Ενισχύεται ο ρόλος της Άγκυρας
Τα τύμπανα πολέμου ηχούν και πάλι δυνατά, στη γωνία οι Κούρδοι
Η ανακοίνωση από τον Τραμπ της αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία σηματοδοτεί την εκχώρησή της στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και του Ιράν, μετά από 8 χρόνια πολέμου που την ισοπέδωσε. Εφόσον αυτή η απόφαση δεν ακυρωθεί στην πράξη (οι αντιδράσεις στην Ουάσινγκτον είναι σφοδρότατες), δημιουργεί νέα δεδομένα στην περιοχή και επιταχύνει τις εξελίξεις και τις ανακατατάξεις.
Ήδη, η Τουρκία ζεσταίνει τις μηχανές των τανκς και των αεροπλάνων της για να επιτεθεί στους Κούρδους της Συρίας –αρχικά στη Μανμπίτζ και στη συνέχεια στην Αφρίν– θεωρώντας ότι χωρίς την παρουσία των Αμερικανών είναι χαμένοι από χέρι. Η αλήθεια είναι ότι, πρακτικά, οι Κούρδοι υποχρεώνονται να τα στραφούν προς τη Μόσχα και τη Δαμασκό και να ζητήσουν βοήθεια με ταπεινωτικούς όρους. Παράλληλα, το Ισραήλ διεμήνυσε ότι όχι απλώς δεν πρόκειται να σταματήσει τις επιθέσεις του κατά της Συρίας και των ιρανικών στόχων εκεί, αλλά θα τις κλικακώσει.
Σε κάθε περίπτωση, οι εξελιξεις αυτές μάλλον ενισχύουν την Τουρκία και φέρνουν πιο κοντά τη «συμφιλίωσή» της με τις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν ανάγκη από έναν ισχυρό εταίρο στη Συρία, τώρα που δεν θα είναι εκεί. Αυτός είναι ο λόγος που άνοιξε το θέμα της πώλησης Πάτριοτ στην Άγκυρα αλλά και της έκδοσης του ιμάμη Γκιουλέν, αυτός και για την απάντηση που έδωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις ΑΟΖ: «Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη νόμιμη άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και της δικαιοδοσίας τους από χώρες της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας και της Τουρκίας. Αυτό περιλαμβάνει το δικαίωμα κάθε χώρας να ερευνά και να εκμεταλλεύεται φυσικούς πόρους εντός της ΑΟΖ της». Μα αυτό το δέχεται και η Άγκυρα – με την κρίσιμη διαφορά ότι αμφισβητεί την οριοθέτηση των ΑΟΖ…
Γ. Π