Γιώργος Τσαντίκος
«Βροχή» πέφτουν οι διώξεις κατά αγωνιστών του κινήματος κατά των πλειστηριασμών στη Θεσσαλονίκη, με τους Η. Σμήλιο, Ζ. Κλεισιάρη και Θ. Αγαπητό να είναι στο στόχαστρο. Η νέα συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζών χρειάζεται ιδιώνυμο κατά των αντιστάσεων.
Παρότι οι διαβεβαιώσεις από την πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την «προστασία της κατοικίας» δίνουν και παίρνουν, με τις τράπεζες και την ΕΕ βέβαια να μην θέλουν να ακούσουν για πραγματική προστασία της λαϊκής κατοικίας, το κίνημα κατά των πλειστηριασμών συνεχίζει να σέρνεται σε δίκες… σπάζοντας κάθε ρεκόρ.
Οι αγωνιστές του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης (ΣΥΣΘ) Ηλίας Σμήλιος και Ζήσης Κλεισιάρης, μέλη του ΝΑΡ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, έλαβαν προ δεκαημέρου ακόμη μια κλήση για νέα δίκη στις 30 Οκτώβρη. Ενδεικτικό της ποινικοποίησης των αγωνιστών και των συλλογικοτήτων που αντιστέκονται στους πλειστηριασμούς σπιτιών οικογενειών (που έχουν πληγεί σφόδρα από τις μνημονιακές πολιτικές που συνεχίζονται), είναι το γεγονός ότι ο Ηλίας Σμήλιος (δημοτικός σύμβουλος Αμπελοκήπων) θα βρεθεί στο εδώλιο για τρεις φορές μέσα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου. Πιο συγκεκριμένα, έχουν ήδη οριστεί δίκες στις 15 Μάη 2019, στις 30 Οκτώβρη 2019 και τον Απρίλη του 2020. Για να μην χαλαρώνουν, ο Η. Σμήλιος και ο Ζ. Κλεισιάρης καλούνται σε απολογία στο Τμήμα Ασφάλειας Αμπελοκήπων για άλλη μία υπόθεση πλειστηριασμών, μετά από μήνυση «ανώνυμου (!) ανέργου» το 2016.
Ο Ηλίας Σμήλιος θα βρεθεί στο εδώλιο τρεις φορές μέσα σε ένα χρόνο
Από τη βιομηχανία διώξεων δεν θα μπορούσε να λείπει ένας ακόμη «συνήθης ύποπτος», ο Θανάσης Αγαπητός, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός και μέλος του ΣΥΣΘ, περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής της κίνησης Ανταρσία στην Κεντρική Μακεδονία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά. Ο Θ. Αγαπητός εκλήθη σε απολογία πέρσι τον Ιούνιο, μαζί με τον Η. Σμήλιο, στο περιβόητο Τμήμα Προστασίας του Κράτους και του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, καθώς φαίνεται αποτελούν μεγάλη απειλή… Αναμένεται η δικάσιμος.
Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι καινούργια, ούτε ανακαλύπτονται τώρα. Στην τρέχουσα φάση όμως, η κατοικία βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο και ακόμα και οι λίγοι πρώην «ωφελούμενοι» με παλιότερους νόμους («νόμος Κατσέλη») φαίνεται ότι ξαναμπαίνουν στο «παιχνίδι των λυγμών» των πλειστηριασμών και η κατάσταση οξύνεται εκ νέου. Η αναμενόμενη τελική συμφωνία κυβέρνησης-τραπεζιτών, μετά από έγκριση της ΕΕ, θα θεσμοθετήσει μια νέα φάση για το πλιάτσικο της λαϊκής στέγης και περιουσίας. Η επιβολή μιας τόσο βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής απαιτεί πάντοτε και τη λήψη των απαραίτητων κατασταλτικών μέτρων απέναντι στις λαϊκές αντιδράσεις — οι οποίες μοιάζουν αναπόφευκτες. Το ερώτημα, λοιπόν, δεν είναι αν θα υπάρξει μια τυπική αντίσταση –ίσως και προεκλογικού τύπου– αναλόγως και με την περίσταση, αλλά αν τα ανεξάρτητα κέντρα αγώνα θα προσπαθήσουν με μαχητικό τρόπο να βάλουν εκείνα τους όρους. «Φορτωμένοι» με κατηγορητήρια που φέρουν την κυβερνητική σφραγίδα, οι αγωνιστές κατά των πλειστηριασμών κατηγορούνται για τα πάντα, με προφανή τον στόχο εξάντλησης και παραδειγματισμού όποιων συμμετάσχουν στις παρεμβάσεις και τις κινητοποιήσεις. Στόχος οι μαχητικές μορφές αγώνα που ξεπερνάνε την τυπική διαμαρτυρία για την τιμή των όπλων.
Η πάλη ενάντια στη δήμευση της μικρής περιουσίας –που έχει ως «όχημα» τους μνημονιακούς νόμους και γίνεται πάντα με γνώμονα το συμφέρον των τραπεζών που αδιαφορούν μπροστά σε σπίτια ή/και ανθρώπους αρκεί να διασωθούν οι ίδιες– δεν είναι ούτε «λεζάντα», ούτε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης. Αντιθέτως είναι στοιχειώδης «από τα κάτω» αντίσταση και εξασφάλιση αυτών που επλήγησαν και συνεχίζουν να πλήττονται από τις πολιτικές που εφάρμοσαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.
Στο πρόσωπο των μελών του Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης στοχοποιείται η πολιτική απόφαση της μαχητικής παρέμβασης υπέρ των αδυνάτων και της πάλης που οργανώνεται από ανεξάρτητα κέντρα και είναι διαρκής.
Πριν από μερικές ημέρες έγινε παρέμβαση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για τη διαγραφή χρέους φτωχής οικογένειας προς τη ΔΕΗ. Αντίστοιχη κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε από τον ΣΥΣΘ στην ΔΕΗ Αγ. Δημητρίου.
Η «κατάσταση συναγερμού» δεν έχει τελειώσει, όπως δεν τέλειωσαν και τα μνημόνια. Ούτε το κίνημα κατά των πλειστηριασμών και των ιδιωτικοποιήσεων, που δεν πρόκειται να υποχωρήσει μπροστά σε διώξεις που έχουν αποκτήσει εδώ και καιρό χαρακτήρα «ιδιώνυμου». «Να τους το ξαναπούμε: Δεν μας τρομάζουν, μας δυναμώνουν! Συνεχίζουμε!», βροντοφωνάζει ο Συντονισμός Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης.