Μάνος Σκούφογλου
Ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία η εισήγηση της απερχόμενης ΚΕ
Από τις 2 έως 4 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε η συνδιάσκεψη της ΟΚΔΕ-Σπάρτακος. Το δημόσιο άνοιγμα την πρώτη ημέρα περιελάμβανε τις εισηγήσεις και τους χαιρετισμούς αντικαπιταλιστικών οργανώσεων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Στη συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν δύο αντιπαραθετικές πλατφόρμες.
Η πρώτη πλατφόρμα, που είχε την έγκριση της πλειοψηφίας της απερχόμενης Κεντρικής Επιτροπής, εκτιμούσε ότι βασικό καθήκον της περιόδου είναι η γρήγορη ανασύνταξη του εργατικού κινήματος με ταυτόχρονη αλλαγή των συσχετισμών εντός του υπέρ των αντικαπιταλιστικών δυνάμεων. Για τον σκοπό αυτό, είναι αποφασιστικής σημασίας η πολιτική και οργανωτική ανεξαρτησία από τον ρεφορμισμό, που έχει ήδη δείξει τα καταστροφικά του αποτελέσματα στην Ελλάδα και διεθνώς. Χρειάζεται ακόμα διαμόρφωση στελεχών της επαναστατικής αριστεράς, με επαρκή πολιτικά και θεωρητικά εφόδια και γείωση σε σωματεία και δομές του κινήματος.
Η πλατφόρμα υπογράμμιζε την αναγκαιότητα ενιαιομετωπικής συστράτευσης απέναντι στην άνοδο της ακροδεξιάς. Ο αγώνας αυτός, ωστόσο, δεν μπορεί να γίνει σε συμμαχία με τα αστικά κόμματα, που έχουν να προσφέρουν μόνο λιτότητα και αυταρχισμό. Εάν η αντικαπιταλιστική αριστερά ταυτιστεί με το πολιτικό κατεστημένο στο όνομα του μικρότερου κακού, θα κάνει δώρο στην ακροδεξιά και θα οδηγηθεί στον αφανισμό.
Το πολιτικό σχέδιο της πλειοψηφικής πλατφόρμας περιλαμβάνει την ενίσχυση του χώρου στον οποίο η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος έχει καθιερωθεί ως οργανικό κομμάτι: της ανεξάρτητης αντικαπιταλιστικής αριστεράς, με κέντρο την ΑΝΤΑΡΣΥΑ κεντρικά, και τις Παρεμβάσεις-Συσπειρώσεις-Κινήσεις, τα σχήματα της ΕΑΑΚ και τα αντικαπιταλιστικά σχήματα πόλης στους επιμέρους χώρους.
Η δεύτερη πλατφόρμα εξέφραζε την Τεταρτοδιεθνιστική Προγραμματική Τάση και θεωρούσε σεκταριστική τη στάση της οργάνωσης απέναντι στον ρεφορμισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ. Εκτιμούσε ότι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έχει αποτύχει και προέκρινε «ένα περιεκτικό, διαφορετικό πολιτικό σχέδιο συγκρότησης που περιλαμβάνει τις θολές αντικαπιταλιστικές και διεθνιστικές δυνάμεις γιατί βλέπει αντικειμενικά μεγαλύτερα περιθώρια ιδεολογικής και πολιτικής σύγκλισης μαζί τους απ’ ό,τι με τις μεγαλύτερες τάσεις της ΑΝΤΑΡΣΥΑ».
Η συνδιάσκεψη υπερψήφισε με μεγάλη πλειοψηφία (80%) την πλατφόρμα της πλειοψηφίας της απερχόμενης ΚΕ.
Στη συνδιάσκεψη παρουσιάστηκαν επίσης κείμενα της γυναικείας και της φοιτητικής ομάδας. Συζητήθηκε η δράση της εργατικής ομάδας, η πάλη ενάντια στον ελληνικό εθνικισμό, τα καθήκοντα στο αντιφασιστικό και αντιρατσιστικό κίνημα, τα κινήματα για το περιβάλλον, ο πόλεμος στη Συρία. Θετικός ήταν ο απολογισμός της συμμετοχής στην Πρωτοβουλία για μια ΑΝΤΑΡΣΥΑ Αντικαπιταλιστική και Επαναστατική αλλά και στη διεθνιστική πρωτοβουλία για το Μακεδονικό.
Η ΟΚΔΕ-Σπάρτακος βγαίνει από τη συνδιάσκεψη ενισχυμένη με νέα μέλη στη νεολαία και στην εργατική ομάδα αλλά και με ένα σαφέστερο πολιτικό σχέδιο, που δεν υπερεκτιμά τις δυνάμεις της αλλά δεν υποτιμά και τις ευκαιρίες να παίξει σημαντικότερο ρόλο στο άμεσο μέλλον.