Δίκτυο Ελεύθερων Φαντάρων «Σπάρτακος»- Επιτροπή Αλληλεγγύης Στρατευμένων
Εξυπηρέτηση των σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με συνοπτικές διαδικασίες, προχωράει σε διαβούλευση και ψήφιση του νέου νομοσχέδιου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ) για τις ένοπλες δυνάμεις. Επικοινωνιακά, ο αναπληρωτής υπουργός Π. Ρήγας και τα κυβερνητικά φερέφωνα προπαγανδίζουν ότι οι αλλαγές κινούνται σε προοδευτική κατεύθυνση. Διαφημίζουν μάλιστα μείωση της θητείας, η οποία στην πραγματικότητα αφορά ελάχιστο ποσοστό στρατευμένων (όπως για παράδειγμα τους πολύτεκνους με πέντε αδέρφια και πάνω, οι οποίοι θα υπηρετούν όλοι εξάμηνο κι όχι μόνο οι δυο μεγαλύτεροι). Έτσι, θέλουν να κρύψουν την ουσία των αλλαγών που είναι η αποτελεσματικότερη εξυπηρέτηση από τον στρατό ως πάροχο ασφάλειας των σχεδιασμών της ελληνικής αστικής τάξης και του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στην Αν. Μεσόγειο και τα Βαλκάνια.
Τώρα που προχωράνε οι διαδικασίες για τις εξορύξεις πετρελαίων και την χάραξη νέων ενεργειακών δρόμων, έχουν ανάγκη από μισθοφόρους στρατιώτες και μαζικότερες ειδικές δυνάμεις. Τους θέλουν όμως φθηνούς και γι’ αυτό επιλέγουν να προσλάβουν ως Οπλίτες Βραχείας Ανακατάταξης (ΟΒΑ), φαντάρους που έχουν υπηρετήσει τη θητεία τους εντός των τελευταίων τριών ετών (ώστε να χρειάζονται λιγότερη εκπαίδευση) και με μηνιαίο μισθό 1.080 ευρώ μεικτά (αντί για 1.500 ευρώ των Επαγγελματιών Οπλιτών). Τους θέλουν και ανακυκλώσιμους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να υπηρετήσουν μέχρι έξι χρόνια, χωρίς να μπορούν να μονιμοποιηθούν. Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υπηρεσιακές ανάγκες τους απολύουν, παίρνοντας τους επόμενους. Γνωρίζουν πως η ανεργία και η φτώχεια μαστίζουν τη λαϊκή πλειοψηφία και σε συνδυασμό με την καλλιέργεια κλίματος εθνικισμού και μιλιταρισμού στην κοινωνία, ευελπιστούν στη μαζική στρατολόγηση αναλώσιμων μισθοφόρων.
Ταυτόχρονα μέσα από τις ρυθμίσεις που αφορούν ανυπότακτους κι αντιρρησίες συνείδησης, εκφράζεται μια από τις παραμέτρους της ταξικής επίθεσης στη νεολαία. Προβλέπεται σε όσους δηλώσουν εναλλακτική θητεία, η δυνατότητα εξαγοράς της με την συμπλήρωση του 33ου έτους ηλικίας. Έτσι τα πιο εύπορα τμήματα της νεολαίας, μέσω της παράτασης σπουδών και της εργασίας στο εξωτερικό, μπορούν να εξαγοράσουν ευκολότερα τη θητεία τους, έναντι αρκετών χιλιάδων ευρώ. Μάλιστα προκαλεί εντύπωση πως όσοι προχωρήσουν στην παραπάνω διαδικασία δεν είναι υπόχρεοι στράτευσης σε περίπτωση πολέμου! Όσο εντείνεται η απειλή διακρατικής σύγκρουσης, τόσο οι αστικές κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Κύπρο και Τουρκία δίνουν τη δυνατότητα σε γόνους μεσαίων και ανώτερων στρωμάτων να απαλλάσσονται της στρατιωτικής θητείας.
Από την άλλη δεν βλέπουμε καμία ευαισθησία απέναντι στα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν το τεράστιο κόστος της υποχρεωτικής στράτευσης. Ο μηνιαίος μισθός οπλίτη είναι 8,80 ευρώ, με τον στρατό να μην καλύπτει ούτε το κόστος μετακίνησης σε άδειες και εξόδους, αλλά και μια σειρά από άλλα έξοδα, όπως επαρκή ρουχισμό, είδη ατομικής καθαριότητας κλπ. Κόστος το οποίο αυξάνεται όταν μιλάμε για 5-9 μήνες θητεία στην παραμεθόριο.
Η απάντηση της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας απέναντι στις αστικές επιδιώξεις -όπως εκφράζονται κι από το εν λόγω νομοσχέδιο- πρέπει να είναι συνολική. Με μέτωπο ενάντια στον πόλεμο, τον ιμπεριαλισμό και τον εθνικισμό και γνώμονα τα ταξικά μας συμφέροντα να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους.