Μάκης Βάσιλας
«Μεταμνημονιακή» αξιολόγησης
Στα μουλωχτά έχει περάσει η επίσκεψη κλιμακίου των περιβόητων «θεσμών» μαζί με εκπρόσωπο του ΔΝΤ, αφού την επικαιρότητα απασχόλησε κυρίως η συμφωνία των Πρεσπών. Την Τρίτη το απόγευμα λοιπόν έφτασε στην Αθήνα εκ νέου η Τρόικα στα πλαίσια της λεγόμενης «μεταμνημονιακής» αξιολόγησης, ως διαρκής υπενθύμιση ότι παρά τις βαρύγδουπες δηλώσεις των κυβερνητικών στελεχών περί επιστροφής στην κανονικότητα, η μόνη επιστροφή που υπάρχει είναι αυτή των θεσμών.
Βασικό αντικείμενο των συναντήσεων με τους θεσμούς, είναι τα περίφημα κόκκινα δάνεια των τραπεζών και το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας μετά την οριστική κατάργηση του νόμου Κατσέλη στις 28 Φλεβάρη, που μαζί την πορεία των αποκρατικοποιήσεων αποτελούν βασικές πλευρές των επόμενων 16 δράσεων που πρέπει, με βάση τα όσα έχουν συμφωνηθεί, να υλοποιήσει η κυβέρνηση. Δεν λείπουν φυσικά και οι συζητήσεις για την ευρύτερη πορεία της ελληνικής οικονομίας, καθώς και η διερεύνηση για το αν αυτή παραμένει σε τροχιά σημαντικών «μεταρρυθμίσεων», δηλαδή, σε απλά ελληνικά, σε τροχιά δημοσιονομικής σταθερότητας, ασφυκτικής λιτότητας για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχος και ιδιωτικοποιήσεων.
Τα συμπεράσματα των θεσμών θα καταγραφούν στην έκθεση που θα συζητηθεί στο Eurogroup της 11ης Μαρτίου, οπότε και ανάλογα με την καταγραφή, θα εκτιμηθεί αν θα μας δώσουν πίσω τα 750 εκατομμύρια που κέρδισαν η ΕΚΤ και οι υπόλοιπες τράπεζες της ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα. Δηλαδή μιλάμε για πραγματικούς τοκογλύφους –και ίσως και να αδικούμε αυτή την κατηγορία ανθρώπων– που κυνικά παραδέχονται ότι τζογάρισαν πάνω στα αποκαΐδια μιας καταστροφής για την οποία πλήρωσαν και εξακολουθούν να πληρώνουν αυτοί που δεν έχουν ευθύνη γι’ αυτήν και επιστρέφουν τα ψίχουλα που τους περίσσεψαν στο θύμα τους, με την προϋπόθεση όμως να συνεχιστεί αυτή η καταστροφική πορεία. Ίσως βέβαια να μην έχουν ενημερωθεί ότι εδώ και πεντέμισι μήνες, η χώρα έχει βγει από τα μνημόνια και πως λαμπρό μέλλον περιμένει τους κατοίκους της.
Πέρα από τα παραπάνω, οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στη διαδικασία που θα υπάρξει για τα κόκκινα δάνεια, αφού οι δανειστές αλλά και οι τράπεζες πιέζουν ασφυκτικά για να τα ξεφορτωθούν με όποιο κόστος, ενώ οι θεσμοί κατέστησαν σαφές πως οποιαδήποτε λύση προκριθεί θα πρέπει να είναι συμβατή με τις συνθήκες της αγοράς και τις κατευθύνσεις που έχουν δοθεί. Μάλιστα, αναμένεται μέσα στον Φεβρουάριο και η ετήσια έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, στην οποία θα υπάρχει ξεχωριστή αναφορά με ειδικό κεφάλαιο που θα αφορά αποκλειστικά το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Το ΔΝΤ εκτιμά, με βάση τον όγκο των κόκκινων δανείων, ότι είναι πολύ πιθανό, οι τράπεζες να χρειαστούν εκ νέου επιπλέον κεφάλαια που μάλιστα το ίδιο τα εκτιμά στο ύψος των 2 έως και 5 δισ. ευρώ! Οπότε οι ανακεφαλαιωμένες τράπεζες με χρήματα του ελληνικού λαού λειτουργούν ως μια σταθερή μαύρη τρύπα που καταβροχθίζει διαρκώς επιπλέον ποσά, χωρίς να φαίνεται στο άμεσο μέλλον μια θετική εικόνα. Οπότε, το να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν γρηγορότερα (και μάλιστα όσο-όσο) από τους προϋπολογισμούς τους τα κόκκινα δάνεια, αποτελεί πλέον βασικό όρο για τη θετική τους αξιολόγηση.
Κάτι μας λέει ότι πάλι η πρώτη κατοικία θα πληρώσει τη νύφ秧§§§§ αφού, όπως σημειώσαμε παραπάνω, λήγει ο νόμος Κατσέλη στις 28/02 χωρίς να υπάρχει μέχρι τώρα συμφωνία για το τι θα είναι αυτό που θα τον αντικαταστήσει.