάμεων. Δεν είναι τυχαίο πως η Γαλλία φιλοδοξεί να αποκτήσει κι άλλα συμβόλαια για την TOTAL, ενώ ετοιμάζει αποστολή πολεμικών πλοίων στην περιοχή, ενώ συζητά για στρατιωτική παρουσία στην Κύπρο. Αποκαλυπτικός ο γερουσιαστής Μενέντεζ σε συνέντευξή του, μίλησε για την «ισχυρή στρατηγική» των ΗΠΑ στην Ανατ. Μεσόγειο, για τη συμμετοχή της κυβέρνησής του «στο τριμερές σχήμα συνεργασίας Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου» και την κοινή εκπαίδευση των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών. Συνέχισε τονίζοντας την ανάγκη ενθάρρυνσης των επενδύσεων «του ιδιωτικού τομέα των ΗΠΑ στην Ελλάδα» δηλώνοντας: «Με ανησυχεί το γεγονός ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα … θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ασφάλεια και τα προσωπικά δεδομένα την ελλήνων πολιτών». Είναι γνωστός ο σεβασμός της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών οποιασδήποτε χώρας! Ο Μενέντεζ δεν παρέλειψε να στηρίξει το «αδιαμφισβήτητο κυριαρχικό δικαίωμα» της Κύπρου «να εξερευνήσει τη δική της ΑΟΖ», προφανώς καθώς «οι αμερικανικές εταιρείες συμμετέχουν στην εξερεύνηση».
Οι λαοί δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την αντιπαράθεση για τα «θαλάσσια οικόπεδα»
Η ελληνική αστική τάξη έχοντας ενταχθεί οργανικά στο ιμπεριαλιστικό μπλοκ ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ ελπίζει ότι μπορεί να υπερισχύσει έναντι της τουρκικής αστικής τάξης και να ισχυροποιήσει τη θέση της στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή. Σ’ αυτή την στρατηγική έχει στρατευτεί το σύνολο του πολιτικού της προσωπικού με πρωτοπόρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που καμαρώνει για την αποδοχή της στα σαλόνια των διεθνών επιτελείων του κεφαλαίου έστω και ως μικρομέτοχος.
Πρόσφατα κατατέθηκε νομοσχέδιο για τη συγκρότηση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ), ενός οργάνου με επικεφαλής τον σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, που πρέπει να είναι προσωπικότητα που «αναγνωρισμένου κύρους». Θα συμμετέχουν ο πρωθυπουργός, υπουργοί και κοινοβουλευτικοί παράγοντες, ο διοικητής της ΕΥΠ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ και άλλοι. Τα θέματα που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΣΕΑ είναι η «προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας, της ακεραιότητας, της ανεξαρτησίας, της ασφάλειας και των θεμελιωδών αξιών και συμφερόντων της χώρας», καθώς και η «αντιμετώπιση απειλών κατά του συνταγματικού πολιτεύματος και του κράτους δικαίου» μεταξύ άλλων. Οι συνεδριάσεις θα είναι μυστικές. Στη συγκρότηση αυτού του αδιαφανούς υπεροργάνου είναι θετική και η ΝΔ όπως δήλωσε ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.
Όπως φαίνεται, τη στιγμή που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ μονομαχούν με βαρείς χαρακτηρισμούς στη βουλή για το ποιο είναι λιγότερο διαπλεκόμενο από το άλλο, στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας τα βρίσκουν μια χαρά. Η αστική τάξη βέβαια, για να ανεβάσει την κερδοφορία της και να διασφαλίσει την κυριαρχία της ενάντια στον εσωτερικό της εχθρό ρισκάρει μια πολεμική εμπλοκή της χώρας. Αντίθετα από ότι διακηρύσσεται, η ένταξη σε ένα ιμπεριαλιστικό μπλοκ μεταφέρει τις εντάσεις από οποιοδήποτε σημείο του «μετώπου» στις πλάτες του ελληνικού λαού. Η αστική τάξη προσπαθεί να μας πείσει ότι οι ΗΠΑ κι η ΕΕ διασφαλίζουν την ειρήνη και θέτει τη χώρα υπό την προστασία τους, ενώ αντίθετα οι παραπάνω δυνάμεις χρησιμοποιούν τη χώρα για την πίεση κατά της Τουρκίας. Οι πόλεμοι δια αντιπροσώπων είναι της μόδας τις τελευταίες δεκαετίες. Οι αντιπρόσωποι βέβαια είναι αναλώσιμοι.
Οι αστικές κυβερνήσεις των χωρών της Ανατ. Μεσογείου, που εξαθλιώνουν τους λαούς τους, τους βάζουν να ονειρεύονται τα οφέλη από τα πετρέλαια σε βάρος των «γειτόνων» τους, ενώ το μερίδιο του λέοντος από τα κέρδη θα πάνε στις πολυεθνικές εξόρυξης. Οι λαοί της Ανατ. Μεσογείου δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από την αντιπαράθεση για τα «θαλάσσια οικόπεδα», αντίθετα έχουν πολλά να ωφεληθούν από την κοινή τους πάλη ενάντια στις μεγάλες καπιταλιστικές δυνάμεις και τις αστικές τάξεις των χωρών τους. Στις σημερινές ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες είναι επιτακτικά αναγκαίο να δυναμώσει η διεθνιστική αντικαπιταλιστική και αντιιμπεριαλιστική Αριστερά, η ενίσχυση της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα είναι μια απάντηση και στα πολεμοκάπηλα σχέδια κεφαλαίου, ΕΕ, ΝΑΤΟ.