Γράμμα από Ολλανδία
Δημήτρης Παυλόπουλος
Η παιδική γιορτή του Ζίντερκλαας στην Ολλανδία, στις 6 Δεκέμβρη, μετατρέπεται τα τελευταία χρόνια σε πεδίο σκληρής πολιτικής και πολιτισμικής αντιπαράθεσης μεταξύ του αντιρατσιστικού κινήματος και της ακροδεξιάς. Το αντικείμενο της αντιπαράθεσης είναι η ρατσιστική φιγούρα του σκλάβου «Μαύρου Πιτ» που συνοδεύει το Ζίντερκλαας και μοιράζει τα δώρα στα παιδιά. Εδώ και μερικά χρόνια αντιρατσιστικές οργανώσεις διοργανώνουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην παρουσία του «Μαύρου Πιτ» στις επίσημες εκδηλώσεις. Η ολλανδική κυβέρνηση και οι δήμοι που είναι υπεύθυνοι για τις εορταστικές εκδηλώσεις απαντούν στις κινήσεις διαμαρτυρίας και στα σχόλια που γίνονται διεθνώς (ακόμα και ο ΟΗΕ έχει ζητήσει από την Ολλανδία να τον αντικαταστήσει) από τη μια με ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αλλαγής… χρώματος του «Μαύρου Πιτ» στις εκδηλώσεις και, από την άλλη, με σκληρή αστυνομική καταστολή. Έτσι, κάθε χρόνο, πολλές κινήσεις διαμαρτυρίας δέχονται την επίθεση της αστυνομίας, ενώ πολλοί διαδηλωτές συλλαμβάνονται.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, το θέμα αποτελεί βασικό πεδίο πολιτικής και ακτιβιστικής δράσης της ακροδεξιάς, που διακηρύσσει ότι ο «Μαύρος Πιτ» είναι κομμάτι της εθνικής κουλτούρας της Ολλανδίας και στοχοποιεί όσους εκφράζουν αντιρατσιστικό λόγο. Πριν τρία χρόνια, η παρουσιάστρια της ολλανδικής τηλεόρασης και μετέπειτα πολιτικός, Σιλβάνα Σίμονς, αναγκάστηκε να ζητήσει αστυνομική προστασία όταν στοχοποιήθηκε από ακροδεξιούς επειδή ζήτησε στον αέρα να καταργηθεί η εικόνα του «Μαύρου Πιτ». Πέρυσι, ακροδεξιοί απέκλεισαν την εθνική οδό για να παρεμποδίσουν την πρόσβαση αντιρατσιστών διαδηλωτών στη βασική εορταστική εκδήλωση του Ζίντερκλαας. Mια άλλη ομάδα ακροδεξιών, ντυμένοι ως «Μαύροι Πιτ» εισέβαλλαν σε δημοτικό σχολείο και επιτέθηκαν λεκτικά σε μουσουλμάνα δασκάλα. Φέτος, τη σκυτάλη πήραν ακροδεξιοί οπαδοί ποδοσφαιρικών ομάδων, που οργάνωσαν μαζικές αντισυγκεντρώσεις και επιτέθηκαν σε αντιρατσιστές διαδηλωτές.
Η «φιλελεύθερη» κυβέρνηση του πρωθυπουργού Ρούτε και η αστυνομία κράτησαν στάση ανοχής αν όχι υποστήριξης απέναντι στις ακροδεξιές ομάδες και τις ενέργειές τους. Στις εικόνες που δημοσιεύθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, η αστυνομία παρεμβαίνει ελάχιστα και αργοπορημένα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός μίλησε για «ακραίες ενέργειες και από τις δύο πλευρές», ενώ η κυβέρνηση συζητά σοβαρά το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης των διαδηλώσεων τις ημέρες του εορτασμού…