Γεράσιμος Λιβιτσάνος
«Λευκές νύχτες» για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα
Μπορεί η «παραδοσιακή φιλία του ελληνικού και του ρωσικού λαού» να αναφέρθηκε πολλάκις στην επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Μόσχα και στις συναντήσεις του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όμως ήταν το τελευταίο που πραγματικά απασχόλησε τις αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών.
Τα συμφέροντα των δύο λαών κανένα ρόλο δεν έπαιξαν σε μiα διαδικασία επαφών που προετοιμάζονταν επί αρκετούς μήνες. Αντίθετα, σχετίζονται με τα συμφέροντα των ρωσικών και ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων. Αυτά που διαπλέκονται άρρηκτα και με τους γεωπολιτικούς συσχετισμούς που επίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Σε αυτό το δεύτερο πεδίο, η ελληνική πλευρά είχε εμφανέστατο στόχο να …ισορροπήσει κάπως τις εντυπώσεις από την τελευταία επίσκεψη του Πάνου Καμμένου στις ΗΠΑ, όπου ζήτησε να γίνουν νέες βάσεις στην Ελλάδα. Αλλά και από τις «ανταλλαγές» απελάσεων διπλωματών μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας που έγινε το καλοκαίρι στο φόντο της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και του τι μέλλει γεννέσθαι με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Εξελίξεις που κατέστησαν σαφέστατη την περαιτέρω πρόσδεση της Ελλάδας στο άρμα των ΗΠΑ και των επιθετικών δογμάτων της κυβέρνησης Τραμπ. Ο στόχος αυτός είχε προαναγγελθεί άλλωστε και από τη συνέντευξη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο ελληνικό τμήμα του πρακτορείου Σπούτνικ ο οποίος χαρακτήρισε «περαστικό σύννεφο» τις απελάσεις.
Αργά την Παρασκευή το βράδυ πάντως η ελληνική πλευρά εξέφραζε την ικανοποίησή της που το θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών δεν ήταν «ψηλά» στην ατζέντα των συζητήσεων, παρέμενε όμως η ανησυχία για τις σχέσεις Ρωσίας και Τουρκίας. Για το ζήτημα αυτό μάλιστα ο Αλ. Τσίπρας μίλησε ανοιχτά και στη συνάντησή του με τον Β. Πούτιν. Εξέφρασε την ανησυχία του «για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της Τουρκίας την εποχή που διατηρεί το «casus belli», δηλαδή για το πυραυλικό σύστημα S-400.
Στα ενεργειακά ζητήματα, με κορυφαίο αυτό των αγωγών, ο Α.,Τσίπρας είπε ότι «στηρίζει ανοιχτά την πολιτική της διαφοροποίησης των πηγών της ενέργειας προς την ΕΕ» και πρότεινε μάλιστα από τον αγωγό ΤΑΡ να «περάσει» και ρωσικό αέριο. Επιπλέον ανέφερε ότι «η Ελλάδα μπορεί να είναι μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ αλλά υλοποιεί ένα μοντέλο πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής». Επιχείρησε έτσι να δώσει την αίσθηση του ανοίγματος, αν και η Μόσχα είναι γνωστό πως θέλει την διατήρηση του υπάρχοντος status στα ενεργειακά. Από την πλευρά του ο Β. Πούτιν ανέφερε ότι η Ρωσία προμηθεύει το 50% του φυσικού αερίου και το 10% του πετρελαίου που καταναλώνει η Ελλάδα.
Στο θέμα των επενδύσεων στην Ελλάδα αναφέρθηκε ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέγοντας ότι «πέρυσι αυξήθηκε το διμερές εμπόριο κατά 27%, ενώ φέτος αυξήθηκε μέχρι τον Σεπτέμβριο κατά 11%. Οι διμερείς επενδύσεις ανέρχονται στα 700 εκατομμύρια δολάρια». Πρόσθεσε μάλιστα πως «υπάρχουν ρωσικές εταιρείες που θέλουν να βγουν στην ελληνική αγορά με ποικίλα προϊόντα και υπηρεσίες».
Το συμπέρασμα που προκύπτει από αυτή την επίσκεψη από την οπτική των συμφερόντων των εργαζομένων, είναι πώς πρόκειται για ακροβατισμούς της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, ενώ έχει ξεκάθαρη θέση στον γεωπολιτικό συσχετισμό δυνάμεων, υπέρ των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Είναι έκφραση μιας εξωτερικής πολιτικής που δεν εκπορεύεται με γνώμονα και για τα λαϊκά συμφέροντα. Υπαγορεύεται κυρίως από τις απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και κατά κύριο λόγο αυτούς εξυπηρετεί, θέτοντας μονίμως τον λαό στον κίνδυνο της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα στα μεγάλα ιμπεριαλιστικά κέντρα που είναι γνωστό τι κατάληξη μπορεί να έχει.