Η Ουκρανία γυρίζει σελίδα. Ένας κωμικός, που δεν είχε, μέχρι πρότινος, καμία ανάμειξη με την πολιτική, ο Βολοντομίρ Ζελένσκι
στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών έλαβε (σύμφωνα με τα exit poll) το 73% των ψήφων αφήνοντας τον απερχόμενο πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο στο 25,3%. Η Μόσχα έσπευσε να χαιρετήσει την αλλαγή φρουράς στην Προεδρία τονίζοντας ότι «οι πολίτες της Ουκρανίας επέλεξαν αλλαγή». Σύμφωνα με το Sputnik News ο Ζελένσκι δυσκολεύτηκε μόνο στην δυτική Ουκρανία κερδίζοντας το 56,4% των ψήφων (με τον Ποροσένκο να παίρνει 43,6%). Αντίθετα στη φιλορωσική ανατολική Ουκρανία το ποσοστό του Ζελένσκι εκτινάχτηκε στο 88%! Η κεντρική και νότια Ουκρανία επέλεξε επίσης Ζελένσκι με 72.3% και 86% των ψήφων αντιστοίχων.
Η αφορμή για την κάθοδο του Ζελέσνκι στις εκλογές έχει τη ρίζα της στον ρόλο του προέδρου που έπαιζε ο ίδιος σε μία σειρά στην τηλεόραση. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλη η εκστρατεία του ηθοποιού βασίστηκε στην έλλειψη ανάμιξής του με τη διαφθορά. Δεν εξέφρασε ολοκληρωμένες πολιτικές θέσεις, παρά μόνο μία «αντί-ελίτ» στάση. Χαρακτηριστικό είναι ότι δεν έκανε καν προεκλογικές συγκεντρώσεις, αλλά παραστάσεις του τύπου «stand up comedy». Έτσι, αν και η καθαίρεση του φιλο-φασίστα Ποροσένκο από την εξουσία θα αποτελέσει σίγουρα ένα ευχάριστο γεγονός, η αντικατάστασή του από έναν ηθοποιό-πολιτικό εύκολα χειραγωγήσιμο από ισχυρά κέντρα εξουσίας κρύβει πολλούς κινδύνους. Οι πολίτες της χώρας ελπίζουν ο Ζελένσκι να συμβάλλει αν όχι σε μια συμφιλίωση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ουκρανίας τουλάχιστον σε μια αποκλιμάκωση της έντασης. Ο Ποροσένκο παραδέχτηκε την ήττα του, ωστόσο έκανε σσαφές ότι δεν έχει σκοπό να αποσυρθεί από την πολιτική.
Η Ουκρανία, άλλωστε, ούτε τυχαία χώρα είναι ούτε εύκολη περίπτωση αντιπροσωπεύει. Ευρισκόμενη στην πρώτη γραμμή της αντιπαράθεσης της Δύσης με τη Ρωσία, παραμένει ουσιαστικά σε εμπόλεμη κατάσταση από το 2004.
Εξαιτίας και του πολέμου, η Ουκρανία είναι βυθισμένη εδώ και χρόνια σε μια πολύ σοβαρή οικονομική κρίση. Μια κρίση η οποία την έχει ρίξει στην αγκαλιά του ΔΝΤ, οδηγώντας παράλληλα μεγάλο μέρος των 45 εκατομμυρίων περίπου κατοίκων της στη φτώχεια.