ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΛΙΒΙΤΣΑΝΟΣ
Περίοδος εμφανούς ρευστότητας για το πολιτικό σκηνικό αυτή που διανύουμε, ενόψει των προγραμματισμένων εκλογικών αναμετρήσεων του Μαΐου και τις μεταγραφές –όπως αυτή του Χ. Θεοχάρη στη ΝΔ– να είναι στην ημερήσια διάταξη. Ρόλο καταλύτη φαίνεται να έχει η συμφωνία των Πρεσπών, γύρω από την οποία κινείται τόσο το δίπολο ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία όσο και το κυβερνητικό δίδυμο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Η «διαμάχη» κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται μέσα σε ένα πλαίσιο υποκρισίας περί «εξυπηρέτησης των εθνικών συμφερόντων», με δεδομένο ότι η συμφωνία υπογράφθηκε υπό αμερικανική ομπρέλα και με πιέσεις, προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των σχεδίων της στην αντιπαράθεση με τη Ρωσία. Εκεί εδράζεται η σπουδή του ΣΥΡΙΖΑ να ολοκληρωθεί η διαδικασία κύρωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΠΓΔΜ. Προκειμένου, μάλιστα, να αποδυναμώσει τα επιχειρήματα της ΝΔ περί παραχωρήσεων σε ζητήματα εθνότητας και γλώσσας, παρουσίασε τις 4 συνταγματικές τροπολογίες που ψήφισε στη Βουλή της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση Ζάεφ και αναφέρουν πως «η υπηκοότητα θα είναι μακεδονική/πολίτης της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας, το οποίο δεν προσδιορίζει ούτε προκαθορίζει την εθνότητα στην οποία ανήκουν οι πολίτες». Ωστόσο, ταυτόχρονα, η κυβέρνηση συνδέει τη συμφωνία με την ένταξη στο ΝΑΤΟ και την αναγνώριση των συνόρων με το Κόσσοβο. Την ψήφισή της μάλιστα προανήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας, στην αντιπαράθεση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό την προηγούμενη Τρίτη. Βασικό κυβερνητικό επιχείρημα η… ολίσθηση της Νέας Δημοκρατίας σε αντιευρωπαϊκές θέσεις, αφού η ΕΕ στηρίζει επίσης ασυζητητί την συμφωνία.
Από την πλευρά της η Νέα Δημοκρατία συνεχίζει την αντιφατική, ουσιαστικά, προσέγγιση. Από τη μια, προβάλλει την πρόθεσή της να καταψηφίσει τη συμφωνία όταν έρθει στη Βουλή. Από την άλλη, όμως, δεν αρνείται την προοπτική σύναψης μιας ανάλογης («καλύτερης») συμφωνίας, εφόσον έρθει στην κυβέρνηση, τονίζοντας παράλληλα πως αν η συμφωνία τελικά κυρωθεί πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί λόγω «συνέχειας του κράτους». Παρ’ όλα αυτά, η ρητορική στελεχών της, όπως οι Γεωργιάδης και Βορίδης, καλύπτουν την πραγματική της θέση.
Την ίδια στιγμ,ή οι Ανεξάρτητοι Έλληνες στην προσπάθειά τους να… ξαναμπούν στη Βουλή ως «μακεοδονομάχοι», μνημονεύουν με κάθε ευκαιρία ότι θα φύγουν από την κυβέρνηση, εφόσον έρθει η συμφωνία. Αυτό έχει προκαλέσει έντονους τριγμούς στην κοινοβουλευτική τους ομάδα, με τον Θ. Παπαχριστόπουλο να δηλώνει ότι θα την ψηφίσει και τους Β. Κόκκαλη, Κ. Ζουράρι και Ελ. Κουντουρά να ταλαντεύονται. Παράλληλα, ο Πάνος Καμμένος διέρρευσε την ύπαρξη προσωπικής συμφωνίας με τον Αλ. Τσίπρα, ώστε κανένας βουλευτής του να μην μετέχει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Κίνηση που το Μαξίμου αντιλήφθηκε σαν εκβιασμό χωρίς όμως επισήμως να την διαψεύδει η να την επιβεβαιώνει.
Αυτά, ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει τα παζάρια με το Ποτάμι του Στ. Θεοδωράκη, τμήματα του ΚΙΝΑΛ αλλά και ανεξάρτητους βουλευτές. Φαίνεται, μάλιστα, πως –εκτός απροόπτου– θα εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό «151», αφού υπολείπονται μόλις 4 θετικές ψήφοι.