Δημήτρης Δεσύλλας, Βαγγέλης Νάνος
ΚΑΠ και ΕΕ
Η ανατρεπτική Αριστερά παλεύει με συνέπεια για την κατάργηση του Μητρώου και την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ
Η εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ, από το 1981 μέχρι σήμερα, από όλες τις κυβερνήσεις ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, είχε και έχει βαριές συνέπειες στους εργαζομένους του χωριού και της πόλης. Συγκεκριμένα:
- Τεράστια μείωση παραγωγής σε βασικά προϊόντα (καπνός, βαμβάκι, ζάχαρη, Κορινθιακή σταφίδα, σουλτανίνα, βιομηχανική ντομάτα, γάλα, κτηνοτροφία).
- Μετατροπή της χώρας από εξαγωγέα αγροτικών προϊόντων (πριν από την ένταξη στην ΕΟΚ, το 1981) σε εισαγωγέα! Με το αγροτικό εμπορικό έλλειμμα να φτάνει τα 3,5 – 4 δισεκ. ευρώ το χρόνο και να ξεπερνά το σύνολο των «αγροτικών» επιδοτήσεων της ΕΕ (2,5 δισεκ. ευρώ το χρόνο), που κατά 80% πηγαίνουν στις τσέπες των μεγαλοαγροτών και των βιομηχάνων τροφίμων, σε βάρος των φτωχών αγροτών.
- Μαζικό ξεκλήρισμα της φτωχής αγροτιάς (ξεκληρίστηκαν πάνω από 300.000 φτωχοί αγρότες, μείωση αγροτικού πληθυσμού από 25% στο 10% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού) και διόγκωση της ανεργίας.
- Συγκέντρωση του 50% της αγροτικής γης και του 60% της παραγωγής σε μια μικρή μειοψηφία μεγαλοαγροτών (6% του συνόλου) μέσω αγοράς και ενοικίασης γης.
- Πλήρης κατάργηση των υπολειμμάτων του «αγροτικού κράτους πρόνοιας»: Κατάργηση της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδας και των θυγατρικών της βιομηχανιών. Υπονόμευση των Συνεταιρισμών μέσω των «Ομάδων Παραγωγών» και μετατροπή τους σε Α.Ε. μεγαλοαγροτών. Απογείωση του κόστους παραγωγής και εξευτελιστικές αγροτικές τιμές, με διαδοχική κατάργηση των τιμών «Αθηνών» και «Βρυξελλών» και πλήρη παράδοση της φτωχής αγροτιάς στις ληστρικές «δυνάμεις της αγοράς»!
- Καπιταλιστική αναδιάρθρωση στον αγροτικό τομέα με πολλά και συντονισμένα εργαλεία: «Καλλικρατικοί» Συνεταιρισμοί και Αγροτικοί Σύλλογοι, «Συμβολαιακή Γεωργία», Ομάδες Παραγωγών, Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, Αγροτοδιατροφικές Συμπράξεις στις Περιφέρειες.
«Μητρώο αγροτών και αγροτικών εκμεταλλεύσεων»
Βασικό εργαλείο επιτάχυνσης της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης στον αγροτικό τομέα και οικοδόμησης νέων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών του κεφαλαίου, αποτελεί το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (Βασικός Κανονισμός ΕΟΚ, αριθ. 2328/15-7-1991 και Νόμος 2332/1995).
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, εφαρμόζοντας πιστά την ΚΑΠ της ΕΕ και ικανοποιώντας το διαχρονικό – διακομματικό αίτημα των μεγαλοαγροτών, προχώρησε το Φλεβάρη του 2016 (εν μέσω κινητοποιήσεων) σε χειροτέρευση της τελευταίας εκδοχής του Νόμου για το «Μητρώο Αγροτών» (Ν. 3874/2010). Αυτό έγινε με το άρθρο 65 του πολυνομοσχεδίου του τρίτου Μνημονίου. Στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, (όπως δήλωσε ωμά ο τότε υπουργός Γεωργίας Β. Αποστόλου στη βουλή), να περιοριστούν δραστικά οι αγρότες που παίρνουν κάποια επιδότηση από την ΕΕ, από 725.000 που ήταν το 2015, μόνο σε 275.000 «κατά κύριο επάγγελμα αγρότες». Να ξεκληριστούν δηλαδή και με νομοθετικό – διοικητικό τρόπο 450.000 εργατοαγρότες, αγροτοεργάτες, όλη η φτωχολογιά του χωριού. Όλοι εκείνοι, που για να επιβιώσουν, συμπληρώνουν το φτωχό αγροτικό τους εισόδημα με εργατική απασχόληση (πχ. στον τουρισμό, στις οικοδομές κ.α.). Όλοι αυτοί δεν θεωρούνται πλέον αγρότες κατά το «Μητρώο Αγροτών». Αποκλείονται από όλες τις επιδοτήσεις και ενισχύσεις του κράτους και της ΕΕ, από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από άδειες για λαϊκή αγορά, αγροτικό αυτοκίνητο κ.α. Στις συνθήκες αυτές προκαλεί αλγεινή εντύπωση, η διαχρονική αποσιώπηση και απουσία του αιτήματος για κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών» από τις διεκδικήσεις της «Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων» αλλά και του ΚΚΕ. Έτσι στις αγροτικές κινητοποιήσεις δυστυχώς ηγεμονεύουν τα συμφέροντα των μεγαλοαγροτών που θέλουν να αρπάξουν το σύνολο των επιδοτήσεων!
Η κοινή και συντονισμένη πάλη φτωχής αγροτιάς – εργατών γης (μεταναστών και Ελλήνων) – εργαζομένων – νεολαίας, για την άμεση κατάργηση του «Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων» και την ανατροπή της ΚΑΠ της ΕΕ, αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επιβίωση της φτωχής αγροτιάς και την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων της (μείωση κόστους παραγωγής, εγγυημένες τιμές προϊόντων, ενίσχυση πρωτοβάθμιων Συνεταιρισμών, ανθρώπινες συντάξεις κ.α.). Είναι επιπλέον κομβικό ζήτημα για την οικοδόμηση αξιόπιστων και στέρεων κοινωνικών και πολιτικών συμμαχιών της εργατικής τάξης και της μαχόμενης αριστεράς, για την ύπαρξη της και την πολιτική προοπτική της.
Η πάλη του μαζικού λαϊκού κινήματος και της ανατρεπτικής Αριστεράς για την άμεση αντικαπιταλιστική – διεθνιστική αποδέσμευση (έξοδο) από την ΕΕ, αποτελεί προϋπόθεση για την εργατική λαϊκή αντεπίθεση και την ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ – κεφαλαίου. για τη λαϊκή κυριαρχία και την ισοτιμία στις διεθνείς σχέσεις. Για να ανοίξει ο επαναστατικός δρόμος για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση και καταπίεση, στα χέρια των παραγωγών του πλούτου, σοσιαλιστική και σύγχρονα κομμουνιστική. Με αγροτική παραγωγή και προϊόντα για τις ανάγκες του λαού και όχι του κέρδους, σε πλήρη αρμονία με τη φύση.
Την πάλη αυτή θα την ενισχύσει ουσιαστικά η υπερψήφιση των μαχητικών – ενωτικών ψηφοδελτίων που στηρίζουν το ΝΑΡ για την Κομμουνιστική Απελευθέρωση και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, σε όλες τις κάλπες.