Χρίστος Κρανάκης
Συλλαλητήριο στις 2 μμ στην πλατεία Βικτωρίας και πορεία σε βουλή και ΕΕ
Στη σημερινή περίοδο το σκοτάδι της ακροδεξιάς απλώνεται ταχύτατα πάνω από την Ευρώπη. Στις διάφορες παραλλαγές τους, ακροδεξιά κόμματα καταλαμβάνουν ολοένα και μεγαλύτερα εκλογικά ποσοστά με αποτέλεσμα είτε να συμμετέχουν επίσημα σε θέσεις κυβερνητικής ισχύος (Ουγγαρία, Ιταλία) είτε να μετατοπίζουν τη πολιτική ατζέντα προς φασίζουσες αντιλήψεις, από το πόστο της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Γαλλία). Τα πρώτα θύματα της προς τα δεξιάς μετατόπισης του πολιτικού σκηνικού στην Ευρώπη είναι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Έχουν περάσει μόλις εννέα μήνες από την απόφαση της νεοσυσταθείσας -τότε- ιταλικής κυβέρνησης να κλείσει τα λιμάνια της, για πρώτη φορά, σε πλοίο με πρόσφυγες προερχόμενο από τη Λιβύη με 629 ανθρώπους (123 ανήλικοι, 7 κυοφορούσες γυναίκες). Οι φωτογραφίες ενός εγκλωβισμένου πλοίου – ασφυκτικά γεμάτου από ανθρώπινες ζωές – ανοιχτά του πελάγους, ανέδειξαν το τρομακτικό πρόσωπο μιας Ευρώπης που παίρνει τη μορφή απόρθητου φρουρίου ικανού να «αφανίσει» κάθε επίδοξο «εισβολέα».
Η τυπική αντιπαράθεση εντός της ευρωπαϊκής πολιτικής σκηνής, ανάμεσα στο σκληρά ρατσιστικό στρατόπεδο των κατεξοχήν ακροδεξιών κομμάτων και στα αυτοπροβεβλημένα ως προοδευτικά κόμματα με ανθρωπιστικές ευαισθησίες, στερείται πρακτικής ουσίας. Ακόμα και τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους που συγκαταλέγονται στον «κεντρώο-προοδευτικό» χώρο ενσωματώνουν την ουσία ρατσιστικών προγραμματικών θέσεων, ανάγοντας την όποια αντιπαράθεση πάνω στα θέματα ασφάλειας και μετανάστευσης, σε αποκλειστικά επικοινωνιακά πλαίσια.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθεί να παρουσιαστεί ως ανάχωμα του σκοταδισμού και υποστηρικτής μιας «συλλογικής και μετριοπαθούς λύσης» της προσφυγικής κρίσης σε κάθε ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής, ούτε θέλει αλλά ούτε μπορεί να διαχειριστεί το μέγεθος του προβλήματος με τρόπο που να σέβεται τις αξίες της ανθρώπινης ζωής και αξιοπρέπειας. Η απάνθρωπη μεταχείριση των προσφύγων από τις ελληνικές αρχές αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Το πρόβλημα στη χώρα μας που παρατηρείται με τις καθυστερήσεις έκδοσης ασύλου, αναμένεται να αυξηθεί καθώς σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημήτρη Βίτσα, «οι μετανάστες και πρόσφυγες αιτούντες ασύλου που παραμένουν στην Ελλάδα, στο τέλος του έτους εκτιμάται ότι θα φτάσουν τους 90.000». Το παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο, έρχεται να ενισχυθεί από την επανεμφάνιση αντιδραστικών αντανακλαστικών σε περιοχές με πολλούς πρόσφυγες. Στη Σάμο γονείς αποφάσισαν την αποχή των παιδιών τους από τις τάξεις νηπιαγωγείου και δημοτικού για τέσσερις μέρες, αντιδρώντας στην έναρξη Δομής Υποστήριξης και Εκπαίδευσης Προσφύγων για 14 παιδιά προσφύγων. Σε αυτές τις κοινωνικές καταστάσεις, σε συνδυασμό με την εθνικιστική έξαρση και το εντεινόμενο ψυχροπολεμικό κλίμα Ελλάδας-Τουρκίας διαμορφώνεται το έδαφος για ανάπτυξη ρατσιστικών ακόμα και φασιστικών αντιλήψεων.
Για όλους αυτούς τους λόγους αποκτά μεγάλη σημασία το συλλαλητήριο του επόμενου Σαββάτου 16 Μάρτη, στο οποίο καλούν αντιφασιστικές, αντιρατσιστικές και αντιπολεμικές συλλογικότητες και οργανώσεις της Αριστεράς. «Ο ρατσισμός και ο φασισμός δεν είναι κάποιου είδους φυσική “αντίδραση” από τμήματα της κοινωνίας αλλά συντηρούνται από τις ρατσιστικές πολιτικές της Ευρώπης-Φρούριο και της Ελλάδας-Κρατητήριο. Τροφοδοτούνται από την συνεχιζόμενη για τρίτη συνεχή χρονιά απάνθρωπη συμφωνία ΕΕ-Ελλάδας-Τουρκίας που καταδικάζει τους πρόσφυγες σε επ’ αόριστο εγκλωβισμό στα hot-spot των νησιών του Αιγαίου σε άθλιες συνθήκες», τονίζουν στο κάλεσμά τους. Οι οργανώσεις καλούν στις 16 Μάρτη στις 2 μμ στην πλατεία Βικτωρίας και σε πορεία στη βουλή και στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.