Γράμμα από Ολλανδία
Δημήτρης Παυλόπουλος
Τους τελευταίους μήνες έχουν πραγματοποιηθεί τρεις 24ωρες απεργίες στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση στην Ολλανδία. Οι δάσκαλοι διεκδικούν την αύξηση των μισθών τους ώστε να εξισωθούν με αυτούς των καθηγητών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και τη μείωση του φόρτου εργασίας. Τον περασμένο Δεκέμβριο τη σκυτάλη των κινητοποιήσεων πήρε η τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στις 14 Δεκεμβρίου χιλιάδες εργαζόμενοι στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ διαδήλωσαν στη Χάγη με αίτημα την αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τη μείωση του φόρτου εργασίας. Όλες οι κινητοποιήσεις οργανώθηκαν από ανεξάρτητες πρωτοβουλίες εργαζομένων ενώ τα συνδικάτα ακολούθησαν στην πορεία.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των διαφορετικών βαθμίδων έχουν κοινό παρονομαστή. Παρά το γεγονός ότι το βασικό αίτημα είναι η αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, οι παράγοντες που τους βγάζουν στο δρόμο σχετίζονται με τον ανταποδοτικό τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων. Η κρατική χρηματοδότηση βασίζεται στον αριθμό των μαθητών (αντίστοιχα φοιτητών) που φοιτούν στο σχολείο (αντίστοιχα πανεπιστήμιο). Οι διοικήσεις των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων καλούνται να καλύψουν όλες τις ανάγκες τους (μισθούς, κτίρια, εκπαιδευτικό υλικό) με αυτό το ποσό. Στα δημοτικά αυτό ενισχύει τις ταξικές διαφορές καθώς η χρηματοδότηση δεν επαρκεί και έτσι η διοργάνωση πρόσθετων δραστηριοτήτων αλλά και η ποιότητα των μέσων διδασκαλίας εξαρτάται όλο και περισσότερο από τη δυνατότητα των γονιών να προσφέρουν οικονομική ενίσχυση. Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η κρατική πολιτική μεταφράζεται σε εργασιακή ανασφάλεια και συνεχή ανταγωνισμό ανάμεσα στο επιστημονικό προσωπικό. Υπολογίζεται ότι περίπου το 40% του επιστημονικού προσωπικού εργάζεται με ευέλικτες μορφές απασχόλησης ενώ βρίσκεται σε συνεχή αγώνα για την εξεύρεση χρηματοδότησης ερευνητικών προγραμμάτων.
Μέχρι τώρα οι κινητοποιήσεις στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση αντιμετωπίστηκαν θετικά από την κοινωνία και ανάγκασαν την κυβέρνηση να αυξήσει τη χρηματοδότηση με περίπου 400 εκατομμύρια. Αντίθετα η κυβερνητική αντίδραση στις κινητοποιήσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν αρνητική καθώς κατηγόρησε τις διοικήσεις των πανεπιστημίων ότι δεν κάνουν καλή διαχείριση της κρατικής χρηματοδότησης. Στο επόμενο στάδιο προβλέπεται η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων καθώς τα συνδικάτα έχουν αναγγείλει 24ωρη απεργία σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης στις 14 του Μάρτη.